Mai Móni

Mi van a képen?

Jó-jó, tojás, de milyen?
Elárulom: kacsatojás.
A tyúkjaink még nem tojnak, a kacsáink ellenben igen. Még mielőtt valaki a szívéhez kapna, megnyugtatom, nem szándékozom ebből rántottát készíteni kis családomnak, sőt, más módon sem tervezem a felhasználását. Gyerekkoromból emlékszem még nagy nyári szalmonellafertőzésekre, amikor a fagyi volt a ludas, és az ilyen hír hallatán anyukám mindig megjegyezte: biztos kacsatojásból volt.
Úgyhogy most, hogy a férjem hazahozott egyet kis birtokunkról, elhatároztam, utánajárok ennek a kacsatojás-dolognak.
Először is szögezzük le: kacsatojást Magyarországon forgalomba hozni tilos. Gondolom, a korábbi gondok miatt egyszerűbb így szabályozni, mint mindig, mindenkinek elmondani, odaírni, felkiáltójelezni, hogy tessék legalább tizenöt percig főzni, mert a szalmonellafertőzést okozó baktériumok ennyi idő alatt már biztosan elpusztulnak. Mi, magyarok, mindig az egyszerűbb megoldást választjuk, ha rossz az út, kivágunk egy harmincas táblát, a rendőr meg odaáll mérni, aztán lehet fizetni a hatvanezres büntetést, mé’ nem tetszik tartani a sebességhatárt? Így kétszeresen is jól jár az állam, hiszen nem kell megjavítani az utat, illetve az objektív felelősségvállalás bevezetése óta sokkal több bevétel folyik be a gyorshajtás büntetéséből.
Tehát a kacsatojás tilos, és kész.
Azért, egyébként, mert a kacsáknál gyakoriak az emberi megbetegedést okozó szalmonellafajok, másrészt pedig a tojás héja jóval  “szellősebb”, mint a tyúktojásé, ezért a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak. Ennek ellenére vannak olyan elvetemült emberek, akik fittyet hányva a tiltásra, eszik a kacsatojást főzve (mint mondtam, 15 perc), vagy süteménybe sütve, azzal meg tisztában vannak, hogy krémet, habot nem készíthetnek belőle. Egyébként a fehérjéje nem is verődik fel.
Állítólag főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Azt kell mondanom, bármilyen nagy is a szimpátiám a szabályokat áthágók irányába, erre a gasztronómiai élményre még nem vagyok felkészülve.
És ti? Ettetek már kacsatojást?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Se piacos gomba, se kacsatojás…csak pislogok. 🙂

  2. Altair says:

    Nem tudom igaz-e, de én lehet, hogy ettem. A jobbról szomszéd hozott isteni és hihetetlenül sárga rizskochot, amiből jól belakmároztunk. A balról szomszéd meglátta nálunk és amikor megtudta az eredetét, azt mondta, hogy szerinte ne együk meg, mert az X-ék kacsatojással főznek. Az tény és való, hogy ment utána a hasunk. :o(

    Azóta udvariasan elfogadjuk a rizskochot és vérző szívvel kidobjuk, mert bár emlékszünk, hogy isteni finom, de azért mégis…

    Ja, egyébként kidobni nem kell. Anyósom mindig jól megsüti rántottának és a disznó moslékjába keveri.

  3. jehudit says:

    Még soha nem ettem kacsatojást. Amúgy ti mit csináltok vele? Mármint a tojásokkal.

  4. Anonymous says:

    én húsvétra díszíteném, ha lenne kacsatojásom. szép nagy, ugye?

  5. Tatin says:

    Én sem ettem még. De rémlik angol ifjúsági regényekből ( tuti A Fecskék és Fruskákban lehetett, abban ettek mindig a gyerekek ), hogy ott megsütötték rántottának.

  6. *kateee says:

    Én ettem már… sokat… semmi külömbség nincs benne sem ízben sem pedig színben :))

  7. Anonymous says:

    Én még nem ettem kacsatojást, de a kacsahústól már kapott a kisfiam szalmonellát! Hát nem kívánom senkinek…
    Kórház, infúzió és egyéb nyalánkságok.
    Azóta, bár imádjuk a kacsacombot,- és az ominózus ételt étteremben ettük – én már nem merném megvenni és elkészíteni!

  8. anake says:

    Nagymamám összegyűjtötte a kacsa tojásokat, és hatalmas lepedőnyi sárga gyúrt tésztákat csinált belőle,és a bezárt kamrába szikkasztotta hogy mi kölkök ne együk meg nyersen,
    aztán abbol lett a mindenféle tészta Eperlevél, cérna/széles metélt,lebbencs,

  9. Alexandra says:

    Gyerekként biztos ettem, mert nem egyszer találkoztam vele a nagymamámnál. De hogy milyen formában, arra nem emlékszem…

  10. sedith says:

    Persze. Soha semmi bajunk nem volt tőle. Tavalyig anyósomnál rendszeresen voltak kacsák, aztán elköltöztek és többé nincs lehetősége állattartásra.
    Én még sosem hallottam amúgy, hogy veszélyes lenne!

  11. Patrícia says:

    Én bizony ettem kacsatojást gyerekkoromban, és később is, mivel Kínában nem tiltott táplálék, hanem csemege, ínyencfalat:)

  12. Tímel says:

    Én is ettem. Nem is keveset!!
    Nyersen, főve,sülve, tésztának, nyers tésztának mindenhogyan. Sose volt semmi bajom belőle.
    Egyébként maga a tojás nem fertőzött. Ahogy a tyúk tojás sem. Ahogy kipottyan kerül rá egy viaszréteg,ami lezárja a pólusokat. Akkor kerül bele mindenféle kórság, mikor ezt a réteget lemossák róla, merthát piszkos tojást senki nem venne…
    Nagyanyámnál sosem volt tojás a hűtőben…volt neki viasza:)
    Azt se tudták mi fán terem a szalmonella. A mai ember túlzottan is tiszta. Hol van már, mikor a földből frissen kitúrt kis krumplikat ettük úgy ahogy volt, hogy a többi zöldség-gyümölcsöt ne is említsem 🙂 Nem is voltunk betegek sose holmi tojáskától 🙂

  13. Maimoni says:

    Hát, Virág, biztos öregszem, vagy mi.
    Altair, nincs disznónk…az nincs.
    Claju, köszönöm!:))
    Jehudit: nem tudom, egyelőre itt nézegetem, és gondolkodom, hogy azért csak meg kéne főzni!
    Névtelen, ez nem nagy. De én is úgy tudom, hogy amúgy nagyok.

  14. Maimoni says:

    Timel, de azt mondják, a kacsánál azért fordul jobban elő, mert sokkal vékonyabb a héja, az “első védelmi vonala” szellősebb, mint a tyúktojásé.

  15. Maimoni says:

    Szóval, látom, azért a vélemények megoszlanak…:))
    Akkor most nagy kérdés: mit csináljak ezzel az egy szem tojással?

  16. chriesi says:

    Hmm sosem hallottam még, hogy veszélyes lenne a kacsatojás, igaz még nem volt dolgom vele.

  17. Zsófi says:

    A nagyszüleim tartottak kacsát és persze nem dobták ki a tojást sem…

    Nem emlékszem, hogy bármilyen különbség lenne – csak az volt, hogy lágyan nem szabad enni, mert szalmonellát terjeszt, illetve nagyobb, mint a tyúktojás.

    Nem kell tőle parázni. 😀

  18. Zsófi says:

    Használd fel sütihez. :-DDD

  19. Doris says:

    Semmi gáz nincs vele. Mondok jobbat: Bizonyos forrásból olykor szoktam kapni egy szatyornyi pulykatojást. Na, abból egy darab felér négy tyúktojással. Remek, gyönyörű a sárgája, és tojás ízű. Ahogy- gondolom- a kacsatojás.
    Hm. Az emberek néha olyasmin problémáznak, ami nekem eszembe sem jut. Furcsa. Végül is a tojást mindig megfőzzük- sütjük, nem? Majdnem mindig.

  20. Gabika says:

    Én még sosem ettem kacsatojást – azt hiszem! 🙂 De még azt sem hallottam sosem, hogy nem szabadna megenni!

    Egyetlen tojásból esetleg valami olyan sütit tudsz sütni, amibe csak ennyi tojás kell – már ha úgy döntesz, hogy felhasználod!

  21. Gizi says:

    Igen én már ettem, és még mindig itt vagyok.:)) Na jó a tréfát félretéve az anyukámnak mindig sok kacsája volt és annak idején is szem előtt tartva a te pontos felvilágosításodat a kacsatojásról, csakis tésztát gyúrt vele. Gyönyörű sárga színe lett tőle a tésztának. Mivel a házi tésztát elég ideig kell főzni, így semmi bajunk nem lett. Szerintem te is nyugodtan gyúrjál vele tésztát.

  22. Anonymous says:

    Ettem. De ha belegondolunk abba az egyszerű ténybe, hogy a világon még mindig több ember eszik kacsatojást mint tyúktojást (lásd D-K-Ázsia: Kína, Vietnam, Thaiföld,Malajzia, Indonézia, Korea…na meg is van a 7 milliárd fele), akkor nem értem miért ez a nagy ellenállás a kacsatojás felé. A 100 napos tojás, na az már egy kicsit más tészta!

  23. Alexandra says:

    Készíts belőle rizskochot és kínáld meg belőle a szomszédokat is 😉
    Egyébként honnan van kacsatojásod, amikor öt kacsád volt és már mind kivégezte a libák miatt??

  24. Maimoni says:

    Öt kacsa maradt… Ezekből egy tojó. Ő viszont szorgalmas.

  25. mindenféle szárnyast tartó tudós barátunk azt mondta, hogy a kacsa/vadkacsatojást sosem szabad megmosni, (csak közvetlenül felhasználás előtt), és mindig meg kell nézni, hogy szépen fekszik-e, ha vizesedénybe tesszük. Ha az alján fekszik, friss, ehető.

  26. Alexandra says:

    Megnyugtató, hogy vannak még libákat túlélő kacsák 🙂

  27. Böbe says:

    várd meg, hátha kikel egy kiskacsa. amilyen sokat fogod a kezedben, nézegeted, forgatgatod, hogy mi legyen belőle. Kikel, és mondja: Háp, Móni Mama…

    bocsi 🙂

  28. Én nagyon sokszor ettem már kacsatojást. Tudtam, hogy inkább sütibe kell tenni, gyakran készítettünk gyerekoromban piskótát belőle,meg sütiket. Főzve, rántottának nem emlékszem. De nem tudtam, hogy ilyen fokozottan veszélyes. Szerintem nyugodtan tedd sütikbe, aminek kell legalább 25 perc.Színre és ízre sosem láttam semmi furcsát benne, igaz sütiben nehezebb is észrevenni:)

  29. Erzsebet says:

    Nálunk a faluban tartottak kacsákat. Gyúrt tésztába és süteménybe használták fel. Anyukám is gyúrt belőle, amikor ajándékba kaptunk.

  30. Altair says:

    Mi úgy tanultuk, hogy a víziszárnyasok normál flórájába tartoznak a Salmonella törzsek, ezért a tojások már a kacsa belsejében fertőződhetnek a baktériummal, mielőtt még a meszes héj kialakulna körülötte. Így a fertőtlenítés se használ.

    A tyúkok a szalmonellát akkor kapják el (és náluk NEM a normál flóra része, annyira, hogy ha a tojóállományban talál az állatorvos patogén Salmonella törzset (pl. S. typhi, paratyphi szerotípusokat), akkor az állományt nem használják többet tojásra (magyarul levágják őket)). Náluk is előfordulhat, hogy a tojás belseje is fertőzött a szalmonellával, de náluk ez ritka szervi és egyéb okok miatt.

    Nyilvánvaló, hogy ha a kacsák a szalmonellának egy nem patogén törzsét hordják, akkor nem okoznak megbetegedést. De ezt honnan tudhatná bárki is, hogy biztonságos-e az adott tojás.

    Ezért közétkeztetésben egészen biztos, hogy nem lehet felhasználni és remélem, hogy az őstermelői beszállítások során nem kerülnek majd az iskolákba kacsatojások. Az más, ha valaki úgy dönt, hogy kockáztat, de szándékosan veszélynek nem szabad kitenni a többi embert.

  31. Anonymous says:

    Angliaban minden jobb elelmiszerboltban, nagyobb tescoban is, lehet kacsatojast kapni. Mondjuk meg sosem vettem, jo a tyuk is, de aruljak. Akkora gondot azert csak nem jelenthet…
    zs


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!