Teljesen véletlenül egy remek kis műsorba botlottam ma délelőtt: a Duna Tv Ízőrzők című sorozatának egyik adásába, amely a Somogy megyei Ecsenyben élő sváb közösséget mutatta be az ételeiken keresztül.
Ecseny Balatonlelle és Kaposvár között fekszik majdnem félúton. Kicsi, alig 300 állandó lakosú falu, amely a török dúlás következtében elnéptelenedett, betelepítése Mária Terézia idején kezdődött Tolna és Baranya megyei evangélikus svábokkal. Ma itt működik a “Tutyisok” hagyományőrző egyesület: ugyanis az ecsenyi sváb asszonyok a hosszú téli estéken nem szőttek, fontak, hanem tutyit, azaz afféle mamusz-szerű lábbelit kötöttek. A talp szurkozott zsákvászonból, a felsőrész gyapjúból készült, amit aztán hímzéssel díszítettek.
A filmben a savóleves, a borleves, a paradicsomos marharépa, a húsos káposzta gőzgombóccal és az abroszban főtt grízes rétes mellett ezt a fánkot is bemutatták, ami a tegnapról maradt tartalmas lencseleves után pont jól jött kiegészítésnek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
fél ek. szódabikarbóna
1 tojás
1 ek. cukor
1 tk. só
kb. 5 dl tej
A lisztet egy tálba öntjük, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, és sűrű galuskatésztává keverjük. Fél órát pihentetjük, majd két kanál segítségével bő olajba/zsírba szaggatjuk. Ügyeljünk arra,hogy az olaj/zsír ne legyen túl forró, mert a fánkok kívülről megégnek, de belülről nyersek maradnak. Porcukorral, lekvárral tálalhatjuk.
Nem mondható kalóriaszegénynek, sem a modern konyha vívmányának, de gyors és laktató étel. És őriztünk vele egy kis hagyományt is.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Jól hangzik. Ellenben ha emlékszel még az elhangzottakra, nem írnád le a savólevest? Felcsigázta a csigáznivalóm, s a Duna tv oldalán a videotar-at nem csak én nem tudom megnyitni.
Köszönöm
nahhh….előbb járt a kezem mintse még próbálkoztam volna. végül sikerült, s nem is olyan rossz 5let az a leveske. majd kipróbálom.
Móni!!!
Légyszi, repíts ebből ide pár darabot most és azonnal nekem!!! Összefutott a nyál (a hatalmas) számban!!!
Szilvi
ha nem akarsz fél órát várni, itt egy gyorsabb recept:
1 pohár kefír
1/2 cs. sütõpor
2 tojás
12 ek. liszt
összekevered, galuskaszerű anyagot kapsz. NEM SZABAD PIHENTETNI! ugyanúgy kel kisütni, mint a receptben írod.
nagyon finom!
4gyerek, én is megnézem majd. Az adás receptjei egyébként elolvashatóak pl. itt:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:hTd-Irtnv28J:www.mo-ka.hu/receptek/ecseny.pdf+sz%C3%B3dabikarb%C3%B3n%C3%A1s+kan%C3%A1lf%C3%A1nk&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESjwXuVr3RXONZwWglV1zwtt3p6s4gUXAK-DeWhMqxamWSDS6eJgqKc7Xy6fNu2UG5JKbU426_owJib3hrrByOea02ZzhYeQPH1s2enlFkczZymOweDqMnvl4eLLGC_nO8BJnwg5&sig=AHIEtbSAqw-ZDPXB-6ATJmuR3jBe7bEgGg
Szilvi, szívesen adnék… Remélem, már jobban vagy! :S
Névtelen, köszi! Megpróbálom majd így is
EZ nagyon hasonlít az általam ismert túrófánkhoz! 25 dkg tehéntúró, 3 tojás, 7 evőkanél liszt, késhegynyi szódabikarbóna, kevés só.Hozzávalókat sima masszává keverni, bő olajba kanállal beleszaggatni, sütés után fahéjas porcukorba hempergetni.
Ezt a tésztát sem kell pihentetni! És nagyon finom!
Természetesen a lisztet evőkanállal mérjük ki! 😀
Múlt héten anyósom is valami hasonló műsort nézhetett, mert abban meg tyúklevest főztek, aztán a főtt húst tejföl alatt sütötték meg, és rántott krumplival tálalták.
No, a rántott krumplit interpretálta nekünk, tényleg nagyon finom volt!
Mint ez a kis csemege is itt 🙂
Rántott krumplit én is ettem, még nagyon régen, egy barátnőmnél, és tényleg nagyon jó volt… Érdekes, pont a napokban jutott eszembe…:)
Ma megsütöttem a fánkot, tarkedli formában. Nagyon jól sikerült, kösz a receptet.
Én is most sütöttem meg, nekem nagyon magasak lettek, lehet, hogy sok bele a fél ek szódabikarbóna. Viszont ahogy beleharaptam, tudtam, hogy már ettem ilyet. Fogalmam sincs, ki csinálta a gyerekkoromban, elég sokan vigyáztak rám/ránk, szóval sok helyen lehetett.
És a többi recept a kommentekben is jól hangzik. Különösen a túrós.