Mai Móni

Szegfűgomba-leves

A paradicsom után a kedvenc levesem a gomba. De sem ez, sem az előbbi nem szerepel még itt, nem is értem, miért. Hogy efelől egyáltalán megvilágosodtam, az apósomnak köszönhető, aki tegnap beállított egy szatyor szegfűgombával – és akkor megnéztem, milyen gombaleves-repertoárt vonultattam fel ezidáig, hát bizony, a vargányakrémlevesen kívül semmilyet. Nos, az ajándék egyik feléből leves lett, nem is akármilyen.
Bizonyára vannak köztetek, akik emlékeznek még a közelmúltban elszenvedett heveny gombamérgezésemre, és hogy ott azért majdhogynem megfogadtam, többet olyan gombát nem veszek, amit nem ismerek jól. Bár szegfűgombával ritkán hozott össze a sors, apósom csak olyan gombát szed le, amit ismer, és az, hogy 76 éves koráig, vagyis eddig megúszta gombamérgezés nélkül, elég jó referencia.

Tehát első körben a leves mellett döntöttem, amihez kellett:
1 kisebb fej hagyma (lilahagymám volt csak, de persze jó a vörös is)
2 szál sárgarépa
kb. 20 dkg szegfűgomba
1 ek szárított zöldség

bors
3 dl tejföl
1 ek liszt
1 ek aprított petrezselyemzöld

A hagymát apróra vágtam, kevés olívaolajon dinsztelni kezdtem. Közben megtisztítottam és karikákra vágtam a sárgarépát, és a hagyma után küldtem. Szinte puhára pároltam, ezalatt megmostam a gombát. Csak a néhány nagyobbat törtem ketté, a kisebbeket egyben hagytam.

A gombát is a répa után küldtem, és amikor átforrósodott, felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Hozzáadtam a szárított zöldséget, a sót, a borsot, forraltam, majd a tejfölbe kevertem a lisztet, és ezzel behabartam a levest. A végén megszórtam a petrezselyemmel.

Na most, hogy már háromszor jól belaktam belőle, azért csak utánaolvastam a szegfűgombának. Hát kiderült,  hogy vigyázni kell vele, mert hozzá nem értők gyakran igen súlyosan mérgező gombákat is szednek közé, például kerti susulykát, vagy parlagi tölcsérgombát; ez utóbbi halálos mérgezést is okozhat. Natejóég, mi van, ha apósom épp most lett figyelmetlen…? Mi van, ha véletlenül belekeveredett egy-két susulyka, én aztán nem venném észre…
Tüzetesebben olvasni kezdtem, kerestem a susulykamérgezés tüneteit. Erre mit találok? A susulykánál: “Mérgező, a tünetek a susulykamérgezésre jellemzők, gyakran igen súlyosak.” De mik a tünetek? Arról egy szó sincs. A parlagi tölcsérgombánál: “Nagy muszkarintartalma miatt erősen mérgező. Halálos mérgezést okozhat. A tünetek a susulykamérgezés típusát mutatják.” Könyörgöm, milyen a susulykamérgezés?!?!?!
További alapos kutakodás után végül itt megtaláltam: “A mérgezés első tünetei a gomba fogyasztása után fél órával jelentkeznek: intenzív hányás, émelygés, hideg verejték, a szívverés lassulása, vérnyomás csökkenés, a pupilla szűkülése, légszomj és görcsök gyomorfájdalmak. Mégis ez a gomba, amelyből 50-100g elfogyasztása már halálos, az utóbbi időben nem okozott végzetes mérgezést, mivel a rövid lappangási idő miatt a súlyosabb esetekben is segített a gyors és céltudatos orvosi ellátás.”
Jól van, akkor ezt megúsztam.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Őzláb, csiperke, pereszke gomba,
    Vessző kosárba, szedd bele sorba.
    Pettyes galóca, susulyka gomba
    Mérges ne szedd le, hagyd a bokorba!

    Ismered? Nálunk már a két évesek is tudják, hogy susulykát nem szedjük le. De hogy melyik a susulyka….! :)))

  2. Chef Viki says:

    Jaj de imádom a szegfűgombát… Olyan illata, íze van, te jó isten!

    Folyik a nyálam egész konkrétan 🙂

  3. Gabika says:

    Hát én szeretném a gombalevest! Na de a többiek!!! Finnyásék nem eszik, egymagamra meg nem állok neki! :(( Nem lehetne ebből egy kicsit postázni nekem? :)) Most, hogy már bevizsgáltad és megúsztad? :))

  4. Altair says:

    Ez aranyos versike, de többféle pereszke van. A bársonyos pereszke például rosszízű, a párducpereszke mérgező, a szappanszagú és a büdös enyhén mérgező, a csoportos pereszke meg csak fiatalon jóízű. :o)

    Ajánlom mindenki figyelmébe Albert-Locsmándi-Vasas “Ismerjük fel a gombákat!” c. kézikönyvét. Nekem a gombaszakértői fakultatív tantárgy kötelező tankönyvének írták elő, sajnos a mikrobitanszék végül nem tartotta meg a képzést. :o(

    A könyv akár gombaszedésre is elvihető tenyérnyi könyvecske, színes képein nagyon jól beazonosíthatók a gombák, a különböző megjelenési jegyek rajzos ábráját a borítókon belül és részletes leírást a kalapról/lemezek/tönk/hús/előfordulás/étkezési érték/megjegyzés bekezdésekben egy-egy oldalon. A lap alján egy csíkban az előfordulás idejét, helyét, fogyasztási piktogramokat és a hasonló gombákról szóló oldalak számát.

    A képeket, leírásokat elnézegetve a kerti susulyka tényleg hasonlít a szegfűgombára, de ez utóbbi törékenyebb és rózsásabb színű, sima kalapú és a lemezei távolabb állnak egymástól, illetve a susulykának sugaras csíkozása van a kalapján.

  5. Altair says:

    Eredetileg nem könyvajánlót akartam írni, hanem azt, hogy

    Te aztán szeretsz veszélyesen élni! :o)

  6. Maimoni says:

    Altair, pedig nem szándékos!!!:))
    De köszi a könyvajánlót, nagyon hasznos. Én is be fogom szerezni, ha már ilyen nagy bennem a gombapara.

  7. Patrícia says:

    Hűűűű, de irigyellek!!! kb 25 éve ettem utoljára szegfűgombát…Néha nálunk is lehet kapni a piacon , (meg néhány más fajta erdei gombát is) de olyan áron, hogy egy levesre való gomba árából kihozom a teljes ebédet 5 főre.. 🙁 Így mindig elmarad a vásárlása..

  8. Csodaszép szegfűgombát szedett az apósod! Legalábbis, ami képen látható, az mind szegfűgomba – nekem elhiheted. :))) És isteni leveske lett belőle, biztos nagyon finom is volt, mert különlegesen izletes a szegfűgomba. Egyik kedvencem. És ne izgulj, aki jól ismeri a gombákat, még véletlenül sem téveszti össze a susulykával, mert az kinézetre is egy ronda visszataszitó gomba.

  9. Zsu says:

    MI rengeteget járunk gombát szedni: tyúkgomba, galambica, vargánya, őzláb, stb. Párom sem szedett még rosszat, DE: én nem készítem el soha bevizsgálás nélkül. Múltkor egy kosár galambica ment a komposztra, mert nem volt ideje bevinni Szombathelyre bevizsgáltatni. Jóformán minden fajta gombának van küllemre nagyon hasonló, de mégis mérgező változata!!! Csak egyszer kell tévedni!:S Hány olyan eset volt a tévében, hogy 20-30 éve gombásznak, aztán mégis bekerült a kosárba egy rossz, mérgező gomba!
    Drága a gomba, tudom, mi árultunk sokat!(jó kis bevétel, mert itt ugye az osztrákok megfizetik!)
    Ezért tudom ajánlani a gombaszedést, egy jó erdei túra, vagy réti séta keretében!És erdő,rét mindenhol van:)És Móni, őrségben rengeteg a vargánya, ami közel is van hozzátok!Sőt még szarvasgomba is van, azt hallottam! (Igaz, azt mi még soha nem találtunk:S)

  10. Claju says:

    Imádom a szegfűgombát levesnek, pörköltnek. Igazi aromás.
    Egy kis segítség a határozáshoz:
    http://www.terra.hu/gomba/index.html
    http://czimerl.tar.hu/

    Én a levest rendkívül egyszerűen készítem. Csak egy kis vajon hagymát dinsztelek. Rádobom a gombát, kicsit pirítom, felengedem húsleveslével. Ha megpuhult, akkor behabarom, dobok bele petrezselyemzöldet, frissen őrölt borsot, összerottyantom, és kész…
    Egy nagyon picit még sűrítésként bele lehet dugni a botmixert, néhány fordulat erejéig.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!