Mai Móni

Croissant

Három napja croissant-okat sütök, próbálgatom a recepteket, a családom tiltakozik, uh, anya, már megint croissant, miért, mi a baj a croissant-nal, más gyerek örülne, ennyit ehetne belőle, nektek meg jódolgotokban már ez sem tetszik…
Engem a gasztrobloggerség kötelez. Ha egyszer megígértem, hogy tesztelem és bemutatom, hát azt teszem, te meg csak egyed, fiam, azt az áfonyalekváros croissant-t, ne panaszkodj.
Háromféle receptet próbáltam.
Az egyik egy korábbi kísérlet, Limara expressz croissant-ja, ami kevésbé macerás, mint “igazi” leveles tésztát gyúrni, nyújtani, hajtogatni, pihentetni, nyújtani, hajtogatni, pihentetni, nyújtani – azért van munka vele bőven. De óriási sikert arattam vele. Most egy még könnyebb változatra hívta fel a figyelmemet Chef Viki, amiért ezúton is szeretném kifejezni hálámat. Ezt a módszert Max mutatta be nem is olyan régen, és bár akkor is felkeltette az érdeklődésemet, végül elfeledkeztem a megvalósításáról. Na de most, a “mit csomagoljak tízóraira” szorításában élve kipróbáltam, és tényleg nagyon jó, előnye is, hátránya is van Limara receptjéhez képest, tény, hogy gyorsabb – de azért ez sem abszolút kezdőknek való feladat; a tészta csúszkál és körülöttünk minden vajas – szegény fényképezőgép… – az eredmény viszont kárpótol. Most ezt a verziót mutatom be, ezúton is köszönettel az aranykezű fagylaltosmesternek.
Készült belőle lekváros croissant, majd másnap virslis fonat, ez utóbbit nem sikerült megörökítenem.

Hozzávalók a kelt tésztához:
3 dl tej
2 tk cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
2 ek olaj
1 kk só
70 dkg liszt
A rétegezéshez:
20 dkg vaj
A tetejére:
1 tojás
A langyos tejet beleöntöm a kenyérsütő üstjébe, feloldom benne a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsolom, Úgy tíz perccel később, amikor az élesztő felhabosodott, a többi hozzávalót is beleteszem a felsorolás sorrendjében. Elindítom a gépet, és kb, húsz perc alatt szép, rugalmas tésztát dagasztatok. Kb. fél óra alatt duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, gyúrólapra borítom.
Kinyújtom.
Rákenem a vajat.
A képen látható módon bevágom a tésztát.

Aztán az egymással szemben levő “elemeket” egymásra hajtom.

Először a sarkokat, majd végül a téglalapokat.
Ilyen csomagot kapok végül. 
10 perc pihentetés után a “csomagot” kinyújtom, bevágom, és az előző metódussal megegyezően összehajtom, de ekkor már nem teszek rá újra vajat.
Szép réteges tésztát kapok.
Ezt aztán háromszögekre vágom, lekvárral, vagy pudinggal, vagy amivel éppen kedvem szottyan, megtöltöm. Ha a tészta nem egészen úgy viselkedik, mint a bolti leveles – mondjuk, elcsúszkálnak a rétegek – őrizzük meg nyugalmunkat. A készterméket pedig nemes egyszerűséggel nevezzük rusztikusnak.
A töltött sütiket sütőlapra ültetem, lekenem felvert tojással, és – vagy hűtőbe teszem, és csak másnap reggel, vagy azonnal -180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütöm.
A végei finom ropogósak, a belseje foszlós… Hát most mondjátok meg, hogy lehet ezt megunni?
Ma kipróbáltam a Max által felfedezett eredeti receptet (a hajtogatás módjában van egy egészen kis különbség), ezt reggel fogom sütni, viszem a kollégáknak a munkareggelire – aztán majd beszámolok, hogyan sikerült.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Moha says:

    Nagyon szép leveles lett! Ezt én is néztem Maxnál, aztán nálam is feledésbe merült, jó hogy eszembe juttattad:)

    Én ilyenkor szoktam a panaszkodó büdös kölköknek mondani, hogy holnaptól száraz bóti kenyéren és vizen tengődtök!

  2. Moha says:

    Mondjuk croissant miatt még nem panaszkodtak:)

  3. 4gyerek says:

    Hmmm…eccer egy héten keresztül különböző péksütiket reggeliztek a lányok. Limara recipéiből készült cuccosokból voltak kénytelenek táplálkozni. Negyedik nap reggelén középső csajom megbotránkozva kérdezte: anya, mikor kapok már szalámis kenyeret?
    szóval asszem ez a lurkókra jellemző.

    ellenben tényleg klassz 5let ez a hajtogatósdi, megjegyzem.

  4. Iza says:

    huu de jól néz ki. Még sosem készítettem leveles tésztából bármilyen fajta sütikét is, de azt hiszem ezt kipróbálom, meglepem az édesszájú férjecskémet is és végre valahára eszünk házi croissant-t is.

  5. Max says:

    Örülök hogy eszedbe jutottam. Sütök is ma egy adagot én is!

  6. Tatin says:

    Hú, de guszta Móni! Muszáj lesz ma megsütni. Pedig van itthon ciabatta, paradicsomos kenyérke, de ez annyira jól néz ki. Néha nálunk is van palotaforradalom.

  7. Chef Viki says:

    Fú, de gyönyörű lett… Amolyan eltépkednivaló! 🙂

    Szeeeeeeeegény gyerekek, már megint croissant van reggelire! Ráadásul frissen sütött, illatos croissant 🙂

  8. Ottis says:

    Én is szeretnék már egy ideje ilyent sütni,de még nem volt időm rá 🙁
    Nagyon guszta a tied!

  9. Timi says:

    Szia! Nagyon guszta 🙂 egy kérdés, kenyérsütő nélkül hogy csinálnád? Robotgéppel dagasszam 20 percig? Vagy kézzel meddig? Milyennek kell lennie?

    Köszi!

  10. Böbe says:

    Limara és az expressz croissant a sztár nálunk is.
    2 hete vasárnap, és tegnap is elkészült, zacsiba adagolva ment a fagyasztóba a nagy része, a többit tegnap befalta a család, ill. ma vitt csemete a suliba.

    én 1 kg lisztből csináltam most, a tésztát elfeleztem, és a felébe virslit tettem, finom szósz alá: egy adag mustár, kicsit több ketchup, majoranna, fokhagyma granulátum (icipici). a másik fele a recept szerinti sajtos.

  11. Lidércke says:

    Már meg is sütöttem. 🙂 A fele sajtos, a fele mogyorókrémes lett. Ez utóbbit elszúrtam, mert vagy túl sok krémet tettem bele, vagy nem jól tekertem, de kifolyt. :/ Azért finom az is. 🙂

    Köszönöm a receptet, Max-nek is! 🙂

  12. Gabika says:

    Móni! Köszi szépen! Ezt feltétlenül ki fogom próbálni! Bár azt hiszem (magamat ismerve) az enyém inkább rusztikus lesz! :)) De a lányom biztosan imádni fogja!

  13. Elif says:

    Hú nem terveztem mostanában croissant sütni, de ezt muszáj lesz! Köszönet a receptért neked és mindenkinek aki a megvalósítás felé terelt téged. Üdv: Elif

  14. Móni, még szerencse, hogy nem amerikai gasztroblogger vagy. Már rég ott állna a házad előtt a gyermekvédelem.
    Szegény kölkök…komolyan. 🙂
    De egyszer kipróbálom majd, hogy az lesz nálunk a bünti, hogy “minden reggel croissant Móni konyhájából!”

  15. Anonymous says:

    Megsütöttem, igencsak rusztikus lett mind, de hogy milyen finom! Tegnap is megettünk öten egy adagot, ma is, és még nincs is este 🙂

    Köszi, bloggerek, hogy vagytok!

  16. jehudit says:

    Elindítottad a lavinát. Most nekem is meg kell sütnöm és kész.
    Megjegyzem tegnap bóti tésztából csináltam, mert annyira kiütött a parlagfűallergia, hogy csak lézengek. Pedig mekkora terveim voltak az isis uzsival.
    Ha tejkaramellával szeretném megtölteni a kifliket, akkor azt csak össze kell tördelni és úgy belerakni, vagy még alá is kell vajazni? Vagy hogy?

  17. jehudit says:

    Ahhh, helyesen: parlagfű allergia, mer’ ugyi többszörösen összetett szó… 😀

  18. Millie says:

    Én Joanne Harris croissantjára esküszöm! Januárban posztoltam.

  19. Suzi says:

    Szóval, ha nem lenne ilyen késő, már most nekiállnék, így viszont marad a holnap! Köszi a receptet, de leginkább a fotókat! Nagy segítség!!!

  20. Maimoni says:

    Huhh, köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, a dicsérő szavakat, a kérdésekre holnap válaszolok!

  21. malyvacsiga says:

    Messze laktok? Az enyémek bizto sfelkelnének fél hatkor, hogy átszaladjanak hozzád egy friss reggeli croissant-ra!

  22. Maimoni says:

    Timi, robotgéppel: edénybe öntöd a lisztet, közepébe a langyos cukros tejet, az élesztőt felfuttatod, aztán hozzáadod a többi alkotórézt, és robotgppel dagasztod 15 percig. Amíg zsp sima tésztát nem kapsz.

  23. Maimoni says:

    Jehudit, én nem vajaznám külön alá, de még sosem csináltam tejkaramellásat. Jó ötlet!
    Mályvacsiga, Keszthely messze van?:))

  24. malyvacsiga says:

    Móni, a vonatmániás fiamnak IC-vel nem lenne messze. :-)))))

  25. Alma says:

    Nagyon jó képek, kedvet kaptam a croissant készítéshez, köszönet.:)

  26. Anonymous says:

    Szia! Köszönöm a receptet, tegnap este összeállítottam, ma reggel megsütöttem. Isteni illata volt sütés közben, az íze is finom, de a hűtőben töltött éjszaka után nem nagyon akart megkelni. Nem lett annyira “szárazon szellős” , mint amilyen a Te fotódon volt. Legközlebb inkébb megpróbálom a frissen sütést. Köszi még 1x Ági

  27. Encibenci says:

    Szia!
    Megsütöttem. Mondjuk még az ég is vajas volt, de finoman érződött a tésztán. 🙂 Nekem annyi bajom van vele, nagyon íztelennek találom a tésztát (sem a só, sem a cukor nem érződik rajta). Nagyon meghúzná, ha 2 tk helyett 2 ek cukrot tennék bele?

  28. Maimoni says:

    Ági, biztos, hogy frissen a legjobb!
    Encibenci, ha az egész mennyiséget édesre szeretnéd készíteni, nyugodtan tegyél bele több cukrot.

  29. Timi says:

    Köszi a robotgépes tippet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!