Három napja croissant-okat sütök, próbálgatom a recepteket, a családom tiltakozik, uh, anya, már megint croissant, miért, mi a baj a croissant-nal, más gyerek örülne, ennyit ehetne belőle, nektek meg jódolgotokban már ez sem tetszik…
Engem a gasztrobloggerség kötelez. Ha egyszer megígértem, hogy tesztelem és bemutatom, hát azt teszem, te meg csak egyed, fiam, azt az áfonyalekváros croissant-t, ne panaszkodj.
Háromféle receptet próbáltam.
Az egyik egy korábbi kísérlet, Limara expressz croissant-ja, ami kevésbé macerás, mint “igazi” leveles tésztát gyúrni, nyújtani, hajtogatni, pihentetni, nyújtani, hajtogatni, pihentetni, nyújtani – azért van munka vele bőven. De óriási sikert arattam vele. Most egy még könnyebb változatra hívta fel a figyelmemet Chef Viki, amiért ezúton is szeretném kifejezni hálámat. Ezt a módszert Max mutatta be nem is olyan régen, és bár akkor is felkeltette az érdeklődésemet, végül elfeledkeztem a megvalósításáról. Na de most, a “mit csomagoljak tízóraira” szorításában élve kipróbáltam, és tényleg nagyon jó, előnye is, hátránya is van Limara receptjéhez képest, tény, hogy gyorsabb – de azért ez sem abszolút kezdőknek való feladat; a tészta csúszkál és körülöttünk minden vajas – szegény fényképezőgép… – az eredmény viszont kárpótol. Most ezt a verziót mutatom be, ezúton is köszönettel az aranykezű fagylaltosmesternek.
Készült belőle lekváros croissant, majd másnap virslis fonat, ez utóbbit nem sikerült megörökítenem.
Aztán az egymással szemben levő “elemeket” egymásra hajtom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nagyon szép leveles lett! Ezt én is néztem Maxnál, aztán nálam is feledésbe merült, jó hogy eszembe juttattad:)
Én ilyenkor szoktam a panaszkodó büdös kölköknek mondani, hogy holnaptól száraz bóti kenyéren és vizen tengődtök!
Mondjuk croissant miatt még nem panaszkodtak:)
Hmmm…eccer egy héten keresztül különböző péksütiket reggeliztek a lányok. Limara recipéiből készült cuccosokból voltak kénytelenek táplálkozni. Negyedik nap reggelén középső csajom megbotránkozva kérdezte: anya, mikor kapok már szalámis kenyeret?
szóval asszem ez a lurkókra jellemző.
ellenben tényleg klassz 5let ez a hajtogatósdi, megjegyzem.
huu de jól néz ki. Még sosem készítettem leveles tésztából bármilyen fajta sütikét is, de azt hiszem ezt kipróbálom, meglepem az édesszájú férjecskémet is és végre valahára eszünk házi croissant-t is.
Örülök hogy eszedbe jutottam. Sütök is ma egy adagot én is!
Hú, de guszta Móni! Muszáj lesz ma megsütni. Pedig van itthon ciabatta, paradicsomos kenyérke, de ez annyira jól néz ki. Néha nálunk is van palotaforradalom.
Fú, de gyönyörű lett… Amolyan eltépkednivaló! 🙂
Szeeeeeeeegény gyerekek, már megint croissant van reggelire! Ráadásul frissen sütött, illatos croissant 🙂
Én is szeretnék már egy ideje ilyent sütni,de még nem volt időm rá 🙁
Nagyon guszta a tied!
Szia! Nagyon guszta 🙂 egy kérdés, kenyérsütő nélkül hogy csinálnád? Robotgéppel dagasszam 20 percig? Vagy kézzel meddig? Milyennek kell lennie?
Köszi!
Én nem tudnám megunni. 🙂
Nagyon nagyon guszta!!!!!
Limara és az expressz croissant a sztár nálunk is.
2 hete vasárnap, és tegnap is elkészült, zacsiba adagolva ment a fagyasztóba a nagy része, a többit tegnap befalta a család, ill. ma vitt csemete a suliba.
én 1 kg lisztből csináltam most, a tésztát elfeleztem, és a felébe virslit tettem, finom szósz alá: egy adag mustár, kicsit több ketchup, majoranna, fokhagyma granulátum (icipici). a másik fele a recept szerinti sajtos.
Már meg is sütöttem. 🙂 A fele sajtos, a fele mogyorókrémes lett. Ez utóbbit elszúrtam, mert vagy túl sok krémet tettem bele, vagy nem jól tekertem, de kifolyt. :/ Azért finom az is. 🙂
Köszönöm a receptet, Max-nek is! 🙂
Móni! Köszi szépen! Ezt feltétlenül ki fogom próbálni! Bár azt hiszem (magamat ismerve) az enyém inkább rusztikus lesz! :)) De a lányom biztosan imádni fogja!
Hú nem terveztem mostanában croissant sütni, de ezt muszáj lesz! Köszönet a receptért neked és mindenkinek aki a megvalósítás felé terelt téged. Üdv: Elif
Móni, még szerencse, hogy nem amerikai gasztroblogger vagy. Már rég ott állna a házad előtt a gyermekvédelem.
Szegény kölkök…komolyan. 🙂
De egyszer kipróbálom majd, hogy az lesz nálunk a bünti, hogy “minden reggel croissant Móni konyhájából!”
Megsütöttem, igencsak rusztikus lett mind, de hogy milyen finom! Tegnap is megettünk öten egy adagot, ma is, és még nincs is este 🙂
Köszi, bloggerek, hogy vagytok!
Elindítottad a lavinát. Most nekem is meg kell sütnöm és kész.
Megjegyzem tegnap bóti tésztából csináltam, mert annyira kiütött a parlagfűallergia, hogy csak lézengek. Pedig mekkora terveim voltak az isis uzsival.
Ha tejkaramellával szeretném megtölteni a kifliket, akkor azt csak össze kell tördelni és úgy belerakni, vagy még alá is kell vajazni? Vagy hogy?
Ahhh, helyesen: parlagfű allergia, mer’ ugyi többszörösen összetett szó… 😀
Én Joanne Harris croissantjára esküszöm! Januárban posztoltam.
Szóval, ha nem lenne ilyen késő, már most nekiállnék, így viszont marad a holnap! Köszi a receptet, de leginkább a fotókat! Nagy segítség!!!
Huhh, köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, a dicsérő szavakat, a kérdésekre holnap válaszolok!
Messze laktok? Az enyémek bizto sfelkelnének fél hatkor, hogy átszaladjanak hozzád egy friss reggeli croissant-ra!
Timi, robotgéppel: edénybe öntöd a lisztet, közepébe a langyos cukros tejet, az élesztőt felfuttatod, aztán hozzáadod a többi alkotórézt, és robotgppel dagasztod 15 percig. Amíg zsp sima tésztát nem kapsz.
Jehudit, én nem vajaznám külön alá, de még sosem csináltam tejkaramellásat. Jó ötlet!
Mályvacsiga, Keszthely messze van?:))
Móni, a vonatmániás fiamnak IC-vel nem lenne messze. :-)))))
Nagyon jó képek, kedvet kaptam a croissant készítéshez, köszönet.:)
Szia! Köszönöm a receptet, tegnap este összeállítottam, ma reggel megsütöttem. Isteni illata volt sütés közben, az íze is finom, de a hűtőben töltött éjszaka után nem nagyon akart megkelni. Nem lett annyira “szárazon szellős” , mint amilyen a Te fotódon volt. Legközlebb inkébb megpróbálom a frissen sütést. Köszi még 1x Ági
Szia!
Megsütöttem. Mondjuk még az ég is vajas volt, de finoman érződött a tésztán. 🙂 Nekem annyi bajom van vele, nagyon íztelennek találom a tésztát (sem a só, sem a cukor nem érződik rajta). Nagyon meghúzná, ha 2 tk helyett 2 ek cukrot tennék bele?
Ági, biztos, hogy frissen a legjobb!
Encibenci, ha az egész mennyiséget édesre szeretnéd készíteni, nyugodtan tegyél bele több cukrot.
Köszi a robotgépes tippet!