Keresek egy ízt, de még mindig nincs meg. Pedig elterveztem, ha ma úgy sikerül, ahogy emlékeimben él, még el is sírom magam. De nem, nem olyan lett.
A néger kocka nevű süteményről van szó.
Anyai nagyszüleim egy mezőföldi kis zsákfaluban, Dégen éltek, gyerekkorom nyarait itt töltöttem. Ilyenkor egy héten legalább egyszer, de érkezésem és távozásom alkalmával mindig ezt a sütit sütötte a mama, mert ez volt a kedvencem, de csak úgy, ahogy ő készítette. Mivel klasszikus házi süteményről van szó, másnál is kóstoltam; de sem a habja, sem a tetején levő csokiréteg nem olyan volt, ahogy azt a mama tudta. Nekem sem sikerül úgy. Pedig most, hogy Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek című remek könyvében ráakadtam a néger kocka receptjére (ő mondjuk egybe írta, négerkocka), szinte biztos voltam benne, hogy ez lesz az. Hát, tovább kell keresnem. Milyen könnyű lenne, ha meglenne a mama füzete, amibe, emlékszem, leírta a jól bevált receptjeit, sőt, később velem is íratott bele. Persze, az is lehet, hogy például nem olyan kakaóport használok, mint ő, és ettől már más lesz a végeredmény.
De legalább kinézetre hasonlít.
Ezúttal teljesen kottából dolgoztam, úgyhogy idemásolom a receptet:
Négerkocka
20 dkg cukor, 4 tojás, 5 dkg zsír, 2 dkg kakaó, 1 csomag sütőpor (10 g-os), 12 evőkanál tej, 20 dkg liszt.
A mázhoz: 3 evőkanáI tej, 20 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj.
20 dkg cukrot az 5 dkg zsírral, a 4 tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 2 dkg kakaót, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, az 1 csomag sütőporral elkevert 12 evőkanál tejet. Az egész masszát simára keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Ha megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot. A 4 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verjük, és egyenletesen a tésztára kenjük. Langyos sütőben megszárítjuk. Ha kihűlt, a következő mázzal vonjuk be. 3 evőkanál tejben 20 dkg cukrot, 2 evőkanál kakaót sűrűre főzünk. Félig kihűtjük, 10 dkg vajat keverünk bele, gyorsan a kihűlt tésztára kenjük, és mielőtt törne, kockákra vágjuk.
Néhány kiegészítés:
Mivel azt tanultam, hogy a sütőport nem szabad tejben feloldani, mert elveszti a hatását, én a liszthez kevertem. Egyébként érdekes, hogy ennek ellenére sok házi sütemény receptjében olvasható ez a tejben való feloldás.
Ami a habot illeti, ezzel a mennyiségű cukorral túl édes. Legalább 5 dekával csökkenteném legközelebb, és 2 fehérjével többet tennék hozzá. Mert a mama habja magasabb volt…
Aztán, drága Ábrahám Gézáné nem mondott arról semmit, hogy baj-e, ha a csokimázhoz a cukor nem olvad el a tejben, hanem kristályos marad. Mert nekem az maradt, akárhogy is kevertem. A mamának sosem volt kristályos, és finoman roppant a teteje, ahogy megdermedt. Emlékszem, hogy ő is ezekből az összetevőkből dolgozott – tehát cukor, kakaópor, tej, vaj – de gyanítom, hogy porcukrot használt.
Ha tudja valaki a néger kockára való tökéletes csokimáz titkát (amelyik finoman törik), legyen olyan drága, ossza meg velem!
Ti milyen ízeket kerestek?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Csodásan néz ki!
Szia!
Ez az egyik kedvenc sütim:D
Az én mamámnak is roppanós volt a csokimáza…anyum szerint is porcukorral kéne próbálkozni.Azt hiszem tudom mit sütök holnap:D
üdv.: Suso
Ezt a sütit gyakran készítem, a középső fiam kedvéért. Én a Horváth Ilonából sütöm.
Bocs rosszat írtam. “Süteményes könyv 800 recept” a forrás.
Thrini, köszi.:)
Suso, majd mondd meg, roppanós lett-e…
Judit, az a Pelle Jánosné-féle? Abból tanultam sütni,nagyon szerettem azt a könyvet!
Ma már álmos vagyok,de holnap bemásolok két receptet,ez is megvan,de a másik kettő szerintem jobb.Nélunk ez a nagybetűs sutemény,minden alkalomra ezt kell sütnöm.Jó éjszakát mindenkinek.
Nekem ez a recept vált be nagyon.
http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=15577431
Még a szomszédom anyukájától tanultam. A csokimázat más sütikhez is használom, mert ha sikerül eltalálni a főzési időt, egy nagyon jó, vastag és finom mázat kapunk.
Aliz, nagyon köszönöm!
Remélem megtalálod az igazi receptet!
Én is kerestem a nagymamám bejgli receptjét kb. 15 évig.
Ma már tudom, hogy nemcsak a recept-, de időm sem volt úgy készíteni, ahogy Ő csinálta.
Ezt a süteményt anyósom sütötte, de évek óta nem ettem.
A nagymamám csokitortájának az ízét keresem. Minden szülinapomra azt sütött, csokival burkolta (az is roppanós lett), majd tojásfehérjével csíkozta-pöttyözte, az volt a dísz. Csak szülinapra járt!
Ezer krémmel próbáltam már csokitortát sütni, de nem lett ugyanolyan 🙁
A másik nagymamám birsalmalevesét is keresem, de ott a birsalmában lesz a hiba- nem abból a kertből van 🙁
Vera
Milyen jó képeket készítettél!
Az aposóm szokott nagyon finom néger kockát csinálni, én még életemben nem készítettm.
Ugye mennyire jellemző az emberre, hogy hajlamos mindent természetesnek venni ami van?! Sokszor már csak akkor kapunk észbe mikor késő. Én a dédimamám krumplikalácsával voltam így. Mindig nyár elején csinálta, még régi krumplival és friss kaporral, sósan. Csak ő készítette és akkor persze sohasem figyeltem, hogyan csinálja. Aztán mikor elment szerettem volna vissazhozni azt a régi ízt. Rengeteg hasonló receptet találtam, de azokban a túró volt a főszereplő, dédi sosem tett bele. De megérte a kitartás, idén nyáron sikerült reprodukálni. Most mondjam azt, hogy majdnem megkönnyezte az egész család.
Ne add fel, előbb utóbb sikerülni fog!
Nekem is egyik kedvencem az Ábrahám Gézáné féle szakácskönyv. A négerkockát én úgy készítem, hogy a kakaós tésztára barack lekvárt is kenek. Csokoládé máz a Te recepted alapján sikerült. Étcsoki torta bevonót felolvasztok, elkeverem 3 ek olajjal és úgy öntöm a sütire. Nekem az exanyósom által sütött szlovák krémes ízlett. Kikerestem a receptjét a neten. ezzel is készülök. Gyerek koromban a keresztanyám főztjét szerettem.
Szia Móni!
Most olvastalak a Délmagyarország Gasztro Magazinjában, gratulálok! (És bocs az offért!)
Zsuzsi
Nekem a nagymamám igazi házi rétesei fognak hiányozni! Mennyei ízek, csodálatosan lágy, hajszálvékonyra nyújtott tészta, utánozhatatlan! Sajnos a 81 éves fáradt kezei már nem képesek elkészíteni, nekem meg nem sikerül! :((
A csokimáz meg elvileg lehet kristálycukorból is, csak jól föl kell főzni, hogy elolvadjon! Legalábbis az anyukám mindig kristálycukorral készíti. És roppan! :))
Móni, már sül! De mi még sosem ettünk iyet.
Én a borsólevessel kísérletezgettem, és hosszú idő után rájöttem a titokra, úgyhogy kitartás!
http://kostolo.blogspot.com/2010/06/egy-iz-amit-sokaig-kerestem.html
Ami, apósod?! Sütögető apósokról ritkán hallani…Bár, az enyém is szokott pogácsát.
Mézeskalács, egyszer már majdnem megvolt… akkor még jobban hasonlított, mint most.
Névtelen, ezt a szlovák krémest nem ismerem, de ígéretesnek tűnik a recept alapján.
Zsuzsi, köszönöm, olyan kíváncsi vagyok! A szerkesztő küld nekem egyet postán, remélem, holnapra ideér…
Gabika, pedig most kéne megtanulni tőle…!
Virág, emlékszem a borsóleveses bejegyzésre! Nekem is ilyenízemlékem volt róla, és már régóta kiderítettem a mikéntjét…:)))
Kíváncsi vagyok, a te csokimázad hogy sikerül.
Móni, tartok tőle, hogy ez így uzsonnaidőben nem fog roppanni. Kiskanállal eszik. 🙂
Ez tökéletesen néz ki!
Majdnem-anyósom sütötte kilószámra, főleg az én kedvemért. Nagyon szeretem.
Nálam Péter Jánosné. 🙂 Ő 6 fehérjéhez ír 40 dkg cukrot, én ezt 35-re szoktam csökkenteni, és bár valóban édes, a további cukorcsökkentés a hab minőségének rovására mehet. A csokimáz keményítőt is tartalmaz. Egyébként már lapjaira hullott a könyv annyit forgattam.
Az, az, Péter Jánosné…:))
Garffyka, nagyon sajnálom, hogy nem ehetem belőle annyit, amennyit bírnék…:(
Igéretemhez híven beírom a receptet,ha egy nappal később is.Tészta:6tojás,20dkgkr.cukor,8dkgliszt,3dkgkakaó,1mk sütőpor.Krém:5 tojásfehérje,20dkg kr.cukor.Máz:10 dkgkr.cukor,10 dkgvaj,2dkg kakaó(a holland a lgjobb),3ek víz vagy tej.Az egész tojásokat a cukorral úgy 10 percig keverjük majd hozzátesszük az előre összekevert többi hozzávalót.Kikent,kilisztezett nagyobb tepsibe tesszük és előmelegített sütőben(180fok)kb. 20 percig sütjük.Atojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük,apránként belekeverve a cukrot(nagyon kemény habbá).Ahogy elkészült rögtön még melegen rá kell simítani a kihűlt tésztára.A mázhoz valókat összefőzzük(én mindig kr.cukorral csinálom,szerintem addig kell kavargatni,amíg nem lesz sima),ha egy kicsit hűlt belekeverjük a hideg vajat és rásimogatjuk a habra.Csináltam már úgy is,hogy egy nagyon kevés étcsokit kevertem bele,mert attól olyan jó ropogós lesz a teteje.A másik receptet majd később írom be,mert vhová elkallódott,évek óta így csinálom,a másik mellőzve lett,de majd előkerül,ha máshogy nem,akkor megerőltetem az agyam,hátha vissza tudom idézni.Sok sikert hozzá és írjál meg főzzél továbbra is ilyen jókat.Üdv:Erzsébet.
Nem látszik a mokkáskanál sütőpor,de szoktam anélkül is csinálni.
Erzsébet, köszi. Sok a hasonlóság- kipróbálom majd így is.
A szlovák krémesnek diós piskóta alapja van. Főzött vanília krém kell bele és a tetejére csokimáz. Egy negyed százada még túlhaladta képességeimet az elkészítése, de be van már tervezve, hogy megsütöm. Fiam is evett a nagyanyjánál és nagyon ízlett neki.
Nagymamám és nagynéném közös receptesfüzetéből: (zalai verzió:)
4 tojás sárgája
20dkg cukor
25 dkg liszt
1 sütőpor
1,5 dl tej
2dkg kakaó
12dkg zsír
Kikeverjük és megsütjük.
4 tojás fehérjét 20dkg cukorral gőz felett felverünk és a megsült tésztára rákenjük, lassú tűznél szárítjuk.
20dkg cukor
2 kanál kakaó
5kanál tej
Sűrűre főzzük, mikor langyos, aduk hozzá még 10 dkg vajat, és a már hideg habos tészta tetejére öntjük.
Amit megpróbáltam már megsütni szintén ebből a receptes fützetből az a Zala kocka, imádom!!! Sajnos nem készíti már nekem többet nagynéném, pedig nagyon ügyes volt! Hiába ugyanaz a recept, közel nem lett olyan finom a süti:S
Nekem is az egyik kedvenc sütim, pedig nem vagyok egy nagy sütis. Anyukám istenien csinálja, én még sose próbáltam, el fogom kérni tőle az ő receptjét, és megosztom!
Zsu, köszönöm a recepetet!
Timi, kíváncsian várom!:)
Kicsit későn érkeztem, de csatlakozom Zsu-hoz! Csak nálam a csokimázban 3 kanál tej van!:) Lehet próbálgatni! A végén a sikeres, bevált receptet megosztod velünk?:)
Nagyon régen csináltam, de úgy emlékszem nem volt problémám! Most már megvárom a “nyertes” receptet!:)))
Ildi, sosem késő:) Most egy kicsit várok, hogy kiheverjük a lakodalmas sütimérgezést, aztán nekiállok a kísérletezésnek!
Szia!
Köszönöm Neked ezt a receptet. Már többször megsütöttem ezt a sütit, családunk egyik kedvence lett:). Igaz, csökkentettem a cukor mennyiségét a tésztában, és egy fehérjével többet vertem föl a habhoz.
A máznál is csökkentettem a cukor mennyiségét, viszont nekünk bejött az a kicsit “ragacsos” állag.
Roppanós csokimázat csak étcsoki vagy tortabevonó felhasználásával tudtam eddig elérni.
Nem lehet, hogy házi tejből készítette az jóval zsírosabb, mint a bolti?