Szalonnás burgonyagombóc

A maradék főtt krumpli felhasználásának remek módja. Lehet köret, önálló étel, vagy ha apróbb golyókat gyúrunk a masszából, levesbetét is. Ez most épp szalonnás, de kerülhetett volna bele sült hagyma, juhtúró, kéksajt, zöldfűszer – tulajdonképpen bármi. Forgathatjuk zsemlemorzsába, hagymás zsírba, vagy hagyhatjuk “meztelenül” – ízlés, kedv és lehetőség szerint.

Hozzávalók (4 személyre):

0,5 kg főtt krumpli

1 tojás

10 dkg húsos füstölt szalonna



bors

10 dkg liszt

Egy nagy lábasban egy kanál sóval vizet forralunk. Amíg felforr, összeállítjuk a masszát: a főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, nagyon kevés olajon kiolvasztjuk a zsírját, majd szépen meg is pirítjuk. A főtt krumplihoz adjuk a többi hozzávalóval együtt, és jól összekeverjük.

Jól formázható masszát kell kapnunk, amelyből egy önként jelentkező gyerekkel is meggyúrathatjuk a gombócokat; jól fog szórakozni.

A gombócokot a forró vízbe rakosgatjuk; először szépen leülnek az edény aljára, majd ahogy főnek, feljönnek a víz tetejére. Egy-két percet még hagyjuk, aztán szedjük ki őket. Mint mondtam, forgathatjuk pirított zsemlemorzsába – én ezt tettem. De ami nagyon fontos, hogy fokhagymás tejföllel tálaljuk.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »