Tudtátok, hogy a ’30-as években Amerikában a Popeye-rajzfilmsorozat hatására harmadával megnőtt a spenótfogyasztás? És azt, hogy azért a téveszméért, miszerint kiugróan magas a vastartalma, egy XIX. századi tudós okolható, aki egyszerűen elírt egy tizedesvesszőt?
Persze, ettől még a spenót remek zöldség, mert többek között tartalmaz kálciumot, káliumot, magnéziumot, A-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat, mangánt, folsavat, niacint, szelént, sőt, még Omega-3 zsírsavat is… Hát ezek után milyen szülő az olyan, aki nem eteti meg gyermekével ezt a csodanövényt?
A gyermekek azonban általában nem rajonganak a spenótért. Talán a színe, talán a közétkeztetés tehet róla, de nem reprezentatív felmérésem szerint tízből nyolc gyerek gondolkodás nélkül, visszakézből vágja rá a “Szereted a spenótot?” kérdésre, hogy “utálom”. Nálunk itthon az arány kicsit jobb, négy gyerekem közül kettő megeszi, egy elnyammog belőle néhány falatot, ha nagyon muszáj, és egy teljesen elutasító. Persze, ez a főzelékre vonatkozik.
Új ösvényeket kell hát vágni, valami alternatívát kell kitalálni a spenótszörny fogyaszthatóvá tételére; mondjuk mi lenne, ha juhtúróval, krémsajttal keverve, levelestésztába tekerve, csigaként sütve kínálnánk, mint holmi nasit…?
Így már mindjárt más.
A recept ITT olvasható.
Nálatok milyen formában lehet “elsütni” a spenótot?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Spenót abszolút kedvenc minden formában az egész családnak. De meg kell mondjam meg is adom a módját annak, ha főzeléket csinálok. Sok fokhagyma, tej, tojás, tejben áztatott zsemle bele. Falni szokták.
A srácok másik kedvence a spenótos tészta. Spenót, vaj, tojás, fokhagyma, tejföl só, bors összekeverve, kifőzött tésztára ráöntve. Zutty bele egy tepsibe, tetejét megkenni tejföllel, erre reszelt sajt, bacon, vagy jó sok megpirított sonkakocka. Már mehet is be a sütőbe!
Naszóval ezek után a spenótot minden formában hajlandóak megenni, mert a spenót az jó! 😀
Nálunk a főzelék nem igen, de salátának mindegyik gyerek megeszi (paprika, paradicsom, új hgagyma, spenót, sajt és mézes-mustáros öntet)
illetve nudlira vagy tésztára fokhagymával vagy medvehgymával vajon “megfonnyasztva” parmezán sajttal megszórva egy kivétellel megeszik.
F. Gabi
Szia, én nagyon szerencsés vagyok,mert az enyémek imádják a spenótot. De ezt a csigabigát feltétlen kipróbálom!
Nálunk szerencsére 100 %-os az arány, mindhárman szeretik a spenótot. 🙂 Ezt a csigát is ki fogom próbálni, mert töredelmesen bevallom, nálunk még csak főzelék készült belőle!
Mi is szeretjük a főzeléket is, de a másik kedvenc a spenótos nokedli, elegáns nevén gnocci, tejföllel és sajttal leöntve. Utóbbiból nem lehet eleget csinálni, annyira nagy kedvenc!!
Ja és köszönöm a receptet, ezt is tuti kipróbálom! 😀
Nálunk is szeretik, kivéve főzeléknek.
A kedvenc a spenótos-túrós lasagne. De innen bármelyik spenótos kaja jöhet:
http://almostturkishrecipes.blogspot.com/2007/08/spinach.html
Most éppen ez sül: http://almostturkish.blogspot.com/2008/09/flaky-spinach-pie-ispanakl-tepsi-brei.html
Apukám nagy spenót gyűlölő, beteg lett tőle kiskorában, mikor megtömték vele az oviban.
azonban! a spenótos palacsintára csak rá tudta venni Anyu. mint én is a páromat.
a palacsinta tésztából kiveszünk egy adagot, ebbe rejtjük a spenótot. az eredeti recept szerint lágy tojásrántotta kerül bele, rétegezni és sajttal megszórni a tetejét, sütni.
én tejföllel és reszelt sajttal szeretem, csak feltekerem, és pikk-pakk elfogy.
Nálunk spagettivel szószként, reszelt sajttal bármennyit. De csak így.
Egyszer kipróbáltam a spenótos lazac leveles tésztában nevű prémium termékét az egyik mirelit gyártónak.
A rabja lettem.
Azóta olcsóbban állítom elő, otthon. Leveles tésztába (vagy, ha tényleg olcsón szeretném, akkor hamis rétestésztába) sajtot teszek, majd megfonnyasztott spenótot terítek rá, utána lazacfilét és összehajtogatom. Ha szegény az eklézsia, akkor lazac helyett sonka-szeletekkel (érdemes füstöltet és nem aromásat használni). Isteni eledel. És az utált fokhagymát is ki hagyhatom belőle…
Hú, mennyi jó ötletet írtatok! Na, majd szépen sorban…
Mi szeretjük minden formájában. :o)
A legeslegnagyobb kedvencem viszont a spenótos-sajtos lasagne… Van receptem is, egy barátnőmtől tanultam.
Altair, elárulod? 🙂
csakis hígított formában 🙂
http://okostojas.blog.hu/tags/spenót
lasagne ugyanez: a besamel sajtszósz, a spenótba sok krémsajtot v tejfölt keverünk.
Nálunk mki imádja, tejben áztatott kaláccsal sűrítem, jó fokhagymásan… mennyei
Üdv,
Andrea
Szia Mónika!
Nagyon jó a blogod, szeretem olvasni és a tv-s szerepléseteket is megnéztem, tetszett.
Spenót témában a következőt szeretném elmondani: az igazi finom spenót, amiből nagyon-nagyon finom a főzelék, csak tavasz végén kapható (elérhető), mert hidegkedvelő növény és kb. 18-20 fok körül már magszárba szökken és a levelei nagyon aprók lesznek. Az a spenót, amit most vettél, valójában újzélandi spenót, aminek a neten olvasottak szerint semmi köze nincs a spenóthoz, de hasonlóan elkészíthető, mert jellegtelen az íze. Nekem is van belőle sok a kertemben (ki se lehet irtani,mióta egyszer elvetettem évekkel ezelőtt), főzök belőle levest, készítek vele zöld galuskát és tésztát (amit aztán sajttal eszünk), vagy spenótos lazagnát. Bekeverhető krumplipürébe is. A növény leírása és sok recept van Terebess-nél a neten. Az igazi spenót nagyon finom vajon párolva halfélékkel.
Ha belefér a spenót a távparasztkodásotokba, célszerű októberben elvetni, akkor lesz belőle szép termés tavasszal. Üdv.
Nálunk is elég jól fogy a spenót főzelékként. Sok fokhagymával, szerecsendióval, zsemlével, házitejjel, tejszínnel. Szeretnek bele sültkrumplit tunkolni.
Szépen fogy a spenótos nokedli sajtszósszal. A nokedli tésztájába keverem a spenótot, teszek hozzá fokhagymát is.
Finom még a szálka nélküli halszelet is tepsiben spenótos besamellel rétegezve, sajttal a tetején megsütve.
Csináltam spenóttortát is. Levelestésztával bélelt formába besameles spenót jól megfűszerezve, a tetejére nyers tojások ültek a tésztaréteg alá. Ha megsült, a szeletekben szépen látszik a megszilárdult tojás.
Hű, végogolvastam ezt a sok megjegyzést és az én változatom még nem volt 🙂 Nálunk a spenótos-pesztós tészta a kedvenc, így ugye inkább pesztó íze van a tésztának, nem gondolnak arra, hogy spenótot esznek. A leveleket fokhagymával megfonnyasztom, ízesítem, hozzáadom a pesztót, majd tejszínnel felfőzöm, ebbe keverem a tésztát, általában masnit 🙂
Édesek a gyerekek a képen, puszi nekik is :))
Spenótfőzelék nálunk sem fut, egyiknek sem, így viszont megeszik:
http://anyaehesvagyok.blog.hu/2009/07/28/spenotos_husi#more1274456
Örülök ennek a sok receptnek, mert én ennék gyakrabban, lesz mit tesztelni 🙂
Kerestem a receptet, mert emailben jött és megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy nem tudom, hova mentettem és milyen címen. :o(
De bekértem Krisztitől újra, megkeresi és elküldi. :o)
Na, most jutott az eszembe, hogy volt egy ilyen bejegyzés, ez is nagyon finom (palacsinta):
http://azenkonyham.freeblog.hu/archives/2008/04/15/Sajtos-paradicsomos_rakott_palacsinta/
ill husi spenóttal: http://azenkonyham.freeblog.hu/archives/2008/04/15/Sajtos-paradicsomos_rakott_palacsinta/