Mai Móni

A hagyományos és a rendhagyó

Az egyik ember ragaszkodik a hagyományokhoz, a másik nem. Az egyik szükségét látja, hogy ismételje, a másik teljes erejéből tiltakozik a berögződések ellen. Az egyiknek ez ad megnyugvást, a másiknak az.
Két esküvői meghívót kaptunk; az egyik ceremónia augusztus 27-én lesz, a másik 28-án. Az egyik pár “hagyományos”: a huszonéves ifjú elveszi a nála 2-3 évvel fiatalabb arát. A másik már korántsem ennyire: a 43 éves férfi hosszas őrlődés után mégiscsak összeházasodik a 19 éves lánnyal. Az elsőt mindenki “normálisnak” tartja, a második híre hallatán az ismerősök közül többen nem túl hízelgő véleményt nyilvánítottak.
Lehet-e, szabad-e beleszólni bármilyen szinten abba, hogy ki, mikor és kivel köti össze az életét? Ki látja előre, hogy melyik kapcsolat működik majd jól, és melyik nem? Ahogy a kis korkülönbség nem biztosítéka annak, hogy a felek majd jól kijönnek egymással, ugyanígy a nagy korkülönbséggel élők miért ne lehetnének boldogok húsz, harminc vagy akár negyven évig is? És ki tudja azt mondani, hogy a huszonévesek tíz év múlva is biztosan együtt lesznek?
Óvatosan tehát a véleménynyilvánításokkal; két felnőtt ember legbensőbb magánügyébe beleszólni egyedül Istennek van joga – és hát mik vagyunk mi, drága barátaim, istenek?
Itt van ez a patisszon nevű zöldség is. Szokták rántva, töltve, rakottan enni, aztán slussz. Mint általában a seízű zöldségeket, ezt is párosítani kell ezzel-azzal, hogy igazán finom legyen. Na most, kedves reformer olvasók, lehet-e azt mondani a rántott patisszonra (ami ugye hagymányos), hogy rossz? És kedves hagyományőrzők, elsőre fintorognátok-e a kovászos uborkás patisszonsaláta hallatán? Ne tegyétek. Ez is, az is nagyon jó.
Mindegyik recept úgy kezdődik, hogy a patisszont vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját; majd a könnyebb kezelhetőség érdekében a feleket is felezzük, és hámozzuk meg. Úgy számoljunk, hogy egy patisszon négy embernek elég; ezúttal három főre rántva, és egy személynek saláta formájában készítettem el.

Tehát, a negyedelt zöldséget kb. fél centis szeletekre vágjuk, a szeleteket besózzuk.

A három főre számított mennyiséget panírozzuk, azaz lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk…

…és forró olajban kisütjük.
Aztán tálalhatjuk is; én ezúttal zöldborsós rizottót (tehát nem párolt rizst) készítettem hozzá, és gyorsan összedobtam egy jó adag majonézt – mert hiszen ehhez az ételhez nálunk kötelező elem.

 Miközben a konzervatívok esznek, néhány perc alatt elkészül a kevésbé megszokott saláta.
Ehhez szükség lesz
a maradék negyed patisszonra,
fél fej lilahagymára,
1 szép nagy paprikára,
4 apróbb csiperkegombára,
1 nagyobb kovászos uborkára,
0,5 decire az uborka levéből,
5-8 dkg feta sajtra,
aprított petrezselyemre
és kaporra.

Felszeleteljük a hagymát, és kevés olajon dinsztelni kezdjük. Kockára vágjuk a patisszon-szeleteket, és a hagymához adjuk.

Félbe vágjuk és felszeleteljük a paprikát, és ezt is a serpenyőbe tesszük, rögtön után jöhet a nem túl vékonyan szeletelt gomba is.

Hozzáadjuk az apróra vágott uborkát, majd felöntjük a lével, és addig pároljuk, amíg a patisszon meg nem puhul – ez elég hamar bekövetkezik. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a petrezselymet,a kaprot, majd, amikor már csak langyos, a sajtot is.

Nos, ki mondja meg, melyik a finomabb?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsófi says:

    Van, mikor a gyomor dönt.
    Ha begörcsöl a sült paprika-uborka-bármilyen tej kombótól, akkor bizony a rántott mellett…

  2. Maimoni says:

    Érthető, de még attól nem biztos, hogy az a finomabb…:))

  3. Gabika says:

    Egyértelmű, hogy kinek-kinek szíve joga eldönteni!!! Mindkettő roppant jól néz ki, látványra nem tudnék választani! Esetleg, ha megkínálsz belőle :-))) Tipikus Kinga szituáció (lánykám) – kóstold meg, és utána döntsd el!!! Elsőre semmit nem szólunk le!!! :))

  4. Szitya says:

    Én csak azért hajlanék a rántott verzióra, mert a rántott zöldségek nagy gyengéim (kivéve a karfiol-brokkoli kettőst). És mert az a zöldborsós rizottó mellette, nos, az is nagyon csábító!

    Viszont mindkét fiatal párnak kívánok nagy és sokáig tartó boldogságot!
    Puszi,
    Szilvi

  5. bodzazsuzsa says:

    A patisszonból már csináltam ecetes savanyúságot, sajnos, nem volt nagy keletje. A sült zöldségekkel megbolondítva viszont lehet, hogy kapósabb lenne…

  6. Anka says:

    én nem is értem, hogy hogy nem találtalak még meg eddig… de napok óta csak olvasgatlak – ha van egy kis időm – és most írnom kell, hogy annyira jó, amit írtál!!! Ne ítélj elsőre, sőt, inkább úgy mondanám ne ítélj soha, nincs hozzá hatásköröd 😀 A patisszon meg mindenképp finom!!! 😀

  7. Kata says:

    Én szeretem bárhogyan is van elkészítve!!
    Nekem “bejön” a hagyományos és a rendhagyó is!
    Valamelyik nap például padlizsán krémet készítettem cukkíniból.Nagyon finom volt az is.

  8. Adri says:

    A hagyományosat szeretem, a rendhagyót pedig szeretném, szerintem! 🙂 Tetszik nagyon!

  9. Mind a kettő nagyon jó!
    Móni láttam a Magellánt. Tetszett a kedves családod, a gyerekeid imádni valók! Gratulálok és sok sikert kívánok a munkádhoz is!
    Éva

  10. Gizi says:

    Gratulálok a tv-és szerepléshez!!! Jó volt látni benneteket élőben. Sok sikert a munkádhoz!!!:)

  11. Andi/cuki says:

    Gratula, nagyon aranyos családod van!:-))

  12. Felhőlány says:

    Egyik finomabb, mint a másik! De hogy melyik az egyik és melyik a másik? Elkészítem a másodikat és utána majd elmondom… :))

  13. Maimoni says:

    Köszönöm mindenkinek! Az a vicces, hogy a TV műsort nem láttam, pont nem voltam itthon. Remélem, holnap felteszika netre, mert nagyon kíváncsi vagyok:))

  14. Judit says:

    Gratulálok,nagyon jó volt Titeket látni a tévében!

  15. Kristályka says:

    Gratulálok, igazán szép a családod és nagyon ügyes vagy!:)

  16. jehudit says:

    Sehogyan se ítéljünk! Mondjuk azt inkább, követve az izraeli hagyományt, hogy: “Jó lesz!” -A patiszon is mindkét formában és a fent említett frigyek is! Bizakodjunk kérem szépen és várjunk jót! 😀
    (Ma este rántott patiszon lesz a vacsi. Az eső jót tett a tökféléinknek, nőnek ezerrel.)

  17. Böbe says:

    én a tegnap esti salátába cukkinit csíkoztam (rukkola, paprika, paradicsom, hagyma és petrus mellé) egy joghurtba egy kis édesítőt, citromfüves sót dobtam, összekevertem. ez volt a vacsi, és a mai tízóraim.

    ugyan ezt kapja a csemeta ma este a husija mellé, csak rukkola nélkül.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!