Még mielőtt azt gondolnátok, hogy átmentem gasztrosznobba, és eztán már csak külföldiül vagyok hajlandó főzni, megmagyarázom.
Kanadában élő barátnőm gyerekei nyaranta hazalátogatnak a nagyszülőkhöz, és Eszter ilyenkor küld velük nekünk is mindig valami jó dolgot. Tavaly vagy másfél kiló mogyoróvajat hoztak, idén pedig két szuper holmi landolt a konyhában: egy csomag Nestlé Toll House csokichips, és egy hatalmas doboz növényi zsíradék, amelyet Amerikában pl. a pie-hoz használnak.
A csoki felhasználásán sokat gondolkodtam, de aztán végül arra jutottam, ha már egyszer rajta van a zacskón az a recept, akkor elkészítem úgy.
Döntésemet az is befolyásolta, hogy jól szállítható sütiben gondolkodtam, mivel tegnap reggel Pestre kellett utaznom egy munkamegbeszélésre, és oda akartam vinni valamit – tudjátok, a gasztrobloggerség kötelez… Legutóbb egy jó nagy adag croissant-nal kényeztettem el a kollégákat, most idő hiányában kénytelenek voltak valami egyszerűbbel beérni. Bár némelyek fanyalogtak (poénból, persze), azért ez is elfogyott.
A hozzávalók bögrével (cup) vannak megadva, de mivel több olvasóm is jelezte már, hogy ezt nagyon utálja, ezért az ő kedvükért mindent lemértem. Mert újra van mérlegem.
Hozzávalók:
2 és 1/4 bögre liszt (35 dkg)
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 bögre vaj (25 dkg)
3/4 bögre kristálycukor (17 dkg)
3/4 bögre barnacukor (17 dkg)
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
2 bögre csokichips (34 dkg volt a csomag, éppen a szükséges mennyiség)
1 bögre apróra vágott dió (na ez az, ami nem került bele, mivel nem volt itthon)
A sütőt előmelegítettem 190 fokra.
Először a lisztet összekevertem a szódabikarbónával, a sóval. Egy másik tálban habosra kevertem a vajat a cukorral, majd egyesével jól elvegyítettem benne a tojásokat.
Hozzáadtam a a vaníliakivonatot, majd a lisztes keveréket, és a legvégén beleforgattam a csokit (meg itt jött volna a dió is). Sütőpapírral borított tepsibe egy-egy evőkanálnyi masszát helyeztem el a fent látható módon, mert sülés közben – amint ez itt is látható – a massza terül. Kb. 14 perc alatt sültek aranybarnára a korongok – ekkor ki kell venni a sütőből, még ha látszólag nyers is, mert ahogy hűl, úgy keményedik meg. Éppen ezért öt percig ne piszkáljuk, mert akkor még törik – utána viszont szépen le tudjuk szedegetni a kekszeket a sütőpapírról.
Ja igen, ebből a menniységből két tepsi (kb. 35 darab) lett.
Mogyoróvajas kekszrecept a Love Boys Ikrekkel itt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Húha, de kár, hogy fogyózom 🙂 Ezt szívesen megkóstolnám, az ilyen csokis kekszeket imádom! :))
Hm, nekem valahogy bejön ha bögrében van megadva a mennyiség. Sőt, lehet kapni adagolókanalakat “cup” egységgel. A keksz jól néz ám ki nagyon! 🙂
De klassz dolgokat kaptál!Én szeretem a “cup-ban” megadott mennyiségeket mióta beszereztem egy 4 db-os adagolókészletet. Pláne, hogy így a gyerekek is ki tudják mérni miből mennyi kell, nekem csak el kell mondanom. 😀 Gyerekmunka :)Vera
Nagyon guszta ez a keksz, imádom az ilyen nyalánkságokat.Kérdésem ha nincs csokichips mivel lehet helyettesíteni?
Én is szeretem a bögrés adagolást, főleg azért, mert sokáig nem volt mérlegem.Kriszta, apróra tört csokival lehet helyettesíteni, például.
Sziasztok,Azert kuldtem csokichipset, mert otthon nem lehet kapni ill. nagyon draga forrasrol tudok csak. A lenyege, hogy nem folyik szet sutes kozben, hanem kis csokigombocok formajaban ott marad a sutiben. Barmibe bele lehet dobalni!Eszter, a kanadai
Eszter, ezúton is köszönjük, nagyon fincsi volt!
Télleg drága cucc. Nemrég kaptam csokicsepp formátumban egy pesti csokiboltból. Valóban nem folyik szét!
Innen van a csokicseppem:http://www.csokoladia.hu/
Itthon a cukrászkellék-boltban árulnak ilyen cseppformájút is, nem túl drágán. (Árulnak tortabevonóból is, olcsón…)Nem kellett volna még egy picit sütni?
De, lehet, hogy egy-két percet még maradhatott volna… De nem volt rossz így sem. Azért vettem ki, mert már így is 3 perccel túlmentem a zacskón szereplő időn, pedig pontosan betartottam a hőmérsékletre vonatkozó előírást is.