Fergeteges gombócleves

Véletlenül olyan gombóclevest sikerült összehoznom, hogy már csak azért is le kell írnom a receptjét, nehogy elfelejtsem. Fantasztikusan pikáns, sűrű, laktató. Lehet, hogy nem is leves, inkább egytálétel – ezt mindenki döntse el maga.

Különleges összetevője a shiitake gomba, amelyet valamelyik korábbi bevásárlásom során szereztem be egy nagyobb élelmiszer-áruházban tartott akció során, “ez majd jó lesz valamire” felkiáltással. És milyen jó lett.

Hozzáteszem, nem mindig járok így – mármint az akciós bevásárlásokkal. Előfordul, hogy a hirtelen felkindulásból megvásárolt alapanyagot jóval a szavatossága lejárta után találom csak meg valamelyik polcon, és akkor dobom ki. Vagy ki sem dobom. Például valamilyen rejtélyes oknál fogva máig őrzök egy csomag Norbi update lisztet, amit csak azért vettem meg, mert a Herbáriában 50% kedvezménnyel adták, a közeli lejárat miatt. Ennek lassan két éve. Azóta többször átszerveztem/nagytakarítottam a konyhaszekrényeimet, de ez a lisztkeverék mindig visszakerül, mert arra gondolok, hogy azért megnézem hamarosan, tényleg nem használható-e,  mert hej, milyen jó lenne ebben a nagy fogyókúrában egy kis palacsintát, avagy nokedlit enni.

És Norbi marad.

Apropó, fogyókúra. Továbbra is féken tartom magam, noha kicsit lazább gyeplővel – de azért apránként fogyok egy keveset. Jelenleg a 13. kilóm megy lefelé, aminek azért  örülök, mert a vendégségek közepette apróbb kihágásokat elkövetek. Ez a leves is apróbb kihágásnak számít a gombócba kevert párolt rizs miatt, de megéri. A tányérba nem csak egy gombóc jutott, de a többi elsüllyedt a finom, tartalmas lében….







Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma

4 szál sárgarépa

6 kisebb szem krumpli

25 dkg szárított shiitake gomba

2 ek liszt



bos

1 citrom leve

40 dkg darált hús

15 dkg párolt rizs

1 tojás

1 tk apróra vágott kapor

1 tk apróra vágott petrezselyem

1 púpos ek zsemlemorzsa

2,5 dl tejföl

A gombát beáztattam. Miután ázott vagy két órát, utána olvastam, hogy nem szabad sokáig áztatni, mert nagyon megszívja magát és szivacsos lesz. Na mindegy.

A hagymát apróra vágtam, kevés olajon dinsztelni kezdtem, közben megtisztítottam és felkarikáztam a répát, meghámoztam és kockákra vágtam a krumplit. A zöldségeket a leszűrt gombával együtt a hagymára dobtam, átforrósítottam, megszórtam a két ek liszttel, és felengedtem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Sóztam, borsoztam, belecsavartam a citromot, és amíg felforrt, összekevertem a húst a rizzsel, a tojással, sóval, a zsemlemorzsával, valamint az apróra vágott kaporral és petrezselyemmel. Kis gombócokat formáltam a húsos masszából, és a forró levesbe tettem. Lefedve húsz percig főztem kis lángon. 

Bármikor kóstoltam meg, a gomba bizony szivacsos volt. Hát, morfondíroztam magamban, ezt így az enyéim nem fogják megenni. A krémleveseket viszont szeretik… Így aztán gondoltam egy merészet, kihalásztam a gombócokat, és jól megjárattam a botmixert a levesben. Hozzáöntöttem a tejfölt, visszatettem a gombócokat, aztán csak ámuldoztam azon, hogy ez milyen jó. Egy evőkanál mustárral még finomabbá tehető. 





Milyen esztelenségeket szoktatok elkövetni bevásárlásaitok során?



Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »