Ribizlis-tejfölös süti

Ennek a sütinek az elkészítése gyerekjáték. Nézzétek:

Apropója pedig a ribizli.

Kétféle ember van, az egyik szereti a ribizlit, a másik nem. Aki szereti, az azért, mert savanyú, aki nem, az meg pont azért nem, mert savanyú. De persze attól, hogy valaki a gyümölcsért magáért nem rajong, még lehet ribizlilekvár-, illetve ribizliszörp-fan, mert azokban már a savanyú ízt bölcsen ellensúlyozzák jó sok cukorral,és az édeset kevesen vetik meg.

A mi családunkban nem megy a ribizli.

Kiskoromban enyhe mélabúval vettem tudomásul, amikor a nagymamám hátra küldött a kert legvégébe azzal, hogy “kisleányom, szedd le a ribizlit”. Mert a cseresznyét, azt mondjuk szívesen szedtem, közben jól is laktam;   a finom, ízes paradicsomért egyenesen rajongtam – de a ribizliszedésben nem sok örömet találtam. Pláne, hogy általában az egres leszüretelése is ezzel esett egybe, egymás mellett voltak a bokrok, az egres pedig szúrt. A ribizli meg savanyú volt.

Mivel rendkívül egészséges gyümölcs – magas a C-vitamin tartalma, de B1, B2, B6 és E-vitamin is van benne említendő menniységben, továbbá flavonoidokban gazdag -, úgy gondoltam, szakítok hagyományainkkal, és igenis megetetem enyéimmel a ribizlit. Így került sor erre a sütire.

Kétszer is elkészítettem, először majdem duplán ilyen vastag lett a tésztája, és kicsit vékonyabb a tejfölös réteg rajta. Másodszorra változtattam, szerintem előnyére: a tésztát feleztem, a tejfölös krémet növeltem – csak sajnos annyi ribizli már nem jutott bele, mint az első adagba. Szóval, valójában kb. kétszer ennyi gyümölcs kellett volna a krémbe (a receptbe a szükséges menniységet írom), de már így is nagyjából el lehet képzelni.

Hozzávalók a tésztához:

2 tojás

12,5 dkg cukor

1 dl olaj

1 dl tej

15 dkg liszt

fél cs. sütőpor

A tetjére:

1 nagy+1 kis pohár tejföl

3 tojás

7 dkg cukor

30 dkg ribizli leszemezve, megmosva, lecsepegtetve

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (légkeveréses 180 fok).

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd szépen sorban a többi hozzávalóval.

Vagy egy kisebb (38×22 cm), kivajazott-lisztezett tepsiben sütjük meg, na, ez nekem tönkrement, vagy egy 28 cm-s kapcsos tortaformában. Utóbbiba sütőpapírt teszünk, nehogy kifolyjon a sütimassza. Szépen elegyengetjük (a kép még csak a beleöntés utáni pillanatot mutatja), és 12 percig (elő)sütjük a tésztát.

Ezalatt a 3 tojást felhabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a ribizlit. Ezt a krémet az elősütött tésztára öntjük, és visszatoljuk a sütőbe további 25 percre.

Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Ti szeretitek a ribizlit? És a gyerekek?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »