Mai Móni

Ribizlis-tejfölös süti

Ennek a sütinek az elkészítése gyerekjáték. Nézzétek:

Apropója pedig a ribizli.
Kétféle ember van, az egyik szereti a ribizlit, a másik nem. Aki szereti, az azért, mert savanyú, aki nem, az meg pont azért nem, mert savanyú. De persze attól, hogy valaki a gyümölcsért magáért nem rajong, még lehet ribizlilekvár-, illetve ribizliszörp-fan, mert azokban már a savanyú ízt bölcsen ellensúlyozzák jó sok cukorral,és az édeset kevesen vetik meg.
A mi családunkban nem megy a ribizli.
Kiskoromban enyhe mélabúval vettem tudomásul, amikor a nagymamám hátra küldött a kert legvégébe azzal, hogy “kisleányom, szedd le a ribizlit”. Mert a cseresznyét, azt mondjuk szívesen szedtem, közben jól is laktam;   a finom, ízes paradicsomért egyenesen rajongtam – de a ribizliszedésben nem sok örömet találtam. Pláne, hogy általában az egres leszüretelése is ezzel esett egybe, egymás mellett voltak a bokrok, az egres pedig szúrt. A ribizli meg savanyú volt.
Mivel rendkívül egészséges gyümölcs – magas a C-vitamin tartalma, de B1, B2, B6 és E-vitamin is van benne említendő menniységben, továbbá flavonoidokban gazdag -, úgy gondoltam, szakítok hagyományainkkal, és igenis megetetem enyéimmel a ribizlit. Így került sor erre a sütire.

Kétszer is elkészítettem, először majdem duplán ilyen vastag lett a tésztája, és kicsit vékonyabb a tejfölös réteg rajta. Másodszorra változtattam, szerintem előnyére: a tésztát feleztem, a tejfölös krémet növeltem – csak sajnos annyi ribizli már nem jutott bele, mint az első adagba. Szóval, valójában kb. kétszer ennyi gyümölcs kellett volna a krémbe (a receptbe a szükséges menniységet írom), de már így is nagyjából el lehet képzelni.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
12,5 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
15 dkg liszt
fél cs. sütőpor

A tetjére:
1 nagy+1 kis pohár tejföl
3 tojás
7 dkg cukor
30 dkg ribizli leszemezve, megmosva, lecsepegtetve

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (légkeveréses 180 fok).
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd szépen sorban a többi hozzávalóval.

Vagy egy kisebb (38×22 cm), kivajazott-lisztezett tepsiben sütjük meg, na, ez nekem tönkrement, vagy egy 28 cm-s kapcsos tortaformában. Utóbbiba sütőpapírt teszünk, nehogy kifolyjon a sütimassza. Szépen elegyengetjük (a kép még csak a beleöntés utáni pillanatot mutatja), és 12 percig (elő)sütjük a tésztát.

Ezalatt a 3 tojást felhabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a ribizlit. Ezt a krémet az elősütött tésztára öntjük, és visszatoljuk a sütőbe további 25 percre.

Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Ti szeretitek a ribizlit? És a gyerekek?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vesta says:

    Szedni és szemezni nagyon utálom, de ha ez megvan, akkor már szeretem.A gyerekeim eredeti formájában meg nem ennék, de szörpnek, parfénak, fagyinak és lekvárnak nem tudok eleget csinálni belőle.

  2. Zsuzsanna says:

    Szeretjük nyári sütikben (clafoutis, morzsasüti), de egyetértek Vestával: szemezni én is utálom. Idén kétszer jó másfél-két kilót már leszemeztem lekvárnak, és az iszonyú unalmas munka volt!

  3. Delish says:

    En rajongok a ribizliert! de ugyanez volt a szitu nalunk is a mamamnal minden nyari szunetben, detto, egres-ribizli (3 bokor!! )kozel egymashoz es mindig kanikula volt, mikor szedni kellett 🙂

  4. Anonymous says:

    Gyerekkoromban a nyári szünetek első pár hete ribizli- és/vagy málnaszedéssel telt. Ha a munkát nézzük, mindenképpen a ribizli a jobb, fogyasztási szempontból egyik sem vonz.A gyerekeim szívesen ennék, HA KIMAGOZNÁM nekik, de nem teszem.Bort is szoktak készíteni belőle, arra esetleg beneveznék.Zsanett

  5. Anonymous says:

    Nálunk nagyon szeretik a gyerekek. Sütiben vagy csak úgy magában. De leszedegetni az rém unalmas. Az egyik kedvencük a tejbegríz ribizlivel (ha fagyasztott akkkor az pont jól le is hűti) és fahéjjal, másképp nem is eszik meg a tejbegrízt.F. Gabi

  6. Gabika says:

    Nálunk szeretik a gyerekek, de csak nyersen, eredeti állapotában! sütiben már nem kell egyiknek sem! Igaz, nálunk ritka gyümölcs, mert nekünk nincsen, ezért csak néha eszik, mikor kapunk valakitől!

  7. Anonymous says:

    Nálunk bejön a gyerekeknek, a szederrel karöltve. Viszont a görögdinnyét nem szeretik. :(Az egrest pedig én szeretem nagyon. (fej-fej mellett áll a naspolyával)Vera

  8. Ottis says:

    Nagyon tetszik,holnap elkészítem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!