Mai Móni

Тефтели, avagy az orosz kapcsolat

Három napig orosz vendégünk volt, Nágya, aki bár vagy tizenöt éve Magyarországon él, a gyökerei mégiscsak Kárpátaljára nyúlnak vissza. Előre figyelmeztettem, úgy készüljön, valamit főznie kell, ha már a sors tálcán hozta elénk, mint az orosz gasztronómia nagykövetét. Hozzáteszem: nem nyaralni, dolgozni jött, egészen pontosan tolmácsolni; úgyhogy a bevásárlás rész rám maradt.
– Piacra tudsz menni? – kérdezte tegnap reggel.
– Persze.
– Jó, akkor vegyél légy szíves céklát, répát, krumplit, kovászos uborkát; aztán kell mustár, ecet, olaj, és lesz egy jó kis vinyegret vacsorára!
– Hús nincs is benne…? – szólt közbe a férjem.
– Jaj, pasik! – Méltatlankodott erre Nágya. – Nektek miért csak az a kaja, amiben hús van?!
A piacon cékla nem volt, kedvenc árusaim megesküdtek, hogy azt még sehol sem fogok kapni, higgyem csak el. Nágya erre azt mondta, ő Pesten már vett a múlt héten, de ha nincs, hát nincs. Változtatni kellett tehát az eredeti elképzelésen, ami a férjem malmára hajtotta a vizet; rövid morfondírozás után ugyanis szakácsunk kibökte: akkor tyiftyéli lesz a vacsora.
тефтель (tyiftyel) szó húsgombócot jelent, a tyiftyéli ennek a többesszáma, és a húsgombócos ételeket jelöli. Ilyen értelemben a mi paradicsomos húsgombócunk is egyfajta tyiftyéli, meg a svédek legendás húsgolyója is. Akit a téma bővebben érdekel, rengeteg tyiftyéli variációt találhat itt, és a Google fordítónak köszönhetően már az sem egetrengető probléma, ha az illető nem tud oroszul. Nekem az olvasás még megy, a szavakra sajnos nem nagyon emlékszem.
Nágya a klasszikus “alap” tyiftyélit készítette el nekünk.

Hozzávalók (6 személyre):
A gombócokhoz:
80 dkg darált hús (lehet fele sertés, fele marha, de csak sertésből is jó)
30 dkg főtt rizs
1 fej hagyma felaprítva
4 áttört fokhagymagerezd

bors
aprított kapor
őrölt babérlevél
olaj a sütéshez

A mártáshoz:
1 fej hagyma

bors
babérlevél
kb. 3 dl tejföl

A gombócok hozzávalóit összekeverjük, nem túl nagy golyókat formálunk a masszából, kicsit meg is lapíthatjuk, úgy biztosan nem marad nyers a közepe, és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.

Egy nagyobb lábasban 3-4 ek olajat forrósítunk, megdinsztejük rajta a mártáshoz tartogatott hagymát. felöntjük kb. fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet. Nálunk végül került bele még aprított kapor és petrezselyem is, ajánlottam a lestyánt, de Nágya erősen tiltakozott, hogy azzal már nem lenne autentikus. Egyébként ízesíthetjük még a levet zöldségszárítmánnyal, esetleg leveskockával (van olyan is már, amiben nincs ízfokozó). Beletesszük a húsgombócokat, és fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. Ezután kétféle módszer közül választhatunk: vagy kiszedegetjük a gombócokat az edényből, a levet besűrítjük a tejföllel, és visszatesszük a gombócokat, vagy ügyesen leöntjük a levet egy edénybe, összekeverjük a tejföllel, és visszaöntjük a gombócokra, és még egyszer összeforraljuk az ételt.
Nadi krumplipürével tálalta, de azt mondta, az igazán autentikus a kása lett volna. Gersli (árpagyöngy) túlfőzve.

Nagyon finom volt, aminek egyértelmű bizonyítéka, hogy még a kis válogatósunk, Zsófi is evett belőle. Bár nem volt teljesen elfogulatlan, mert Nágya úgy elbűvölte, hogy amikor két nap után bejelentette, hogy haza kell mennie, Zsófi sírdogálva vonult el a szobájába…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tökmagi says:

    Én most találtam rád talán egy hete?de máris mindennap itt vagyok nálad.Nagyon jó a blogod.Ha van kedved nézz be hozzám is.www.tokmagifoz.blogspot.comMost a tojáskrémedet csinálom,saját készítésű croissonhoz.

  2. Anonymous says:

    Jáj, az a kapor! 🙂 (Nem árultad el, hogy ízlett 😉

  3. Maimoni says:

    Tökmagi, én már jártam ám nálad! Megyek máskor is.Névtelen: nagyon!! be is írom.

  4. Anonymous says:

    Az Örsön a Cédrus piacon kapni céklát.

  5. Maimoni says:

    Hát köszi, de az Keszthelytől messze van…:)) De jól jártunk ezzel a kajával.

  6. Lepkevár says:

    Húú, pedig az a vinyegret csodafinom! Van egy orosz féltestvérem (húgom) és akármikor jött hozzánk látogatóba az anyukájával (aki tősgyökeres moszkvai), mindig ez volt az első kaja, amit elkészítettek nekünk. 🙂

  7. sedith says:

    Tyiftyéli.! Milyen érdekes! Románul a fasírt: chiftele (kiftélé-nek kell ejteni), ezek szerint biztos orosz származású szó. Nem tudtam. De abba rizs nem jár. Biztos vagyok benne, hoyg ez nagyon finom volt, megkóstoltam volna!

  8. Anonymous says:

    Nálunk sincs még cékla, pedig a városka összes zöldségesét körbejártam hétfőn. :(De az vicces, hogy nálunk is befigyelt az “orosz kapcsolat” a hétvégén, olyan isteni sárgarépás heringes-lazacos salátát ettünk, hogy ihaj, a káposztás pirozski pedig itt figyel a hűtőben.:DMire nem jók a régi barátok :)Vera

  9. Gabika says:

    Orosz kapcsolatokkal nem dicsekedhetek, de ezt a gombóckát én is megkóstolnám! Lehet, hogy a hétvégére nekiállok én is! 🙂

  10. jehudit says:

    Ez az orosz konyha nem is rossz! Sőt! Igazán guszta ez a gombóc. Egy kicsit más téma, de nem állom meg, hogy ne kérdezzem meg. Anyukád szokott a blogodból főzni?

  11. Maimoni says:

    Lepkevár: én bizony beértem volna a vinyegrettel is, de hát így alakult…:)sedith: tényleg érdekes. Leht, hogy eredetileg ebbe sem kellett rizs, meg hát ezerféle verziója van.Vera, jól hangzik az a saláta:)GAbika, ajáánlom. Csodálkozom is, hogy a magyar konyhában így simán, tejfölös mártásban nincs ez a gombóc. Legalábbis én nem tudok róla.Jehudit: tortillát már készített, de azt még nem is a blogomból, hanem egyszer ettek nálunk, és akkor kérte el a receptet. Majd megkérdezem tőle, de szerintem nem nagyon. Nagyon jól főz, megvannak a szokásos ételek, amiket készít, szerintem nem nagyon kísérletezik. De azt tudom, hoyg pl. a kürtőskalácsomat ajánlgatta már másoknak is.

  12. Vicuska says:

    Mindkét kaja félét szeretem, ismerem, hasznos vendég volt a Nágya 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!