Szedres, meggyes és francia

Jól megviccelt ma a blogger sokunkat, annyiszor próbáltam kommentelni itt-ott, hogy most aztán nem győzöm törölgetni. Köszönöm a bíztató szavakat, amikor írtátok, hogy másutt is ez a helyzet, megnyugodtam.

És hát csak elkészült ez a süti is.

Édes quiche, azaz “kis”. Sós változata azt hiszem, gyakoribb, de ha egy gyors édesség kell, ez jó megoldás. Szinte bármilyen gyümölccsel készülhet – oké, görögdinnyével nem -, jó, ha valami savanykás ízzel párosítjuk az édes tejszínes krémet.

Az udvar végében álló szederfára néztem, és akkor eldöntöttem: muszáj kipróbálnom sütiben! Ám mivel önmagában nem tartottam elég karakteresnek az ízét, meggyel párosítottam.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

17 dkg hideg vaj

2 dkg cukor

fél kk só

1 egész tojás

A töltelékhez:

kb. 40 dkg gyümölcs (nálam most meggy és szeder vegyesen)

2 egész tojás

12 dkg cukor

2 dkg liszt

2 dl tejszín

+ vaníliás cukor a tetejére

A lisztet a gyúrólapra öntöttem egy kupacba, majd a kockákra vágott vajat rátettem, és a két tenyerem között elmorzsoltam a liszttel. A kupac közepébe mélyedést vájtam, beleütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és a sót, és gyorsan összegyúrtam az egészet. Remekül összeállt az egész egy gombóccá, ekkor fóliába csomagoltam, és kb. 40 percre hűtőbe tettem.

A hideg tésztát kinyújtottam a piteforma méretére.

Feltekertem a sodrófára, majd a kivajazott formába terítettem.

Elegyengettem a tésztát a formában, és húsz percre megint visszatettem a hűtőbe. Addig is összeállítottam a krémet.

A tojásokat jó habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a lisztet és a tejszínt.

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, és elővettem a tésztát a hűtőből. Elhelyeztem a formában a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt, majd ráöntöttem a krémet.

A tetejét megszórtam házilag készített vaníliás cukorral (vaníliarudak pácolódnak kristálycukorban egy jól zárható üvegben), majd 35 perc alatt megsütöttem. Érdemes megvárni, hogy kihűljön: ekkor szeletelni is lehet, és finomabb is.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »