Mai Móni

Szedres, meggyes és francia

Jól megviccelt ma a blogger sokunkat, annyiszor próbáltam kommentelni itt-ott, hogy most aztán nem győzöm törölgetni. Köszönöm a bíztató szavakat, amikor írtátok, hogy másutt is ez a helyzet, megnyugodtam.
És hát csak elkészült ez a süti is.
Édes quiche, azaz “kis”. Sós változata azt hiszem, gyakoribb, de ha egy gyors édesség kell, ez jó megoldás. Szinte bármilyen gyümölccsel készülhet – oké, görögdinnyével nem -, jó, ha valami savanykás ízzel párosítjuk az édes tejszínes krémet.
Az udvar végében álló szederfára néztem, és akkor eldöntöttem: muszáj kipróbálnom sütiben! Ám mivel önmagában nem tartottam elég karakteresnek az ízét, meggyel párosítottam.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
17 dkg hideg vaj
2 dkg cukor
fél kk só
1 egész tojás

A töltelékhez:
kb. 40 dkg gyümölcs (nálam most meggy és szeder vegyesen)
2 egész tojás
12 dkg cukor
2 dkg liszt
2 dl tejszín
+ vaníliás cukor a tetejére

A lisztet a gyúrólapra öntöttem egy kupacba, majd a kockákra vágott vajat rátettem, és a két tenyerem között elmorzsoltam a liszttel. A kupac közepébe mélyedést vájtam, beleütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és a sót, és gyorsan összegyúrtam az egészet. Remekül összeállt az egész egy gombóccá, ekkor fóliába csomagoltam, és kb. 40 percre hűtőbe tettem.

A hideg tésztát kinyújtottam a piteforma méretére.

Feltekertem a sodrófára, majd a kivajazott formába terítettem.

Elegyengettem a tésztát a formában, és húsz percre megint visszatettem a hűtőbe. Addig is összeállítottam a krémet.

A tojásokat jó habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a lisztet és a tejszínt.

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, és elővettem a tésztát a hűtőből. Elhelyeztem a formában a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt, majd ráöntöttem a krémet.

A tetejét megszórtam házilag készített vaníliás cukorral (vaníliarudak pácolódnak kristálycukorban egy jól zárható üvegben), majd 35 perc alatt megsütöttem. Érdemes megvárni, hogy kihűljön: ekkor szeletelni is lehet, és finomabb is.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. marcsis says:

    Megvan a holnapi sütnivaló-m!Annyira sok itt a finomság!Követem őket-Téged!Marcsi

  2. Gabika says:

    Kár, hogy én csak “kis” kanállal kóstolgathatom ezeket a finomságokat! :))De a család örül neki, mert nekik több jut!:)

  3. Maimoni says:

    Köszi, Marcsi!Gabika, ne is mondd… én is csak falatokat “lopok”…

  4. Ildy says:

    Guszti-guszti! Az a fehér izé a szeder? Nahát és még ilyet!

  5. Anonymous says:

    Az a szeder eper. Amit általában epernek hívunk az szamóca, az igazi eper a fán terem. Ebből készül pl. az eper pálinka is.A szeder nem fán terem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!