Mai Móni

Töltött lepénykenyér

Tudom, sütit ígértem mára, de családilag teljesen rákattantunk a töltött lepénykenyérre, úgyhogy most előbb ezt mutatom meg. Egyik este, amikor épp nem volt itthon kenyér, ám a mártogatóshoz készített lepénykenyér tésztájából néhány adag várakozott a hűtőben, akkor jutott eszembe, ha a serpenyőben, megfordítás után megpakolnám a lepénykenyeret, majd félbehajtanám, és a másik felét már így sütném meg…hmmm…, az biztos finom lenne. Azóta utánanéztem, persze, hogy az olaszoknál ez már ezer éve létezik, piadinának hívják.
Volt kolléganőmnek, Anitának ajánlom, aki sokat dolgozó háromgyerekes anyuka, és nemrég, amikor egy szomorú esemény miatt újra összejött a régi csapat, megemlítette, hogy kimondottan a legfeljebb húsz perc alatt elkészíthető ételek receptjeit gyűjti. Nos, Anita, ehhez egyszer be kell keverni egy jó nagy adag kenyértésztát, akár napokig tartogatni a hűtőben, aztán amikor szükség van rá, pár perc alatt megsütni egyet-egyet. Bármivel tölthető, kézbe fogható, strandra vihető, csomagolható, hidegen is jó. Mi kell még?

A tésztával folyamatosan variálok, mikor milyen lisztek vannak itthon. Ez most sima és durumliszt keverékéből készült, savóval, mert még mindig rengeteg van.
Tehát:
3,5 dl savó (langyos víz is jó, vagy esetleg fele tej, fele víz, de olvastam olyat is, hogy csak tej)
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
30 dkg durumliszt
30 dkg simaliszt
2 ek olívaolaj
1 tk só
A savót meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, és a kenyérsütő üstjébe öntöttem. Belemorzsoltam az élesztőt, és amikor az feljött a savó tetejére, beleöntöttem a többi hozzávalót, és a géppel elvégeztettem a munka nehezét. Tíz perc alatt összegyúrta a tésztát, aminél az a lényeg, hogy se túl kemény, se nagyon ragacsos ne legyen. Ekkor lekapcsoltam a gépet, és hagytam, hogy duplájára keljen a tészta.

Akkora gombócokat téptem belőle, amekkora hógolyót tudok gyúrni, vagyis amennyi a két markom között szépen elfér. Sodrófával kinyújtogattam olyan nagyra, amekkora a teflonos palacsintasütőm. Ja igen, a palacsintasütő alatt ekkor már meggyújtottam a lángot.

A tésztát a palacsintasütőbe tettem (nem kell alá olaj), és mivel azonnal össze akart ugrani, kicsit tartottam az ujjaimmal, hogy a formája megmaradjon.

Amikor az alja barnulni kezdett, megfordítottam, és lehúztam a tűzről. Most jött el a töltelékek ideje.

Először is jó nagy adag reszelt sajt, aztán kolbász, bazsalikomlevelek, paradicsomszeletek, chiliszósz, majonéz. De bármivel tölthetjük: sonkával, szalonnával, maradék darálthúsos szósszal, pörkölttel, fasírozott-darabokkal, vagy csak zöldségekkel, különböző szószokkal.

És ha a töltéssel megvagyunk, a kenyeret félbehajtjuk, és a serpenyőt visszatesszük a tűz fölé.

Amikor az egyik oldala ilyen barnás, megfordítjuk.
Ha töltési művelet flottul megy – vagyis a sütés idejére mindent a kezünk ügyébe készítünk – tényleg percek kérdése, hogy a nyújtástól kezdve mikor adjuk tányérra az elkészült lepénykenyeret.

Ráadásképp egy igazi nyári zene, most, hogy végre már tényleg nyár van, és lassan a vébének is vége…:-)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kála says:

    Ezt most nagyon megenném… 🙂

  2. Hugi says:

    Szia Móni!Köszönöm az újabb reggeli ötletért.Kezd egyre változatosabb lenni már nálam is a kínálat!!! … hála a sok-sok gasztrobloggernek :)Hugi

  3. Lidércke says:

    Köszönöm a receptet! Ki fogjuk próbálni. 🙂

  4. Maimoni says:

    Ezt alig győzöm sütni!:)Hugi, ezért jók a gasztroblogok (többek között).:))

  5. Eszter says:

    Engem az fogott meg, hogy ez elvihető pl. uzsira, piknikre… (Gondolom, ha reszelt sajt van benne, akkor az sütéskor összefogja a tölteléket és a kenyeret is. Ez nem hátrány, ha gyerek fogja enni.)Feltétlenül kipróbálom, aztán tudósítok!

  6. VOKinga says:

    Na, most állhatok neki gyúrni! :)Látod, egy olasz “mamma” vére is ott csörgedez az erediben -ennyire zseniális dolgot feltalálni akkor is nagy dolog, ha a végén kidugul, hogy nem te voltál az első. 🙂

  7. Zsuzsanna says:

    Szuper ötlet, nagy lepénykenyér-rajongók vagyunk, a tonhalas mártogatósoddal épp tegnap is azt vacsoráztunk 🙂 Csak egy kérdésem lenne: ha bekeversz kenyértésztát, az meddig áll el a hűtőben, meddig lehet felhasználni? Köszi! Zsuzsi

  8. Ottis says:

    Ezt ki kell próbáljam, nagyon finom biztos!

  9. Ildy says:

    Azta de jól néz ki! Kérdéseim: 1. Ebből az anyagmennyiségből hány darab lepény jön ki?2. Mekkora lángon sütöd, és kb. mennyi időt vesz igénybe egy darabra vonatkoztatva? Én csináltam már hasonlót, élesztő nélkülit, de a belseje tök nyers maradt nagyobb lángon. Kisebben meg kiszáradt. Lehet, hogy a recept volt hibás.Köszi

  10. Maimoni says:

    Eszter, kíváncsian várom a visszajelzést!Kinga, tényleg azt hittem az első pillanatban, hogy kitaláltam valamit. Aztán kijózanodtam. Most már napok óta ez megy reggelire, vacsorára, sőt, van, akinek ebédre is…

  11. Maimoni says:

    Zsuzsanna, szerintem 5 napig tuti. Ha meg tényleg úgy néz ki, hogy nem fogy el, le is lehet fagyasztani.

  12. jehudit says:

    Tuti ötlet! Holnapi vacsi megvan!

  13. Maimoni says:

    Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  14. jehudit says:

    Móni, ezt faszén parázs felett is meg lehet sütni?

  15. Gabika says:

    Remek alternatívája a tortillának! 😀 Ezt is ki fogom próbálni! 🙂

  16. Maimoni says:

    Elnézést, valamiért nem enged kommentelni a blogger, illetve utólag mindig törlődnek a kommentjeim!!! Nem tudom, mi van, már háromszor válaszoltam mindenkienk, és megint nincs sehol…

  17. Maimoni says:

    Szóval, Zsuzsanna: szerintem 5 napig tuti, hogy eláll, de ha nem fogy el, le is lehet fagyasztani.

  18. Maimoni says:

    Jehudit, faszénparázs felett is finom, lesz, sőt…:)

  19. Maimoni says:

    Eszter, kíváncsian vároma visszajelzést!Kinga, én is egyfolytában gyártom a tésztát, mindig elfogy…

  20. Hugi says:

    Szia Móni!Holnap megcsinálom, csak egy kis bajban vagyok. Itt csak hiperekben lehet durumlisztet kapni (vagy sok esetben ott sem). most nem tudok bebuszozni egyik hiperbe sem, szerinted csak sima liszttel, vagy rétesliszttel milyen lenne?Üdv.: Hugi

  21. Maimoni says:

    Hugi, szuper lesz rétesliszttel is!:))

  22. Maimoni says:

    Ildy: sajnos, nem tudom megmondani pontosan, hány lepény jön ki ebből… saccolom, most, hogy próbálom visszapörgetni az eseményeket, hogy kb. 12.A közepesnél kicsit erősebb lángon sütöm, így kb. 6 perc. Nem maradt nyers. (2-2,5 perc az egyik fele, aztán megfordít, tölt, félbehajt, és kb 1,5-1,5 perc a két fél.)

  23. Hugi says:

    Szia Móni!Köszönöm a gyors választ.Közben rájöttem, hogy kukoricalisztem is van itthon, szóval kutyulok majd egy kicsit ;)Üdv., Hugi

  24. Ildy says:

    Köszi az infót:) Kipróbálom mindenképpen, remélhetőleg jobb végeredménnyel, mint ami a legutóbbi próbálkozásom volt más hozzávalókkal.

  25. eli says:

    A blogod fantasztikus…orulok hogy rad talaltam, benezek maskor is:-) es ezt a receptet mar holnap ki is probalom…amugy tetszik amit magadrol irsz…tisztara mindha en rollam irnal:-)csak en nem irok ujsagot…amugy minden stimmel:-)

  26. Maimoni says:

    Eli, nagyon kedves vagy, köszönöm:))

  27. Hugi says:

    Szia Móni!Három napja elkészült a lepény, megtöltöttük minden jóval, ha gondolod, gyere nézd meg az eredményt :)Köszönöm még egyszerHugi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!