Mai Móni

Jelentés a farmról – avagy a véres szombat

Hát megtörtént. Kacsát vágtunk.
Hatot.
Merész vállalkozás ez így elsőre, és bevallom, nem tudom, mikor állok készen rá újra. Hogy értsétek, miről van szó, kifejtem bővebben rögtön, de érzékeny lelkű olvasóimtól (akiket ugyanúgy szeretek, mint a kevésbé érzékenyeket, az érzéketleneknél meg még tán jobban is) most itt elbúcsúznék, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek, csak a szépre emlékezzetek, és térjetek vissza holnap. Majd sütök valami sütit.

Ennek is elérkezett az ideje, és ezért vettük őket, mégsem hagyhatjuk, hogy végelgyengülésben pusztuljanak el – kitűztük tehát a szombat délelőttöt, és szóltunk Gyöngyinek, állataink gondozójának, készüljön, mert szeretnénk, ha a dolog érdemi részét ő végezné el. Mondta, hogy a vágást minden további nélkül vállalja, de a  kopasztást, tisztítást nem.
Ezért ez ránk maradt.
Reggel fél kilenckor apósommal felszerelkezve megjelentünk a faluban; a férjem bement a boltba, hogy vegyen pár üveg hideg sört, mire a boltosnő megkérdezte:
– A Kovács-féle házhoz jönnek, ugye?
– Igen.
– Áááá, kacsavágás lesz? Hallottuk ám…
Ez a falu diszkrét bája. Gyakorlatilag az egész lakosság tudta, hogy a távparasztok ma vágnak, és lehet, hogy előző este fogadásokat kötöttek, hogy mondjuk én meg merem-e fogni a jószágot az akció közben, vagy esetleg sikítva rohanok az udvar másik végébe. Fogtam, egyébként, noha nem szívesen.

Nos, a házhoz érve örömmel láttuk, hogy Gyöngyi nem engedte ki a kacsákat az udvarra, hogy a begyük üres maradjon; a 11-ből kiválasztottuk a hat legkövérebbnek látszót, azok bezárva maradtak, a többi szabadon távozhatott legelni.
Ennek a hatnak pedig beteljesedett a sorsa.
A vágás gyors volt, áldozatainkat két lavórba osztottuk, és hazarohantunk velük. Itt sógoromékkal kiegészülve folytattuk a munkát, ami tulajdonképpen csak most kezdődött. Vízforralás, szódabikarbóna, forrázás, kopasztás és aztán a brutális durva rész: a tokok kihúzkodása a bőrből. Még szerencse, hogy öten voltunk, így átlagosan 1,2 kacsa jutott mindenkire, bár a valóságban nem pontosan ennyit pucolt meg egy-egy személy.

A hat kacsa megtisztítása talán három-négy órát vett igénybe; és egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ma már egyre keveseben vállalják be ezt a munkát. Nem nyavalyogni akarok, tényleg, de intenzív szöszkihúzigálások közepette egy óra múlva azt láttam, hogy még nem tartunk sehol.
A bontás az már megint hipp-hopp ment, apósom végezte, aki aktív vadászként rengeteg madarat kapott szét. A kacsákkal a következőképpen járt el:

A comboknál ejtett két vágást, majd óvatosan, hogy a belső szervek közül ne vágjon szét semmit, szabaddá tette a bejárást a hasüregbe. Akkor benyúlt, megfogta a nyelőcsövet, behúzta a hasüregbe, majd az egész hóbelevancot – nyelőcső, begy, zúza, szív, máj, epehólyag, belek – kiszedte egy csomóban. Aztán szétválogatta. A belek mentek a kukába, a májról óvatosan leválasztotta az epehólyagot, azt is kidobta, aztán bevágta a zúzát nagyjából a feléig, kifordította, és a belsejéről lehúzta a kemény, redős, gumiszerű, enyhén zöldes borítást. A további tisztítás során mi még levágtuk a nyak végét, aztán a nyakat magát, meg a lábakat az ízületeknél, illetve a bőrt megpörköltük láng felett, hogy az apró szöszök eltűnjenek róla.
Így került egy-egy zacskóba végül a madár, hasüregébe visszahelyezve a máj, a zúza és a szív, mellé a nyak és a két láb. Mivel a konyhai mérlegem elromlott, a mérést úgy végeztük, hogy ráálltam a személymérlegre kacsával és kacsa nélkül, és a két eredmény különbsége kiadta a hús súlyát. 2-2,7 kiló közöttiek voltak.
Csak két ismerősnek szóltam, kell-e kacsa, és épphogy maradt egy nekünk, egy a sógoroméknak; de arra is lenne vevő. Ám amikor kezemben tartottam a madarak árát, és összehasonlítottam a munka volumenével, háát, tudjátok…

(A farmmal kapcsolatos összes bejegyzés a gazdálkodó címszó alatt olvasható.)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Maimoni says:

    Bizony… A libák nem, nekik még van kb. másfél hónapjuk…

  2. Altair says:

    Respect! :o)Azt hittem, hogy a nyak elvágása a legnehezebb munka a kacsavágásban.Tudtad, hogy a legfinomabb pekingi kacsa 40 napos jószágokból lesz? :o)Mondjuk, rossz kacsát én még nem ettem.

  3. Notburga says:

    Na örület, ilyenre biztos nem vállakoznék (még a májáért sem…) Elég stresszes lehetett.

  4. timus says:

    Huh, hát minden tiszteletem… 🙂 Elég sok ponton kapcsolódtunk a háztáji termeléshez, míg felnőttünk, de a csirkegyilkolászásnál egy idő után besztrájkoltam. Azért volt, amikor nekem kellett fogni szárnyát-lábát, ahogy mondod, nagyon nem szívesen. ui.: nagyon tetszik ez a távparaszt-saga!

  5. Gizi says:

    Már alig vártam a beszámolódat, hát megvolt a nagy esemény. Jó tokosak voltak, megdolgoztatok velük rendesen. A többi lehet már nem lesz ennyire tokos, mert öregebbek lesznek.Mi beszoktuk őket legalább 2 hétre kicsi helyre csukni, akkor még szednek magukra egy kis súlyt.(nem mászkálják le) Erre felénk bizony nagyon drágán adják a házi kacsát,kilója duplája a bolti árnak.:( Igaz munka is van vele rengeteg.

  6. Maimoni says:

    Altair, a nyak elvágása nulla ahhoz képest, ami utána jön.A 40 napot ugyan már túlhaladtuk, de az egyik vásárlónktól épp az imént kaptunk elégedett visszajelzést: finom volt.

  7. Maimoni says:

    Notburga, hát, nem tudom, én mikor fogok legközelebb…

  8. Maimoni says:

    Timus, gyerekkoromoból vannak nekem is emlékeim, és az irdatlan hosszú kacsakopasztásokra emlékszem, meg a szagra is (azt szerintem nem lehet elfelejteni), de bevallom, azt hittem, felnőttként gyorsabban megy majd.

  9. Maimoni says:

    Gizi, épp ma mondta anyukám, hogy azért is szokták tömni a kcsákat, mert úgy hájasabbak lesznek, és nem lesz annyi tok. Úgyhogy a maradék öt még hízhat nyugodtan.

  10. Maimoni says:

    Eszter, ez nekem is eszembe jutott…:))

  11. Gabika says:

    Háát – én itt bedobtam volna a törülközőt! 🙂 Nagymamám tartott – tart a mai napig csirkét, de engem még sosem tudott rávenni, hogy aktívan részt vegyek a levágásában! Sem lábat, sem szárnyat nem vagyok hajlandó tartani! Pucolni ha nagyon muszáj, akkor besegítek, de nem tartozik a kedvenc melók közé! :)) Kacsával még volt dolgom, de azt hiszem nem is lesz! Minden tiszteletem a tied – én nem hiszem, hogy képes lettem volna erre!

  12. A tyúkkopasztást és -belezést Pesten, azaz városban tanultam, jó negyven éve, bár már jó ideje nem használom ebbéli tudományomat. Nagymamám pénteken megvette a piacon a kiszemelt élő jószágot, majd egy csinos spárgával a falikút alá kötve etetgette vasárnap hajnalig. Ekkor következett a véres nyakazási jelenet (ezt inkább nem részletezem), majd a madár forró vízbe mártogatása és a kopasztás. Bár ilyenkor súlyos szagok ülték meg a konyhát, mégis jó volt részt venni a tollak kitépkedésében. Azután jött a belezés, hasonlóan, mint írod. Kezdő háziasszonyként azután sokszor beleztem tyúkot, sőt, ahogy a gyerekek nőttek, az érdeklődőbbeknek komplett biológiaórát is tartottam a belsőségek segítségével. De hat madarat egyszerre sohasem tisztítottam, le a kalappal szorgos kezeid előtt!

  13. Bori says:

    Respect! Néha eljátszom a gondolattal, hogy milyen lenne, meg tudnám-e tenni, el tudnám-e vágni egy állat nyakát, ha a szükség úgy követelné – valószínűleg igen, de ez akkor is nagy dolog… Nem feltétlenül vidám, de hát az ember már csak így működik, húst eszik 🙂 És hát a kacsa finom. 🙂

  14. Jy says:

    Szia, Maimoni,Ez volt az egyik legélvezetesebb írásod eddig! Szerintem jelenleg a tiéd az egyik legjobb gasztroblog.Kb. 165 elmentett recepted vár arra, hogy végre ne legyen ennyi munkám…Ja, és holnapra kés nélkül készíthető süti rendel :DJudit

  15. jehudit says:

    Azannya, hát megtörtént! Jó meló lehetett.

  16. Maimoni says:

    Gabika, jelmondatom az, hogy a gasztrobloggerség kötelez!:)) Ildikó, a sógornőm kezei még az enyémeknél is szorgosabbak, szerencsére, úgyhogy rám 1 egész madár jutott, na meg besegítettem ide-oda.Bori, így van. Én is úgy gondolom, ha nem lenne rá senki más, a nyakát is el tudnám vágni. De hogy nem lennék túl boldog közben, az is biztos.

  17. Maimoni says:

    Jy, köszönöm, nagyon kedves vagy. Szerencsére a süti nem él, amikor felvágjuk:)))

  18. jehudit says:

    Szemöldökcsipesszel szedtétek?

  19. Maimoni says:

    A végén már igen. Brutál.

  20. Bianka says:

    Sajnos ezt is meg kell csinálni valakinek, de én inkább másra bízom, de enni azért megeszem 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!