Lepénykenyér mártogatáshoz

Nem szeretem ezt a focivébét, idegesít.

Idegesít a vuvuzela hangja, a sok bírói tévedés, a színészkedő focisták, meg úgy egyáltalán. A focimeccs-nézéssel együttjáró társaságnak viszont örülök. A maihoz lepénykenyereket sütöttem, felcsíkoztam, és mártogatós szószokat készítettem mellé. A tésztához savót használtam ; amióta nincsenek itthon a gyerekek, 4 liter házitej savanyodott meg, amiből túró és savó lett. Úgyhogy most minden tésztához ezt adom, hadd fogyjon; ráadásul nagyon egészséges. Akinek nincs, nyugodtan helyettesítse langyos vízzel.

Mivel elromlott a mérlegem, a hozzávalókat bögrével adom meg. A bögre űrtartalma 2,5 dl.

1,5 bögre meglangyosított savó (vagy langyos víz)

2 tk cukor

2,5 dkg élesztő

2 bögre durumliszt

1 bögre kukoricaliszt

1 bögre sima liszt

1 tk só

2 ek olívaolaj

2 db aszalt paradicsom apróra vágva (ez az extra benne, de elhagyható)

Először a savót, a cukrot és az élesztőt tettem a kenyérsütő üstjébe, és amikor az élesztő felfutott, beletettem az összes többi hozzávalót, és jó tíz perc alatt összegyúrattam a géppel. Ekkor lekapcsoltam a kenyérsütőt, és egy óra alatt duplájára kelesztettem a tésztát.

Utána lisztezett gyúrólapra borítottam, átgyúrtam, öt egyenlő részre osztottam. Ezeket gombócokká formáltam, és kb. húsz percig kelni hagytam.A gombócokat kinyújtottam, majd száraz teflonserpenyőben kb. öt perc alatt mindkét oldalukat megsütöttem.

Akkor jó, amikor a tésztán barna pöttyök keletkeznek. Ezután pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágtam a lepényeket, és mártogatós szószokhoz kínáltam.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »