Mai Móni

Lepénykenyér mártogatáshoz

Nem szeretem ezt a focivébét, idegesít.
Idegesít a vuvuzela hangja, a sok bírói tévedés, a színészkedő focisták, meg úgy egyáltalán. A focimeccs-nézéssel együttjáró társaságnak viszont örülök. A maihoz lepénykenyereket sütöttem, felcsíkoztam, és mártogatós szószokat készítettem mellé. A tésztához savót használtam ; amióta nincsenek itthon a gyerekek, 4 liter házitej savanyodott meg, amiből túró és savó lett. Úgyhogy most minden tésztához ezt adom, hadd fogyjon; ráadásul nagyon egészséges. Akinek nincs, nyugodtan helyettesítse langyos vízzel.

Mivel elromlott a mérlegem, a hozzávalókat bögrével adom meg. A bögre űrtartalma 2,5 dl.
1,5 bögre meglangyosított savó (vagy langyos víz)
2 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 bögre durumliszt
1 bögre kukoricaliszt
1 bögre sima liszt
1 tk só
2 ek olívaolaj
2 db aszalt paradicsom apróra vágva (ez az extra benne, de elhagyható)

Először a savót, a cukrot és az élesztőt tettem a kenyérsütő üstjébe, és amikor az élesztő felfutott, beletettem az összes többi hozzávalót, és jó tíz perc alatt összegyúrattam a géppel. Ekkor lekapcsoltam a kenyérsütőt, és egy óra alatt duplájára kelesztettem a tésztát.

Utána lisztezett gyúrólapra borítottam, átgyúrtam, öt egyenlő részre osztottam. Ezeket gombócokká formáltam, és kb. húsz percig kelni hagytam.A gombócokat kinyújtottam, majd száraz teflonserpenyőben kb. öt perc alatt mindkét oldalukat megsütöttem.

Akkor jó, amikor a tésztán barna pöttyök keletkeznek. Ezután pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágtam a lepényeket, és mártogatós szószokhoz kínáltam.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Adri says:

    Hmmm, ez nagyon fini lehet!!! Imádom a különböző mártogatókat is. 🙂

  2. Chef Viki says:

    Egyforma a nyújtódeszkánk. Vagy a nyújtóműanyagunk :-DDDRáadásul nekem már volt szerencsém enni a lepénykenyeredből és a király mártogatósaidból – tavaly augusztusban :-)Off: a vb úgy megy el mellettünk, hogy tudomást sem veszünk róla… Nagyon ciki?

  3. Maimoni says:

    Adri, honap beírom a két mártogatós receptjét is, úgy teljes lesz a kép:))

  4. Maimoni says:

    Viki, asszem gyúrólap a neve…:)))Na, ha jöttök, szívesen készítek újra:)A VB nálunksem fogalal el központi helyet, főleg így, hogy a fiaink lassan 2 hete itthon sincsenek. Ők a nagy focirajongók. Boldogítják apámat (meg persze anyut is:)))…

  5. Gabika says:

    A lepénykenyér jöhet, de foci vb nélkül! :)) A foci, mint olyan nálunk nagyon nem jön be! De a lepénykenyeret megkóstoljuk! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!