Ha őszintén magunkba nézünk, és szívünkre tesszük a kezünket, tudjuk-e lelkiismeret-furdalás nélkül állítani, hogy “szoktam előételeket készíteni”?
Én nem tudnám.
Ugyanis nem szoktam. Ha mégis, az esetek zömében azt sem az ételsoron belül őt megillető helyen tálalom, hanem inkább főétel gyanánt; klasszikus példa erre a hortobágyi húsos palacsinta, amely annyira laktató, hogy számomra rejtély, miért lett belőle előétel.
Na de most, a már többször hivatkozott “A főzés magasiskolája” című könyvben az előételek között találtam egy szuper padlizsános receptet. Ha legközelebb vendégséget rendezek, biztos, hogy villogni fogok vele: nem túl bonyolult elkészíteni, és nagyon finom. Én persze főétel gyanánt ettem.
A receptet az itthoni készlethez igazítottam, ezért kicsit eltér a könyvtől. Egy padlizsánom volt itthon, de az ebből készült adagot hárman úgy eltüntettük, hogy csak na; ezért a hozzávalókat két padlizsánra szabva adom meg, így bőven elég négy személyre, vagy ha tényleg csak előételnek szánjuk, akár hatnak is.
Tehát, a hozzávalók:
2 padlizsán
3 paradicsom
kb. 15 bazsalikom levél
10 zsályalevél
4 ek napraforgómag
1 ek balzsamecet
4 szardellafilé
2 gerezd fokhagyma
8 olívabogyó
A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket besózzuk – az alsónak mindkét oldalát, majd ahogy rátesszük a többit, mindegyiknek csak a felső felére hintünk sót.
Egy serpenyőben kevés olajat (3 ek) forrósítunk, majd a padlizsánszeletek mindkét oldalát megsütjük benne. Az olajat időnként pótolni kell.
Aprítógépbe tesszük a bazsalikom- és zsályaleveleket, a pirított napraforgómagot, a paradicsomokat elnegyedelve, a fokhagymagerezdeket, a szardellafilét, az olajbogyókat, a balzsamecetet (vagyis a padlizsánon kívüli összes többi hozzávalót), és pépes keveréket készítünk. Nem kell, hogy homogén legyen, maradjon kicsit darabos.
Minden padlizsánszeletre teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd feltekerjük, és fogpiszkálóval összetűzzük. Vagy nem.
Kis pirítóskorongokon tálalva igen jól mutat, bár ebben az esetben jó, ha kitalálunk valamit a feleslegessé váló kenyérdarabkák hasznosítására (mivel karikákat kell szaggatnunk a szeletekből).
Tényleg, ti szoktatok előételt készíteni?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)