Tegnap este részt vettünk a Múzeumok Éjszakája 2010 keszthelyi programjain – legalábbis, amire eljutottunk -, és remekül szórakoztunk. Este tíz órakor vágtunk neki a kalandnak, és a család egyik része fél 12-kor, kisebb hányada fél 1-kor tért haza.
Keszthelyen évek óta egyre jobb ez az éjszaka, idén olyan múzeumot is felfedeztünk, amiről nem is tudtunk: létezik itt egzotikus hüllő- és rovarkiállítás is, méghozzá nagyon jó. Meglehetősen sok élő állat (számomra legalábbis a kelleténél több) madárpók, meg ilyen-olyan vipera, sikló, kajmánok, különleges teknősök, és aztán hihetetlen mennyiségű lepke és egyéb rovar felgombostűzve. Fájlalom, hogy a város legjelentősebb múzeuma, a Festetics Kastély nem nyitotta meg kapuit ezen az éjszakán idén sem; vélhetően a személyzet extra műszakának finanszírozása jelenti az akadályt. Mindenesetre a már említett Hüllő Zoo-n kívül a Balatoni Múzeum, a Georgikon Majormúzeum, a Rádió és TV múzeum és a Balaton Színház meg tudja oldani az éjszakai nyitva tartást. A 600 forintos felnőtt, illetve a 300 forintos gyerekjegy árában nemcsak ezen intézmények látogatásának lehetősége, de még a helyszínek közötti közlekedést biztosító kisvonat, a Dottó használata is benne foglaltatott.
A múzeumokban különböző kézműves foglalkozásokkal várták a legifjabb generációt, akik számára már a kései időpont is nagyon vonzó tényező. A színház előterében pedig fantasztikus koncertet adott a helyi Late Night Jazz Band, akik olyan színvonalas zenét játszanak, hogy öröm hallgatni.
Na de egy ilyen programra nem lehet csak úgy hübelebalázs módjára elindulni, bele a világba; mert aztán félóra múltán a gyerek nyekereg, nyávog, sóhajtozik, kérlel, könyörög, hogy apuanyu, szomjas vagyok, éhes vagyok, VEGYÉL NEKEM VALAMIIIIÍT!
Ezt elkerülendő, mindenkit utasítottunk, hogy a szokásokkal ellentétben alaposan vacsorázzon meg. Egészen rendhagyó módon még ezt a crumble-t, angolok nagyon egyszerű és finom morzsasütijét is bevetettem.
Hozzávalók:
esetünkben maradék cseresznye kiegészítve fagyasztott erdei gyümölccsel
1 ek liszt
2 ek cukor
a morzsához:
15 dkg liszt
fél cs. sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
1 kk őrölt fahéj
kevés reszelt gyömbér
10 dkg vaj
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A morzsa hozzávalóit az aprítógépbe tettem, és fél perc alatt morzsává kevertettem. Gép híján ugyanezt kézzel, gyors mozdulatokkal (nem megvárva, hogy elolvadjon a vaj!) is elvégezhetjük.
Egy tűzálló tálat kivajaztam, majd az alját beborítottam a gyümölcsökkel. Adtam hozzá egy púpos evőkanl lisztet és 2 kanál cukrot, összekevertem.
A gyümölcsök tetejére borítottam a morzsát, és 180 fokon addig sütöttem, amíg meg nem pirult a teteje. Másoknál 25 percet olvastam, de nekem több idő kellett.
Kicsit hűlni hagytam, majd tányérokra adagoltam,és vaníliafagyiból egy gombócot tettem az egyes adagok tetejére.
Ami a vaníliafagyit illeti: most már jó ideje az Aldiban veszem a Grandessa termékcsaládba tartozó Premium Vanille elnevezésűt, nagyon finom, az ára is jó, és az összetevőit tekintve még egészen barátságos. Igazi Bourbon vaníliarúddal készítik!
Na, hát ilyen munícióval neki lehet indulni.
Ti voltatok valahol tegnap éjjel?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Imádom, hogy picik a gyerekeim, de ilyenkor azért kicsit irigykedek…. Majd megyünk mi is, ha nagyobbak lesznek, mehetnek mamihoz aludni. (A legkisebb másfél éves, szopis, őt még jóideig nem tudom másra bízni.)A süti is jól néz ki, a program is szuper lehetett!
Hát egy ilyen tartalmas éjszakába én is szívesen belevágtam volna! Nálunk sajnos nincs élvezhető program ilyenkor :(( Majd néhány év múlva, ha a gyerekeimet már tudom magammal vinni, vagy parkolópályára helyezni, akkor messzebb próbálkozom!
Másutt is olvastam a múzeumok éjszakájáról, de én még sose voltam (pedig a gyerekek bírnák). Mondjuk most Münchenben voltunk, de ott nem volt ez az akció.De jó, hogy írod ezt a férges múzeumot, a fiaim biztos szívesen megnéznék.
Lánybúcsúban voltam, ahol a menyasszonynak petrezselymet kellett árulnia az utcán, és a befolyt összegből venni a vendégeknek valamit. Hála a múzeumok éjszakájának, még a mi kis városunkban (Székesfvár) is rengetegen voltak az utcán, úgyhogy emiatt nagyon-nagyon jól sikerült a feladatot teljesíteni. A múzeumokba pedig majd csak évek múlva jutunk el, mert a legkisebbünk 4 hónapos.
Én azért vettem páholyba színházbérletet Szegeden, hogy a gyerekeim, akik 4 éves koruk óta színházlátogatók, meg tudjanak vacsizni, persze hozott anyagból 😀
Tegnap megcsináltam a crumble-t ribizlivel, isteni lett!!! Köszi a receptet! Zsuzsi
Mindig nagyon örülök az ilyen visszajelzéseknek, úgyhogy én is köszönöm!