Le bizony. Akárhogy is fáj, azért vettük őket, hogy előbb-utóbb az asztalunkra kerüljenek.
Érdekes, gyerekkoromban nagymamám baromfiudvara, az ott eltöltött idő a tyúkokkal, kacsákkal nagyszerű szórakozás volt számomra, de mégsem generált bennem szomorúságot, amikor valamelyik “játszótársamat” a tányéromban láttam viszont. Talán, mert nem is tudatosult bennem, vagy mert olyan gyakran megtörtént az ilyesmi, hogy természetes volt: azért élnek, hogy megegyük őket.
Hát, lassan a saját kacsáink is vágósúlyba kerülnek. Még nem merek mélyebben belegondolni, hogyan is lesz majd ez az egész mutatvány, ki fogja megtenni, amit meg kell tenni, de valakinek muszáj lesz.
Állataink fő gondozója, Gyöngyi azt mondta, a kacsa levágása előtt meg szokták nézni, mennyire tokos. A tok, azt hiszem, a toll bőrbe ágyazódó része, de javítsatok ki, ha tévedek; van olyan kacsa, amelyiknek a bőrében sok ilyen vastag, kemény tok marad, amit a kopasztás során szépen egyesével ki kell húzkodni. Azt mondják, minél kövérebb a kacsa, annál kevésbé tokos.
Az alábbi videón ilyen szempontból vetett vizsgálat alá Gyöngyi egy szép példányt. A videó vége felé férje, Ernő is megjelenik, és megpróbál beszédbe elegyedni a jószággal.
A birkák egyre szelídebbek, néha mintha már barátkozni is akarnának. Ernő és az apósom hangjátéka következik. A videó végén a birkák szokásos “félős” formációja: fejek össze.
Amúgy végre érik a meggy, ami azért is jó, mert kissé ínséges időket élünk. Régen volt már ennyire ilyen, és remélem, sokára lesz majd újra, de most ez van. Úgyhogy a napokban elkövetendő meggyleves reményében megkértem Nóra lányomat és barátnőjét, szedjék tele az edényt.
Aztán gombászni indultunk. Apósom azt állította, hogy a környéken szuper gombatermő helyet tud, sőt, hallotta, hogy ismerősei rengeteg vargányára bukkantak arrafelé. Úgyhogy, lelki szemeink előtt megjelent egy gombával teli kosár, amivel akár keddig is kihúzhatjuk (gombaleves, gombapörkölt, gombás rizottó, rántott gomba). Nekivágtunk.
Jó ötperces gyaloglással a sáros úton elértük az erdő szélét. Aztán mentünk előre, jobbra balra, hegynek fel, vissza – gomba nem volt egy szál sem.
A gyerekek már nyöszörögtek, hogy “meddig megyünk még?”, amikor úgy döntöttünk, nem bóklászunk tovább; amint elindultunk vissza az autóhoz, elkapott bennünket az eső. Mint később kiderült, tulajdonképpen sehol máshol nem esett, csak épp felettünk. És csak addig, amíg a kocsihoz nem értünk. A hazáig tartó úton kilenc kullancsot szedtünk össze a ruháinkról, majd itthon, mindenkit alaposan átvizsgálva még hármat. Szerencsére még egyik sem fúrta be magát, egyelőre csak a tájékozódást végezte.
Hát, ez nem jött össze. A gombás ételek helyett lesz mondjuk csirkeszárny. Az van itthon.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Én ilyenkor körömpörköltet szoktam, bár a gyerekek nem szokták szeretni.A csirkeszárny nagyon finom étel, mi imádjuk.
Én tulajdonképpen most fedezem fel. Nagyon jó. Nem is értem, eddig hol volt…
Szia Móni!A szárnyból fantasztikus ételeket lehet csinálni!!!Keress rá, és számtalan megoldást találsz 🙂 mi imádjuk, sokszor inkább ezt választom, más hússal szemben!A farmos beszámolót köszönöm, nagyon jó volt, mint mindig :)))Üdv.: Hugi
Szia Móni:) Pár napig nem nézek ide és micsoda finomságok kerülnek fel. Meg csuda kis dolgok a gazdaságról 🙂 Nagy hős lesz, aki megküzd a kacsákkal, de gondolom fejedelmi ételek születnek majd belőlük – kárpótlásul. Brúnóval kapcsolatban még mindig nyomoztam a héten, még a céges hirdető oldalra is feltettem, megváltoztatom a hirdetés szövegét: szállítási akciót hirdetek és viszem holnap a Freshnaps (állatbolt) faliújságjára is, hátha valaki jár felétek. Azért nagyon drukkolok nektek. Még mindig 🙂
Hugi, eszméletlen jól sikerült a szárny, majd posztolom:) Nézegettem recepteket, és olvastam, hogy sokan a csirke legízletesebb részének tartják a szárnyat. Hát, nálunk is nagyon bejött.
Emese, köszi a segítséget. Remélem, a jövő héten egyenesbe jövünk a kérdést illetően:)
Help:Lányok tudjátok mely mértékegység angolul az oz. ?????9 oz. liszt7 oz. vaj4 oz. cukor ?????Kaptam kávésbögrére illeszthető kekszkivágó szivecskét, csak nem jöttem még rá erre a rövidítésre.A 375 °F -al még meg fogom valahogy birkózni.Köszönöm!
Mariann:oz=uncia, 1 oz = 1/16 lb (font)= 28,35 g
Nagyon szépek a kacsáid, na meg persze a többi állatka is. Köszi a filmes beszámolót, nagyon szeretem nézni őket!!:)Most egy tanácsot szeretnék adni neked a kacsa-liba pucolással kapcsolatba. Tegyél a forrázóvízbe szódabikarbónát!!! Ne sajnáld belőle. Attól nagyon szépen kijönnek a tokok és sokkal előbb végzel a pucolással.Mielőtt felbontanád, kézi perszelővel kicsit perzseld meg a bőrt és garantált hogy egy pihe sem marad benne.:)
Gizi, köszi! Épp tegnap olvastam erről a szódabikarbónás trükkről. Mennyi kell a vízbe?
Köszönöm Móni!Most már én is utánanéztem a google-ban, és mire megtaláltan az unciát (hogy az miért oz…….?) arra is rájöttem, hogy alatta ott van németül 250 g Mehl 200 g Butter és 100 g feiner Zucker, 1 Eigelbno és:abgeriebene Schale einer halben Zitrone.Nem is értem miért nem ezt fordítottam? Ehhez még a google sem kellene…………..
:)))
Attól függ hogy mennyi vizet forralsz. Ha egy nagyobb fazékba akkor egy fél csomaggal nyugodtan tehetsz bele. Viszont ha egyszerre több baromfit pucoltok és esetleg üstben melegítitek a farmon a vizet, akkor 2 csomaggal is tehetsz egy üst vízhez. Meglátod megkönnyíti a munkátokat.(persze nem kis feladatot vállaltatok be)
Köszönöm, mindenképpen így teszünk!
Móni! Köszi az újabb beszámolót, nagyon élveztem! Az ínséges idők ellen van egy tuti tippem: Lottó 5-ös! :)) Te mondod a nyerőszámokat, én megveszem a lottót, a telitalálatot pedig megfelezzük! Na?! Mit szólsz?? Garantáltan nem lenne több ínséges idő :)) Egyikünknél sem!
Gabika, nem biztos hogy megérné belefeccelned a szelvények árát…:)) Nem vagyok jó szerencsejátékos.:)