Egyél mondjuk cseresznyés clafoutis-t. Tudom én, hogy ez gyakorlatilag megfeleltethető a tejespitének, de ebben az esetben nem: ugyanis joghurttal készül.
Aki meg szokta venni a Nők Lapja Konyhát, az találkozhatott a recepttel a legutóbbi számban. Nekem Éva barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, és el is látott mindjárt vagy két kiló cseresznyével, hogy ez a hozzávaló már ne hiányozzon. Egyik este aztán megsütöttem a gyerekekkel közös munkában, mire készen lett, ők épp lefeküdtek, úgyhogy nyugodtan kihűlhetett másnap reggelig; és de jó, hogy így történt, mert fantasztikus reggeli lett belőle.
Hozzávalók:
12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 egész tojás
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2,5 dl natúr joghurt (ekkora volt a miénk – a receptben 2 dl szerepel eredetileg)
1 citrom reszelt héja
kb. 20 deka magozott cseresznye
Először is Bence nekilátott a cseresznye kimagozásának.
Addig mi Zsófival kikevertük a vajat a cukorral, majd hozzáadtuk a tojást, a joghurtot, a citromhéjat, és a végén a lisztet és a sütőport.
Ezt a masszát aztán Zsófi szépen elegyengette a kivajazott, lisztezett, 26 cm átmérőjű formában.
Belenyomkodtuk a kimagozott cseresznyét, és betettük a 170 fokos sütőbe. Kb. 50 perc alatt sült meg. A sütőben hagytuk kihűlni.
A férjem nem igazán rajong az édes reggelikért, de ebből a sütiből rendesen bepakolt, és közben nem győzte dicsérni. Úgyhogy próbáljátok meg, tuti siker.
Ti mit szoktatok nyáron reggelizni? Mondjuk, ha egy kicsit több idő jut a készülődésre, mint az átlag munkanapokon?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Először is szeretném elmondani, hogy nagyon szívesen olvasom az oldaladat. Igen jókat szoktam rajta szórakozni (nem a károdra). :)Szívesen olvasom és nézem végig az ételeket is, amelyeket készítesz, noha én magam és az én családom vegetáriánusok vagyunk. De nagyon élvezem az írásaidat, és jókedvre derítenek.Ja, és a Julia nekem is nagyon bejön, Meryl Streep miatt mindenképpen. Ami a reggelit illeti… tudom jól, hogy az édes reggeli nagyon fontos, mert sokkal több energiát ad a mindennapokra. Az én családom – rajtam kívül – nem igazán édesszájú, így sajnos kevés édességet tudok készíteni, de azért rendesek, mert esznek belőle. Jó, ami meggyes süti, azt megeszi mindenki. Az édes reggelivel is így vagyunk. Férjem kevés édeset eszik, de mi Zsófi lányommal szoktunk kását enni. A zabpehelykása nagyon finom és nagyon tápláló. Ja, és a szoptatás alatt biztosította nekem a sok-sok-sok tejet a babáimnak.A kása elkészítése is nagyon egyszerű: megfőzöm a zabpelyhet dupla annyi vízben, kicsit megsózom és rakok bele mazsolát, diót, kókuszreszeléket, almát, és mézzel édesítem. Szerintem igen fenséges és tápláló reggeli!
Nagyon finom biztos! Guszta!
Nálunk a virsli a menő reggeli, amikor több időnk van, és ráérek megfőzni. A középső fiam refluxos, és viszonylagos diétára szorul, vagyis esténként nem ehet savasat, fűszereset, zsírosat, nehezet. Mivel a virslit ketchuppal, majonézzel szeretik, ezért este vacsira sosem főzök. Azért jár a nyugisabb reggeleken. Egyébként szívesen esznek ilyenkor tojásrántottát, “kanalazós tojást” (vagyis lágytojást), muffint, melegszendvicset is. Ezt a cseresznyést is ki fogom próbálni nekik! 🙂
Erdna, köszönöm!Nem, szerintem nem igazán jó az édes reggeli, illetve az nem jó, ha cukros – de néha teszünk kivételt. Jellemzően nem édeset eszünk, de szénhidrátot. Ilyen szempontból (is) a Te zabpehelykásád tökéletes, köszönöm, hogy megosztottad itt!
Ottis, próbáld ki!:))Gabika, a virsli nálunk is nagyon menő! Bármikor, bármennyi.
Ezt ki fogm probalni! Nagyon jol nez ki!
Én már kipróbáltam, és szerintem meggyel még egy fokkal finomabb:)
Én is jobban szeretek minden sütit meggyel – sokkal kontrasztosabb, jobb az összhang.
Hétköznap kalács, lekvár, méz. Néha natúr “kakasos” (azért kakasos, mert zöld kakas van a corn flakes dobozán). Hétvégén néha rántotta, tükörtojás baconnal. Viszont! Csak én szeretem a sós, tartamas reggeliket. Az összes pasim meg csakis nyúlós édesben utazik. Nekem valahogy nem jön be a kakasos, müzlis reggeli. Valahogy nem tartom kajának. Inkább csemegének. És édesszájú sem vagyok. Fú, bezzeg a nagyim. Vasárnapi reggelik: ha csirke volt ebédre leszedte a háját és a bőrkéket. Kisütötte. Paridicsommal, paprikáával fejedelmi reggeli volt. Ha rántotthusi volt, akkor a husiból elvett és pici kockákra vágva fokhagymával megsütötte. Szintén paradicsommal, paprikával…..nyammmm! Na és persze lángos. Hát csoda , ha nem csípom az édes reggelit?! 😀
Móni, hol van a fokhagymás fokhagyma fokhagyma mártásban fokhagymás olivaolajjal? :DEzt a finomságot szívesen venném reggelire :)Hétközben reggeli – kása, házi kekszek, péksütik, gyümölcs, tejeskávé, tej. Hétvégén több időnk van, bővebb a kínálat is 🙂
Királyi!
Jehudit, hát,ilyen nagyival, nem csodálom!! :)Garffy, az a háttere a dolognak, hogy Max ma reggel beállított két hatalmas zacskó fokhagymával (hogy fokozzam, az egyik őszi, a másik tavaszi), úgyhogy ezért írtam neki, hogy most aztán nálunk fokhagymát eszünk fokhagymával!:))WL, köszönöm!
Annyira guszta, igazi júniusi sütemény! Holnap megsütöm. Vagy talán ma este, ahogyan te tetted. Legalább nem kell gondolkoznom a reggelin. Ágnes
Ágnes, jobb este, hogy legyen ideje kihűlni.:))
Megsütöttem és írtam is róla(d) itt: http://www.rapidvacsi.blogspot.comSziaÁgi
Mi is nagyon szeretjük. Már többféle változatban készítettem. Ebédre, tartalmas leves mellé adom. E héten is tervbe van véve. A reggelim csak vajas kifliből szokott állni.
Holnap végre nyugodt reggelem lesz, most eszembe juttattátok erdnával: Latsiának van mikrós zabkása receptje – még soha nem ettem zabkását :)nálam a tuti befutó a tejbegríz, heti sokszor akár :)előre ritkán sütök előző este, inkább uzsonnára, de mentettem a receptet 🙂