Pavlova falatkák

Elöljáróban leszögezem, hogy a Kinder szelet-szerű édesség óta ilyen kísértésben nem részesítettem magam.

Készítettem én már Pavlovát, nem is egyszer. És amellett, hogy a kóstolás élménye valamennyiünket elragadtatott csendre késztetett, egy bajom, mint háziasszonynak mindig is volt vele: nem lehet szeletelni, csak trancsírozni. Ezért is kísérleteztem most ezekkel a párfalatos darabokkal: több meló, viszont nagyobb élmény.

Amit most használtam:

6 tojásfehérje

25 dkg porcukor

1 tk gyümölcsecet

1 púpos ek étkezési keményítő

A tetejére:

5 dl tejszín

porcukor (2-3 ek)

eper

170 fokra előmelegítettem a sütőt.

A fehérjéket habbá vertem, a vége felé beleszitáltam a porcukrot,  hozzáadtam az ecetet, és amikor már tényleg úgy nézett ki, hogy ennél keményebb már nem lesz ez a hab, beleforgattam a keményítőt is.

Érdekes, hogy a hab van, amikor egész kemény lesz, van, amikor viszonylag folyós. Most például sehogy sem akart igazán kemény lenni. De nem baj, azért a sütőpapírral leterített tepsibe 6-7 cm átmérőjű köröket kentem a masszából, majd betoltam a sütőbe, és AZONNAL levettem a hőt 130 fokra. Kb. 50 perc alatt szépen megsültek, úgy, hogy egészen fehérek maradtak. A következő tepsit küldtem a sütőbe az újabb adaggal.

Hagytam, hogy kihűljenek, mire ez megtörtént, teljesen roppanósak lettek. Közben felvertem a a tejszín felét a cukorral (mivel a habcsók-mennyiségnek is csak a fele volt ez még).

Habzsákból nyomtam a tejszínhabot a ropogós alapokra, majd darabolt eperszemekkel díszítettem.

Hát, ha valaha lelkiismeret-furdalás nélkül ehetem, amit akarok, ez lesz az első, amit komoly mennyiségben bepótolok. Így most csak annyit mondhatok, Arany Jánossal szólva, hogy “Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.”

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »