Mai Móni

Tejszínes-gombás csirke

Szeretem a gombát. Nagyon. Még ezt a termesztett (vagy tenyésztett?) csiperkét is. Családom jelentős része azonban nem kultiválja különösebben, így időnként pont azért készítek valami finom gombásat, hátha sikerül megkedveltetni velük.

Azt ugye mindannyian tanultuk, hogy a gomba nem növény, mivel heterotróf, vagyis szerves táplálékot “eszik”, mint az állatok. Persze nem is állat. De azt például tudtátok, hogy a legelterjedtebb becslések szerint a különböző gombafajok száma 1,5 millió lehet, és hogy naponta fedeznek fel újabbakat? A gombákat széles körben alkalmazza az élelmiszer- és a gyógyszeripar, ugyanakkor számtalan megbetegedés, mérgezés forrásai lehetnek.
Én, bevallom, félek tőlük, mivel nem ismerem őket. Egyszer kaptam egy szatyor csiperkét, legalábbis annak mondták, és úgy is nézett ki. De nem tudtam megmutatni gombaszakértőnek, ezért inkább kidobtam. Gyerekkoromban többször voltunk a szüleimmel gombászni, emlékszem, csibegombát szedtünk, meg rókagombát, sőt, még őzláb is rémlik – de aztán elmaradtak ezek a gombászások, én meg itt vagyok gombaismeret nélkül.
Úgyhogy javaslom a szülői feladatok közé felvenni a gombaismeret átadását, az úszni tanítással nagyjából egyidőben.

Zsófi az egyik, aki enni nem, viszont vágni nagyon szereti a gombát, és ez utóbbit nagyon ügyesen is teszi. Ő szeletelte fel mind a 25 dekát, ami ehhez a finom raguhoz kellett.
Tehát a hozzávalók:
Kb. 1 kg csirkemell felszeletelve
szójaszósz
worchester-szósz

1 kisebb hagyma
25 dkg gomba
1 dl fehérbor
kb. 3 dl főzőtejszín
1 dl tej
só, bors

A felszeletelt csirkemellet enyhén sóztam, majd a szója és a worchester (tudjátok, vúsztör-nek kell ejteni) szósz keverékével minden szeletet bekentem. Állni hagytam nagyjából egy órát. Ezalatt a kis segédem felvágta a gombát, én pedig felaprítottam a hagymát, illetve bekevertem a galuska tésztáját, amiről majd a következő bejegyzésben írok részletesen.

Kb. 7 deka vajat olvasztottam egy magasfalú serpenyőben, és megsütöttem benne a hússzeleteket. Pár percig az egyik, pár percig a másik oldalukat. Közben figyeltem, hogy a serpenyő oldalára ne égjen rá semmi, ha már nagyon készülődött, villát böktem az egyik húsba, és azzal letöröltem a piruló felületet.

A megsült húsokat egy tálba tettem, a serpenyőben pedig, a visszamaradt vajban megpároltam a hagymát.

Rátettem a gombát, sóztam, borsoztam,átforgattam, majd felöntöttem a fehérborral. Vártam, amíg szinte teljesen elfőtte a levét.
Addig is feltettem a galuskához egy fazék vizet. 

Amikor a bor elpárolgott, felöntöttem a tejszínnel, a tejjel, még a szükséges sóval, borssal, és petrezselyemmel ízesítettem.

Amikor forrni kezdett, visszatettem bele a hússzeleteket, megvártam, amíg újra felforrósodik, majd elzártam a lángot.
Ezután következett a galuska szaggatása, és a tálalás.

Ha amúgy nem szeretném a gombát, most biztosan megszerettem volna. A legfőbb kis finnyásunk inkább csak üres galuskát evett, biztos, ami biztos.

Ti ismeritek a gombákat? Ha igen, honnan?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Chef Viki says:

    A gombás bácsi pont ilyeneket mesélt nekem a piacon :-)S még hozzátette, hogy úgy merészkedjen az ember, ha gombamérgezést kap, a kezelési költséget ki kell perkálni!

  2. Chef Viki says:

    Jaj, azt meg elfeledtem, hogy a jány csuda helyes és lelkes, az ide-oda guruló gombák meg őrült jók 🙂

  3. Ilyen gyönyörű kuktával könnyű a főzés, még akkor is, ha ő nem a kóstoló kukta.

  4. H. Mária says:

    Ez nagyon laktató ennivaló. :)Itt a Tamás (10 éves)nem eszi a gombát. 🙂

  5. Gabika says:

    Ez újra csak nagyon hűűű! Szép is és finom is! Jó kis tipp! Köszi :))Egyébként nálunk a gombás ételek fogadtatása nagyon változó. Van amikor nem elég amit főztem, van amikor hozzá sem nyúlnak, de másnap bezzeg keresik rajtam, hogy ők abból ennének… – Tudod anyu, az a tegnapi gombás… – Na akkor megy felfelé a vérnyomás :))

  6. Szitya says:

    Szerintem a gomba valahogy nem gyerekeledel. Enyéim sem kedvelik, illetve nem is nagyon merészkednek a megkóstolásig (mi, “öregek”, szeretjük). Lehet, hogy valami taszítja őket a gomba külsejében/állagában/illatában?!Majd megszeretik, én biztos vagyok benne!Szilvi

  7. Zsófi says:

    Én gyerekkoromtól imádom a gombát, bár nem vagyok nagy ínyenc e téren…A barátom nem szereti, de nem az ízével van problémája, hanem a gumiszerű állagával (ami azért furcsa, mert a gumicukrot, habcukrot, stb. imádja…) Ha meg akarom etetni gombával, akkor felismerhetetlenné kell tenni: hústöltelékben, felaprítva, összeturmixolva nincs vele problémája. A húga ugyanígy van vele.

  8. Maimoni says:

    Nálunk két gyerek szereti, kettő nem – a férjem eddig nem nagyon, most egyre inkább kedveli. Szóval, nem tudom életkorhoz kötni. Remélem, a másik két gyerek is megszereti majd.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!