Az a nagy igazság, hogy kukkoló lettem.
A fogyókúra miatt – amit most már január óta folytatok, és aminek következtében tíz kilóval könnyebbedtem meg, – nem eszem édességet, legfeljebb étcsokit. Viszont, ki tudja, talán épp az elvonás miatt, a fantáziám úgy szárnyal ezen a területen, ahogy soha még; gyártom sorban a szénhidrátdús finomságokat, majd alig várom, hogy a tesztcsapat nekilásson. És amikor ez bekövetkezik, ott állok, nézem az arcokat, várom a reakciókat, besöpröm az elismerő szavakat, kérdezgetek, na, milyen? Elég jól érezhető benne a vanília? A meggylekvár? A kardamom? Nem tudjátok, mi az…?
Lehet, hogy néha kicsit túlzásba viszem.
Hát ezt a csigát tegnap dobtam össze; kinyitottam a konyhaszekrényt, és kipottyant belőle a kókuszreszelék – aztán megláttam a fehércsokit; kis kutakodás után előkerült egy bontott csomag darált mandula. És beindult a gépezet. A tésztához savót használtam, mivel az elmúlt napokban egy nagy pohár tejfölt és egy nagy pohár joghurtot is lecsepegtettem, hogy jó sűrű krémeket tudjak készíteni. Akinek nincs savója, nyugodtan használjon tejet helyette.
Hozzávalók:
3,5 dl savó
3 ek cukor
2,5 dkg élesztő
25 dkg rétesliszt
35 dkg simaliszt
1 tojás
15 dkg tejföl
A töltelékhez:
1 tábla fehércsoki
0,5 dl tejszín
5 dkg vaj
kb. 20 dkg kókuszreszelék
a kakaós-manduláshoz:
5 dkg vaj
2 tk kakaópor
darált mandula, amennyit a kakaóra szórunk – kb. 3 tk
A hozzávalókat ilyen sorrendben a kenyérsütő üstjébe tettem; amikor a savóba morzsoltam az élesztőt, pár percet vártam, amíg felhabosodott kissé. Amikor mindent beletettem, elindítottam a gépet, és 20 perc alatt összedagasztattam a tésztát. A képen látszik, hogy szépen gömbölyödik; ha túl lágy, liszt kell még hozzá, ha túl kemény, tejföl vagy tej.
A tésztát duplájára kelesztettem, ez megvolt kb. 25 perc alatt. Amíg a tészta kelt, a tejszínben megolvasztottam a fehércsokit, összekevertem a kókuszreszelékkel.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam, újabb tíz percig állni hagytam, majd kinyújtottam ilyen jó széles téglalappá.
Három sávba elosztottam a fehércsokis-kókuszos krémet, majd megolvasztottam egy kis tálkában (mikróban) a 3 dkg vajat, összekevertem a kakaóporral. Ezt kentem a kókuszos sávok közé, és megszórtam a mandulával. A széleket üresen hagytam kb. 2 centis sávban.
Feltekertem a tésztát.
Majd felszeleteltem, kb. másfél centis csigákra.
Sütőpapírral borított tepsire helyeztem a csigákat, néhány centi távolságra egymástól. Két tepsi kell hozzá, egy nem elég. 50 fokosra állított sütőbe tettem negyed órára, majd felcsavartam a hőfokot 200 fokra légkeveréses üzemmódban, mivel két tepsit sütöttem egyszerre. Akinek nem légkeveréses a sütője, vagy kisebb mennyiséget készít, az alsó-felső sütéssel 210 fokon süsse.
Nagyjából 18 perc alatt sültek ilyen pirosra.
Hát, mit is mondhatnék…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)