Mai Móni

Elképesztő sajtos-szalonnás-újhagymás muffinok

Már megint olyasmivel kísértgetem magam, aminek nagyon-nagyon nehéz ellenállni. Egy régi kanadai szakácskönyvemben találtam az ihletet adó receptet, de elég sokat változtattam rajta; például azt írja, hogy olvasszuk ki a szalonna zsírját, amit öntsünk ki – majd tegyünk a tésztához 12 deka vajat…
Na neee…
Ron Kalenuik Egyszerűen remek című könyvéről van szó, amelyet tizenöt éve vettem, mert tetszett a sok szép kép. Aztán amikor otthon forgatni kezdtem, láttam, hogy elég sok hozzávaló nem kapható nálunk (mondom, ez 15 éve volt!), úgyhogy a könyv polcra került, és maradt is. Mostanában újra elő-előveszem, és most meg azon hökkenek meg, mennyi fordítási hiba van benne. Például, aki szakácskönyvet fordít, annak azért azt illene tudnia, hogy a csokit nem pára, hanem gőz fölött olvasztjuk meg… Vagy, ahol láthatóan muffinokról van szó, a fordításban zsemlécske szerepel, meg hogy kivajazunk 12 kis formát – noha szerintem 1995-ben már nálunk is ismert volt a muffintepsi. Vagy nem?

Szóval kísérletezni kezdtem, és az eredmény valami egészen döbbenetes finomság lett.

Hozzávalók:
22 dkg liszt
1 cs sütőpor
35 deka füstölt szalonna, húsos (nem főtt)
1 tojás
20 deka sajt (füstölt, nem füstölt lehet vegyesen)
3 ek tejföl
3 szál újhagyma
fél kk só
bors

A szalonnát – ami négy darab ujjnyi szelet volt –  aprítógépbe tettem, és jól összevágattam. Ezután egy serpenyőben először kis, majd közepes lángon jól kisütöttem a zsírját, amit le is öntöttem róla egy tálkába. Éppen 10 dkg zsír lett. Ha valakinek nem lesz ennyi, tegyen hozzá még zsírt, vagy vajat.

Egy tálban összekevertem a lisztet a sütőporral, hozzáadtam a zsírt, majd a tojást, a tejfölt, a szalonnát, az apróra vágott újhagymát és a nagylyukú reszelőn lereszelt sajtot. Adtam hozzá egy kevés sót, de tényleg csak keveset. Meg egy kis borsot őröltem bele.

A muffintepsibe papírokat tettem, majd a tésztát próbáltam 12 egyforma gombócra osztani.

200 fokos sütőben 30 perc alatt sültek meg.

Csak úgy önmagában is nagyon finom, de ha még esetleg egy kis fokhagymás tejfölt mellékelünk hozzá…hmmm…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Az ötlet remek. Ha kisebb formában sütjük, akkor vendégváró borkorcsolyának is pompás.

  2. Maimoni says:

    Igen! Először arra gondolta, kis golyókat teszek a tepsire belőle, de nem volt itthon sütőpapírom, és letettem róla. Mert a sajt miatt azért eléggé ragad a tészta.

  3. H. Mária says:

    régen nem voltam itt. Már több mint egy hete nem volt gépem meg az egészségem se volt jó. Most próbálom a lemaradást behozni. 🙂

  4. Melinda says:

    Az a kép, ahol látszik a belseje … (most sóhajtok és nyelek egy nagyot) … gyönyörű! Ki kell próbálnom!

  5. Tatin says:

    Máris állok neki! Holnap ez lesz a reggeli a családnak, plusz tízórai.Nagyon guszta, csak nyelek nagyokat.

  6. Titáti says:

    Az elejét én is írhattam volna…. :-)Igen kb. 15 éve és igen, a fotók miatt és igen, azóta se nagyon került elő. Hát most belenézek. Majd mesélek, ha én is találtam benne valami elkészíthetőt.

  7. Tatin says:

    Jelentem kisültek a muffinok. Egy gond van vele, annyira siettem, hogy kifelejtettem a sütőport belőle. Néztem, néztem miközben sültek, hogy naaa lehet már feljönni. De nem jöttek fel. Akkor jöttem rá, hogy kimarad a sütőpor. De így is finom íze van, csak olyan kis keményke biliárd golyók lettek.

  8. Szitya says:

    Jaj, Móni! Ez annyira guszta, hogy ha most a közelünkben laknál, komolyan mondom, hogy elcaplatnék hozzátok és kikönyörögnék egyet kóstolóba!!!!Hát, mivel messze vagytok, kénytelen leszek megsütni!Puszi,Szilvi

  9. Maimoni says:

    Legközelebb ilyet viszek…:)))

  10. jehudit says:

    Móni, bacon nem jó bele?

  11. Maimoni says:

    Dehogynem! Eredetileg a recept angolszalonnát írt, ahhoz a bacon még közelebb is áll, mint amit én használtam.

  12. Gabika says:

    Hello! Rég jártam nálad, most pótolom az elmaradásokat! Úgyhogy most egy kommentben dicsérlek az egekig – vagy miafene! 🙂 Élvezettel olvasom, nézem a bejegyzéseidet, képestül, videóstul, sőt, már a gyerkőceim is jönnek, hogy: naa, anya, csak még egyszer hadd nézzem meg a libákat (kacsákat, régi reklámokat, muffinokat…) Nálunk eddig a klasszikus édes muffinok készültek (közkívánatra épp tegnap este is), de most azt hiszem ezt is ki fogom próbálni! Dávid fiam meg a pizzát követeli: De anya, pont olyan legyen, mint az ott a képen!!! Szóval köszönjük, hogy vagy nekünk! Ja, és szerintem nem is vastag a karod :)))Az ovis ballagáson meg én is pityeregtem, ami azért is eléggé ciki volt, mert a szülők nevében én búcsúztam az óvó néniktől. El tudod képzelni, két szipóka köz egy sor a szövegemből. Jövőre újra megpróbáljuk :)Mielőbbi napsütést kívánok mindenkinek! Szeretettel: Gabika

  13. Maimoni says:

    Gabika, nagyon aranyos vagy, köszönöm!:)))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!