Megint Marokkó

Néhány napja írtam arról, mennyire nem mindegy, hol, milyen epret veszünk, mivel rossz esetben igen komoly mennyiségű mérget is kaphatunk a gyümölccsel együtt. Tegnap újabb hír jelent meg a témában – ezúttal egy marokkói kistermelő paprikájáról.



“A megengedett vegyszermennyiség negyvenötszörösét találták a közelmúltban a magyar hatóságok egy Marokkóból érkezett paprikaszállítmányban. Szerencsére az egészségre veszélyes termék nem került forgalomba. Az élelmiszerbiztonsági szabályok ellen súlyosan vétő marokkói kistermelőt kizárták az exportból.

Összesen egy kamionnyi vegyszerrel szennyezett marokkói eredetű fehér hegyes paprika érkezett Magyarországra néhány hete. A zöldséget értesüléseink szerint már kiszállították a Spar és a Profi üzletekbe, amikor a magyar hatóságok kimutatták, hogy a szállítmány a megengedettnél negyvenötször több vegyszert tartalmaz. A szállítmányt azonnal kivonták a forgalomból, kiskereskedelmi forgalomba így nem került belőle.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a szennyezett terméket egy marokkói kistermelő állította elő, aki nem régen foglalkozik paprikatermesztéssel. A gazdát a marokkói hatóságok kizárták az exportból. A fogyasztókat a marokkói paprikatermesztők képviselője, Iszmail Hbibi igyekezett megnyugtatni. Szerinte az észak-afrikai országból évente 5-7 ezer tonna étkezési paprika érkezik Magyarországra, de még sosem fordult elő hasonló eset.

Mártonffy Bélától, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójától megtudtuk: Magyarországon évente 200 ezer tonna fehér paprikát termelnek. Októberben azonban leáll a termelés, így egészen márciusig a kereskedők külföldön termeltetett vagy ott vásárolt paprikával látják el a fogyasztókat. Az import a hazai termelés mindössze 5 százalékát, összesen 10 ezer tonnát tesz ki, ennek fele Marokkóból érkezik.” (Forrás)

Ahogy utánaolvastam, áprilisi ügyről van szó, az újdonság csupán annyi, hogy most szellőztették meg a kistermelővel szemben alkalmazásra kerülő szankciót, azaz, hogy nem exportálhat.

Meg kéne gondolni ezt a téli paprikaevést, barátaim…

Mellesleg halkan megkérdezném: ha márciusban már újra van magyar paprika, miért kell áprilisban marokkóit rakni a polcokra? Hmmm?

Tényleg, na de őszintén: ti szoktatok télen paprikát venni?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »