Ma a nagyobbik lányom azzal bízott meg, hogy epret, túrót és darált háztartási kekszet mindenképpen vegyek bevásárló turném során, mert szeretné elkészíteni azt a sütés nélküli epres túrótortát, amit a Nők Lapja Konyha legutóbbi számában látott.
Mivel a lisztet, és a tejtermékek zömét a Lidl-ben veszem, első utam oda vezetett. És amikor megláttam, milyen olcsó a gyönyörű nagyszemű eper (akciós volt), valami pillanatnyi kihagyás során két dobozzal be is emeltem a kocsiba. Még ott nézegettem, amikor egy idősebb házaspár állt meg mellettem.
– Epret nem veszel? – kérdezte a férj.
– Á, dehogy, nézd meg: vajon hány napot utazott, és még mindig gyönyörű és csillogó az összes… Ki tudja, mivel kezelték?
Hoppá, csaptam a homlokomra, tényleg! És már pakoltam is vissza a dobozokat. Inkább a zöldségesnél válogattam ki egyesével a fogyasztható szemeket (kilóját 880-ért adta a II. osztályúnak), és valahogy örültem neki, hogy meg tud romlani.
Megpróbáltam utánaolvasni, vajon miféle vegyszerrel akadályozzák meg például az eper megromlását. Az egyik lehetséges válasz a thiophanate-methyl, amelyet több tudományos intézet is lehetséges emberi rákkeltő, és szaporodási képességeket károsító anyagnak minősített. Néhány évvel ezelőtt egy marokkói eperszállítmány vizsgálata során az derült ki, hogy a thiophanate-methyl mennyisége a gyümölcsben a megengedett határérték 37-szerese volt.
De legalább jól nézett ki.
(Kép innen.)
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hétvégén Belecskán leszünk epervadászaton, szabadföldi, sáros… :-)) Szerintem úgy fognak elzavarni, mert nekem a kedvenc gyümölcsöm, nincs felső határa a befogadóképességemnek. már otthon is terem egy-két szem szamóca.
Én is nagyon szeretem! Sajnos, itt a környéken nem tudok eperföldről, de utánanézek.
Sajnos még messze a szabadföldi eper 🙁 a kertben folyamatosan szemlélem és már azt hittem a héten egy jót ehetünk is belőle, de ugye csak esett és esett. A szemek meg sehogyan se pirultak. Lehet, hogy igaza lesz a zöldségesnek nem lesz eprem? :(Elgondolkodatót ez a csillogás dolog!
Felénk elég sokan Szamócáznak, (itta az eper a fán terem) és az egyik csaj azt mondta, annyi permetet kell a szamócára rakni, hogy szép legyen és ne kapja el a betegséget,ezután nemhiszi hogy valami egészséges és jó maradna benne,és Ők ebből élnek,alig várom már, hogy beinduljon rendesen a szabadföldi, annak teljesen más íze van, mint a fóliásnak mintha nem is ugyanaz a gyümölcs lenne
Jó, hogy ezt megírtad és felhívod az emberek figyelmét. Sajnos a Lidl akciós árainak sokan bedőlnek. Megvesszük, mert akciós és elfogyasztunk néhány dkg mérget, mesterséges anyagot is vele. Híve vagyok a haza zöldségek, gyümölcsök támogatásának, szóval mindenkit magyar eper vásárlására buzdítok! :)Szedd magad eper! akció 2010. május 20-tól 11 helyszínen! Hátha van olyan, ami a közeletekben van. Itt az infó: http://erdbeerland.hu/aktualis.html
Majd ha beérik a sajátunk! Igaz az nálunk is odébb lesz. Lehet, hogy kicsi meg talán nem olyan csillogó, meg sáros, de a miénk. És ez lesz az első saját eprem. :)Móni, ti nem akartok a farmon eper ágyást?És figyi, már lehet kapni klassz egész évben termő csüngőepreket is. Egy terasz kell hozzá és kész. A szomszédasszony egész nyáron szüretelte a sajátját. Alig győzte feldolgozni, annyit termett. 2 balkonládányi volt neki.
Eperszedés stornó :-(((Két napja elverte a jég a gyönyörű termést.
Óóó…:((
Sokszor elgondolkozom eperszezonban, hogy az angoloknál hogy teremhet meg, mert megterem.A neve elárulja: straw-berry. Az eső (és a miatta kialakuló különféle gombás betegségek) ellen az eperbokrok alá, jó vastagon szalmát szórnak.