Mai Móni

Esetem a sajtos rolóval

Hogy is mondjam…
A leírások alapján, na meg több kürtőskalács-projekttel a hátam mögött gyerekjátéknak tűnt.
Valamelyik nap eszembe jutott, hogy a hűtőben elfekvő két csomag leveles tésztát most valami új módon használjam fel – kiflit, sajtos rudat, ilyesmit szoktam belőle készíteni; aztán bevillant a sajtos roló.
A sajtos roló azon desszertek közé tartozik, amelyet gyerekkoromban sokszor megkívántam, és aztán mindig megállapítottam, hogy ahhoz képest, milyen jól néz ki, borzalmas. A tömény vajas (vagyis, gondolom, margarinos) krémtől mindig hányingerem lett utólag, és azon morfondíroztam, hogy vajon a cukrász, aki készítette, meg szokta-e kóstolni.

Tehát, úgy éreztem, eljött az ideje, hogy saját készítésű, ráadásul gyomorrontás nélkül ehető sajtos rolómmal örvendeztessem meg kis családom. Receptkeresés közben (nem először) tévedtem Andi fantasztikus weboldalára, ahol el is időztem, felfedezve kedvenc házi süteményeimet.
Na de aztán visszatértem a feladatomhoz, ami két részből állt:
1. A sajtos töltelék elkészítése.
2. A tésztarollnik megsütése.

Az öntudatos gasztroblogger magabiztosságával láttam neki a feladatnak, biztos voltam benne, hogy laza délutáni ujjgyakorlat lesz ez csak, semmi komoly.
Hát tévedtem.
Hogy legyen ideje lehűlni, először a tölteléket készítettem el.
Hozzávalók:
7 dkg vaj
4 ek liszt
0,5 l tej
2 tömlős sajtkrém (az egyik füstölt sajtos, a másik fokhagymás volt)
szerecsendió

bors
5 dkg vaj a végén

A vajat megolvasztottam, majd beletettem a lisztet. Elkevertem, és megvártam, amíg egyenletesen átforrósodik.

Ekkor felöntöttem a tejjel, sóztam, borsoztam, reszeltem bele szerecsendiót. Felforraltam, és megvártam, amíg besűrűsödik.

Amikor ez megtörtént, hozzáadtam a sajtkrémeket, és botmixerrel összeturmixoltam. Amikor kihűlt, habverővel még belekevertem 5 dkg puha vajat.

Ez eddig sétagalopp volt.

Ekkor jött el a tészta ideje.
2 csomag levelestészta (nem a fagyasztottat, hanem a hűtőpultokban kapható tekercseset vettem)
1 tojás felverve és
fakanalak kellettek hozzá.
Andi receptjében, de máshol is olvastam arról, hogy
nem kell ebből nagy ügyet csinálni, simán fakanálra feltekerve jó lesz a tészta. Csakhogy én azt gondoltam, az nem az igazi, nagyon kicsi az átmérő. Úgyhogy elővettem az apósom által, bográcsozáshoz készített fakanalat. Bár a különböző receptek azt írták, nem fontos beborítani alufóliával, anélkül is le fognak jönni a hengerek, én biztosra akartam menni, és csakúgy, mint a kürtőskalácsnál, nemcsak hogy beborítottam, de be is kentem olajjal.

A tésztát lekentem a tojással, majd 1-1,5 cm vékony csíkokra vágtam hosszában; ha előre tudtam volna, hogy ez a vastag fakanál nem válik be, keresztben vágtam volna fel a tésztát. De ekkor még nem tudtam.
Feltekertem annyi tésztacsíkot – úgy, hogy a szélek éppen fedjék egymást, tehát ne legyen lyukas -, amennyi ráfért a főzőkanálra, majd 15 percre betettem a 210 fokra előmelegített sütőbe. Amikor az idő lejárt, kivettem a fakanalat, és azon nyomban megpróbáltam lehúzni a hengereket (azt is írták, hogy még akkor kell, amikor forró); a négyből kettő egészben lejött, kettő meg darabokban. Kezdtem kissé ingerült lenni; próbaképpen betöltöttem a férjemnek egyet, mire azt mondta, jó, csak normál fakanálon süssem a tésztát, mert így túl sok benne a krém…
Hát mégiscsak igazuk volt a receptek íróinak.
Úgyhogy előszedtem a három főzőkanalamat, és minden lehetséges módon: alufólia nélkül, csak olajozva; alufóliázva, olajozva; alufóliázva, olajozva-lisztezve tekergettem rá a tésztacsíkokat.

Hogy melyik mitől jött le rendesen, és melyik miért nem, fogalmam sincs;nagyrészt azért sikerült épségben eltávolítani a főzőkanalakról a tésztát, általában az alufóliával együtt, és ezután csak ki kellett húzkodni belőle a fóliát. És amikor az iskolából hazatérő Bálint fiam megkérdezte, hogy miért sütöm a fakanalakat, kissé ingerülten csak annyit tudtam mondani, hogy azért, mert nyersen nem szeretem. 

Ez már megint a könnyebb része a dolognak: a rollnik betöltése, két végük reszelt sajtba mártása gyerekjáték.
És ekkor ugrott be, hogy ezt az egészet nem egyedül, hanem a gyerekekkel, szórakozásként kellett volna csinálni. Akkor még talán élveztük is volna.

Így csak egyszerűen finom volt.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Én csodálom azokat, akik otthon sütnek ilyen levelestészta-rudacskákat. Azokat meg pláne, akiknek ez csak könnyű ujjgyakorlat. Egyszer próbáltam (formákat is kaptam kölcsön), de a tésztát úgy kellett levakarni róla, borzasztó volt.:(( Akkor azt mondtam, soha többé nem próbálkozom, inkább megveszem cukrászdában.

  2. Anonymous says:

    Én nagyon gyakran csinálom, nekem is van hozzá sütőformám, bárhol lehet kapni, 12 db. nincs egy ezres. Én margarinnak szoktam picit bekenni a formákat és állítva teszem be a sütőbe, azért szoktam várni, hogy hűljön, mielőtt leszedem. Nekem nem szokott ráragadni, szépen egyben jön le az egész.

  3. BCili says:

    Ó én ezt mennyire szeretem! Lennék most nálatok, de megenném az összeset 🙂 Ki is próbálom a hétvégén!

  4. Notburga says:

    Évek óta örizgetem a formákat hozzá, de eddig még nem volt igazán indítatásom, hogy neki is álljak velük hengerek sütni. A képeid most megadták a lökést…

  5. Szegusz says:

    OOOOOO!! Ez a bejegyzés merénylet!!! Annyira imádom a sajtos rolót!! :))Egyetemistaként vált a kedvencemmé… ezzel jutalmaztam magam, ha ügyes voltam! 😀 De sütni még sose próbáltam…

  6. Anonymous says:

    Maimoni! Az Intersparban egy ezresért árulnak forgatható kürtőskalácsfákat! :-)Rózsaszín pöttyök – Zsófi

  7. Aliz says:

    Pont tegnap vagy tegnapelőtt készített Viki is ilyen rolót, és neki is beírtam, ahogy én készítem, mert sokkal egyszerűbb, bármilyen vastagságú lehet a roló átmérője és sokszor felhasználható. Nem kell zsírozni, biztos nem ragad rá. Elég hozzá, az A/4-es fénymásoló papír, meg sütőpapír. Azért készítettem így először, mert én vékonyabb és kisebb rolókat akartam sütni, mint a kész csövek, és nem volt elég fakanalam. Itt a leírás és a képek.http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=15800030

  8. kiselefánt says:

    Ezt én is kipróbálom!!!Istenien néznek ki!

  9. Gál Edith says:

    A nyers és a sütött fakanalas rész a kedvencem! :))Én még nem sütöttem ilyen rolókat, gyermekkoromban valamikor ettem, de most sehogysem tudom rávenni magam a leveles tészta használatára…Ezek szuperül néznek ki!!!U.i. Nagyon nagyon tetszenek az irásaid 🙂

  10. Vali says:

    Szia!Én a Brico Store-ben vettem tiplinek való rudakat. Tepsi méretre vágattam a párommal (úgy, hogy a rudak végét 1 cm hosszban megfelezte, így nem gurul a tepsi szélén) első alkalommal beolajoztam.Én sem szeretem a cukrászatban készült szörnyűségeket. Kivéve egyetlen helyett ahol falatnyi rolókat készítenek. Oda én már régen nem járok, messze van és drága.

  11. Ausztriában vettem erre való kis hengereket (szlovák gyártmány). Be kell kicsit vajazni a felületüket, de egyébként is tapadásmentesítve vannak. Ha kicsit hűl óvatosan megmozgatom a tésztát és lecsusszan.De így ahogy te csináltad igazi kézműves termék született, ez az igazi! Egy gasztroblogger sosem adja fel!

  12. Katalin says:

    Látom, más már megírta, amit én is javasolni akartam: néhányszáz Ft-nyi befektetéssel hozzájutsz a 12db kis tölcsér formához. – bár megéri sz1tem mindjárt legalább két garnitúrával indítani. (Lehet kapni eggyel nagyobb méretet is, ami a habroló sütéséhez felel meg – ezt csak azért javaslom, mert úgy vélem, hogy Te is olyan “Unatkozós Anyuka” lennél, ha nem csinálnál ilyeneket. Bocs.)A kis tölcsérkéket lekened olvasztott zsiradékkal vagy olajjal, rá a tésztacsík és miután megsült, szemvillanás alatt levehető a rudacska. Egyébként én is az Andi-féle töltelékkel készítem el a sajtosrolót, és nagyon bevált! (Ami a sajtos étkeket illeti. nálam most a SAJTTORTA a király!!!)Üdv: Kata

  13. Maimoni says:

    Köszönöm-köszönöm a jótanácsokat és a bíztató szavakat! Megnézem ezt a csövet, mert bizony egy igazi gasztroblogger sosem adja fel, amint azt SL találóan megfogalmazta.:))

  14. jehudit says:

    Hát hallod nem semmi csaj vagy! :DNálunk a cukiban mini roló van. És nagyon finom! Szóval asszem én kiagyom a sütést…. 🙂

  15. Maimoni says:

    Hát, jehudit, ha felénk lenne ilyen cuki, lehet, hogy én sem kísérleteznék többet…:)Most a saját készítésű leveles tésztára gyúrok.

  16. Ottis says:

    Hát nagyon guszta, nekem is kell belőle :-)Nekem sajnos nincs formám, egyszer akartam venni, és akkor nem vettem meg,azóta sem találok…

  17. Gabika says:

    Lehet, hogy a jövő héten én is sütök fakanalat! :)) Persze a rolóval együtt! Nagyon jól néz ki, újabb merénylet ellenem! 🙂

  18. Böbe says:

    szió!kürtős kalács már nálunk is megy régen, de ennek még csak a receptjét vittem haza, mondván, majd lesz formám. hát, fakanalam nekem is van, megvan a hétvégi program.a leveles tésztára visszatérve: kakaós csigához – igaz az kelt-leveles – mintát Limarától vettem. az elkészített tésztára a jól lehűtött vajat-margarint éles késsel vékonyan rászeletelem, és utána hajtogatom-nyújtom. mert a szakácskönyvek leírása tényleg hajhulláshoz vezet :-)csók a kiskacsáknak. a kukoricadarába egy kis vágott csalánlevelet szeretnek nagyon!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!