Mai Móni

Miért jó főzni?

Vannak sötét, gonosz napok. Amikor az ember úgy érzi, szinte kitapintható a feje körül a fekete felhő, és erre még a körülmények is rájátszanak; egy levél (tértivevényes), esetleg egy telefon (mindig mondtam, ne vegyél fel magántelefonszámról érkező hívásokat), vagy munkahelyi gondok (leépítés lesz).
Ilyenkor nincs flow-élmény, nincs szárnyalás – ború van, meg süppedős depresszió. Ilyenkor elgondolkodik az ember, nem kellene-e mégis másik kontinensre, országba, városba vagy házba költözni, vagy nem kellett volna-e megtenni már tíz évvel ezelőtt. Ilyenkor az a kérdés is felmerül,  hogy ami tegnap még örömet okozott, abban tulajdonképpen mi is a jó?
Pedig, ha az ember ebben a helyzetben megpróbálná kívülről szemlélni magát, akkor rájönne: valójában nincs oka a szomorkodásra. Hogy mondjuk volt már sokkal rosszabb helyzetben is; volt már több befizetetlen számlája, például. És ha körülnéz maga körül, tudja, sokan cserélnének vele ezért-azért.
Van a Bibliában egy jó mondás erre a szituációra, így hangzik:
“Néha nem látják a napot, bár az égen ragyog; de szél fut át rajta és kiderül.”(Jób 37:20)
Szóval, a Nap akkor is ott van, amikor épp nem látszik, amikor a viharfelhők minden erejükkel azon vannak hogy megfosszanak az éltető fénytől. Amikor azt akarják elhitetni, hogy nem fog sikerülni, nem fog menni, és amúgy is szerencsétlen vagy, szegény, nyomorult és sajnálni való.
Hát nem.
Sokszor elég egy kis fénysugár, valami jó hír, netán csak egy jó szó, egy kis vállonveregetés, és a sötét felhők tovaszállnak, a Nap újra süt, az élet megint szép, a reményeink halhatatlanok.
Na de tudjátok, mi a jó a főzésben?
Hogy még egy ilyen sötét napon is, ha van otthon nyolcvan deka marhalábszár, két jó szelet húsos füstölt szalonna, két fej vöröshagyma, evőkanálnyi paradicsompüré, két szál sárgarépa, egy kis ág rozmaring, némi finom vörösbor, meg valamennyi parázsburgonya, olyan boeuf bourguignont, azaz burgundi marharagut kerekíthet belőle az ember, amilyet még Julia Child sem látott. Parázsburgonyás boeuf bourguignont.

Először is felcsíkozzuk a szalonnát; elővesszük a kuktát, és egy evőkanál olajon elkezdjük kiolvasztani a zsírt a csíkokból. Közben a két hagymát negyedekbe vágjuk, és felszeleteljük; amikor a szalonna már pirul, rádobjuk a hagymát. Miközben a hagyma is egy kis színt kap, felkockázhatjuk a marhát, ha még eddig nem tettük meg. Ha ez is megvan, kimerjük a hagymás szalonnát a kuktából, és a visszamaradt zsíron, megkapatjuk a húskockák minden oldalát. A végén hozzáadunk egy evőkanál lisztet, ezzel is pirítjuk kicsit a húst. Amikor már úgy gondoljuk, jó, visszamerjük a húsra a szalonnás hagymát, rátesszük a paradicsompürét, elkeverjük, és felöntjük kb. 6 dl finom vörösborral, és 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük a kuktát, és forrás után nagyjából 40 percig hagyjuk pöszörögni.
A répát megtisztítjuk, vastag karikákra vágjuk, és a parázsburgonyát is megsikáljuk.

A 40 perc elteltével kinyitjuk a kuktát, ellenőrizzük, hogy puhul-e a hús. Ha nem eléggé, akkor még húsz percre visszazárjuk az edényt.
Ha viszont lassan jó a hús, hozzáadjuk a répát és a rozmaringágat, és immár fedő nélkül főzzük tovább. Húsz perccel később mehet bele a krumpli is (80 dekányi lehetett), és további negyedórán át főzzük kis lángon, vagyis addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Ha szükséges, kevés vizet adunk még hozzá.
Az eredmény sűrű, szaftos, finom ragu.
Soha rosszabbat.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Krisztallit says:

    Én azért szeretek főzni, mert rövid idő alatt eredmény mutatható fel a semmiből, és jó esetben pozitív visszajelzés érkezik az üres tányérokról.

  2. Padparadsa says:

    Soha rosszabbat! Csak jobbat! Bár ez a fogás még ilyen “borús hangulatban” is csodás!! 🙂

  3. sedith says:

    Móni, drága, ezt akkor kellett volna megírnod, amikor … most, kb. két hete, na tudod. 🙂 De nem baj, most is jólesett, jól fogott. És az a helyzet, hoyg akkor is, amikor oylan fekete minden, legtöbbször tudjuk, hogy ott a nap, csak talán nem is akarjuk elengedni a felhőket, a sötétséget. VAgy sokszor, ha eszünkbe jut, minek örültünk egy nappal azelőtt, rácsodálkozunk, hogy hogyan tehettük. Boeuf bourguignon. Amióta megnéztem a Julia és Julie-t, mindenünnen szembejön velem. Csakis jel lehet. 😀 MArhám nincs, de borjúm igen, úgyhogy a napokban biztos összehozom. :)Puszi

  4. Edina says:

    Hát ma nekünk is pontosan ugyanilyen napunk volt..Remélem nagyon hamar eltűnnek azok a felhők nálatok és nálunk is.:-)A burgundi marhát pedig hetente meg tudnám enni..:-))

  5. Chef Viki says:

    Én ilyenkor szoktam a háborgó lelkemet csokis sütikkel megnyugtatni :-)Plusz a kedvencemet hallgatom jó hangosan, vele együtt harsogok, s tele vagyok libabőrrel tőle 🙂 Ettől megnyugszom.Ez a marha pedig marha jó!!! Rátettem a listára!Remélem, a felhők elmentek a fenébe!

  6. ha-ha, azert a felhok nem olyan sotetek, ha csak ugy van otthon 80dkg marhalabszar :P(egyebkent ez a rossz nap dolog tenyleg annyira csak rajtunk mulik. Neha azt hiszem, vege a vilagnak, masnap pedig, mikor egyebkent kulso korulmeny nem valtozott, megis olyan jo kedvem lesz)

  7. Maimoni says:

    Na ja, hát minden relatív!:))

  8. Gabika says:

    Napsütéses jó kedvet kívánok neked! Mert a felhők fölött igenis süt a nap! :-))Egyébként tegnap este végre elkészült a tortilla!!! Úgy tűnik, hogy nálunk is gyökeret fog ereszteni! Nemcsak ették, de előtte még sütötték is! :-)) Ez nálunk nagy szó! Úgyhogy köszi-köszi a finom receptet! Szebb napot: Gabika

  9. Maimoni says:

    Örülök, Gabika, nálunk is az volt ma ebédre:))

  10. Anonymous says:

    Tudod, már elég régóta olvasgatlak, nemcsak a receptek miatt. Ne költözz más kontinensre és legyenek szépek a napjaid! Dóra

  11. sedith says:

    Nos, a színe és az állaga nem ilyen lett, de hogy isteni lett, az biztos. Az uracskám éppen hazavetődött és alig győzte kivárni, hogy elkészüljön. Miután pedig hozzálátott az evéshez… hát… nem tudom, mikor főztem utoljára olyat, hogy minden falat után hümmögjön valami dicsérőt!

  12. Maimoni says:

    Kedves Dóra, köszönöm, tegnap óta határozottan jobb…:))Sedith, ennek nagyon örülök!!:))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!