Mint spárgafelhasználó, relatíve kezdő vagyok. Talán öt éve vettem egyszer méregdrágán (emlékszem, 600 forint volt) egy félkilós csomag fehér spárgát, gondoltam, finom krémlevest készítek majd belőle – ám olyan keserű lett, hogy ki kellett öntenem az egészet. Abban az évben még egyszer próbálkoztam, hasonlóképpen jártam; úgyhogy lehúztam a rolót. Éttermekben viszont olyan finom spárgaételeket ettem, hogy pár évvel később megint megkockáztattam – ám ezúttal, hallgatva egy bölcs tanácsra, zöldet vettem. És nagyon finom volt!
Innentől kezdve tehát – igaz, óvatos duhajként – újra barátkozni kezdtem ezzel a zöldséggel.
Kóstoltátok már nyersen (mármint a zöldet)? Hihetetlenül finom! Kicsit olyan íze van, mint a nagyon zsenge zöldborsónak, salátába remek.
Viszont, amit ma készítettem belőle, az is igen jó lett.
Hozzávalók:
fél kiló zöldspárga
1 nagyobb újhagyma
kb. 2,5 dl főzőtejszín
200 g krémsajt (mezei tömlős, natúr)
só
bors
szerecsendió
Az újhagymát felaprítom, kevés olívaolajon dinsztelni kezdem. Közben megmosom a spárgát, és felvágom párcentis darabokra; az aljáról a fás részt eldobom..
A hagymára dobom a feldarabolt spárgát, és felöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Adok hozzá egy teáskanál sót és cukrot, és bő negyed óra alatt fedő alatt puhára főzöm. A fejeket a főzési idő végéén kiveszem és félreteszem.
Amikor puha, botmixerrel pürésítem, és egy szűrőn átnyomom, hogy ne maradjanak benne szálak. Elkeverem a krémsajtot a tejszínnel egy habverő segítségével, és a leveshez adom. Ízesítem borssal, szerecsendióval, vagy amivel akarom – és visszateszem bele a spárgafejeket.
Lehet tálalni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hihi, ugyanebben az ikea-s tányérkában fényképeztem le a héten a spárgakrémlevesemet, csak én tejszínnel készítettem :))))(Ja, jó béna lett a képem, nem is biztos, hogy felteszem, de azért vicces )Viszont nagyon, nagyon finom volt :)Idén már 3 csomag zöldspárgát elpusztítottam, nagyon jó!!!!
Én is nagyon szeretem, van is a hűtőben még egy csomag.