Mai Móni

Hagymás majonéz

Azt kell mondanom, forradalmian új felfedezést tettem a levesben főtt egész hagyma hasznosítását illetően. Most már harmadszorra készítettem így majonézt a salátához, és nemes egyszerűséggel úgy jellemezhetem: fantasztikus.
Bennetek nem szokott felmerülni, amikor a kukába dobjátok a paradicsom- vagy a húslevesbe főzött vöröshagymát, hogy vajon hogyan lehetne felhasználni? Engem foglalkoztatott a gondolat. Pástétomba, májkrémbe már beleturmixoltam máskor is, ám egyszer épp majonézt kevertem, amikor rápillantottam a sorsát belenyugvással váró főtt vöröshagymára. A tálban már ott volt a tojássárga és az evőkanálnyi mustár; fogtam a vöröshagymát, és habverő helyett botmixert vettem elő. Összeturmixoltam az egészet, közben olajat is kellett hozzáadni, mert a botmixer nem tudta jól átforgatni anélkül. Úgyhogy adagoltam hozzá az olajat addig, amíg nagyjából homogén masszát nem kaptam. Csak nagyjából, mert teljesen nem lesz sima, de ez nem is baj. Ekkor habverőre váltottam, és tovább adtam hozzá a szükséges mennyiségű olajat – kb. 1,5 dl-t. Sót, borsot, kevés citromlevet, majd kb. 2,5 dl tejfölt – amivel ugye tartármártássá módosítottam a majonézt.
Le voltam nyűgözve egészen.

Úgyhogy hamar megfőztem fél kiló kukoricát, kihűtöttem, apróra vágtam fél fej jégsalátát, felaprítottam két szál újhagymát, belereszeltem tíz deka Karaván sajtot – és összeforgattam a majonézzel.

Extázis.
Ezúttal nem készítettem fázisfotókat, mert este állítottam össze a majonézt; de ha szeretné valaki, szívesen megmutatom step by step, hogyan keverünk majonézt házilag.
Szóval, szeretné valaki?

Ja igen, és légyszi, ne világosítsatok fel, ha esetleg a hagymás majonéz 200 éves recept már.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kála says:

    Dehogynem gondolkodtam rajta: utálok bármit is kidobni. A hagymás majonéz jól hangzik – leszámítva, hogy irtózom a nyers tojásos ennivalóktól – remélem a tojás nélküli változattal is működik! Köszi a tippet!

  2. BeckZsu says:

    Ez a saláta biztos csudajó úgy, ahogy van, szívesen elfogadnám. De ha utánozni szeretném, akkor külön kellene hagymát főznöm, mert nálunk bizony elfogy a húslevesből a többi zöldséggel együtt.

  3. inecsg says:

    Nyami! Nagyon jól néz ki!Nekem kéne a lépésről lépésre majonéz még sosem csináltam házilag. Csak kinyomtam a tubusból a gyárit. :-(Kíváncsi lennék egy jogonéz változatra is.Köszi!

  4. Lehet, hogy perverz szokás, de én imádom megenni a levessel együtt a benne főtt hagymát 🙂 Legyen szó akár húslevesről, akár paradicsomlevesről stb.

  5. Maimoni says:

    Kála: tuti, hogy jó lesz tojás nélkül is!Beck Zsu, borsos hercegnő: nálunk sajna nem fogy el… Az jó, ha szeretik:)inecsg: akkor hamarosan megmutatom!:)

  6. Julcsi says:

    Nem is tudnálak felvilágosítani, mert még sosem csináltam:)És én is ódzkodok a nyers tojásos ételektől. Lehet, hogy az a megoldás, amit Inecsg írt?

  7. Még sosem, mert én nem szeretem az ízét a húslevesben, a paradicsomleves az gazpacho nálam (mi, sznobok, ugye, ;-D), a pörkölt alapú levesekben pedig szétfőzöm eleve.Viszont, ha egyáltalán teszek majonézes salátába hagymát, akkor megfőzöm a belevalókkal együtt. A nyers hagyma tolakodó ízét nem szeretem salátában, főleg, mert majonézes salit általában akkor csinálok, ha vendégeket várok rá. Majonézt mostanság egész tojásból vagy csak fehérjéből szoktam csinálni; ez utóbbit azért, mert nincs benne koleszterin…

  8. Ottis says:

    Jó ötlet szerintem, nekem újdonság!Én csak házi majonzét használok, de eddig még a levesből a hagymát mindig eldobtam, na de ezután tudom mit fogok csinálni .-)

  9. Chef Viki says:

    Anyám, ez mekkora ötlet! Jelölni foglak valami Nobel-díjra :-)A hagyma nálunk is repül – de eztán levágom a szárnyát, és nem repül sehová :-DDD

  10. KicsiKató says:

    SZia!Nem rég találtam rád, de annál lelkesebben olvastam vissza nálad és maradok is. Ezt láttad már? Állítólag működik:)http://szarvasmici.blogspot.com/2010/01/csajok-ti-hogy-keszititek-majonezt.html

  11. duende says:

    Zseniális! Köszi a tippet! Nálunk sem fogy el a levesben, eddig mindig kidobtam… Tartárt – saját majonézzel – viszont sokszor készítek. Hogy ez mekkora ötlet! 🙂

  12. Mariann says:

    Ez itten egy link a salátaleves projekthez. Ennél jobban nem tudtam idemásolni, van ennek valami technikája?http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/06/fejessalata-kremleves.htmlA tegnapi kis szösszenethez csak annyit, hogy ezek szerint én ezért járok 46 évesen iskolába, hogy boldog legyek…………………. Csak az a fene sok vizsga ne lenne!

  13. Gabika says:

    Nálunk nem marad meg a hagyma a levesből, de lehet, hogy legközelebb “kilopom” apa elől, és kipróbálom így is a tartárt!

  14. Maimoni says:

    Mariann, nagyon köszi:))Apósom ugyan elült most a salátáival, de alkalomadtán ezt mindenképpen kipróbálom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!