Kóstoltátok már Pettenkoffer Viki kecskesajtjait?
Aki nem, annak őszintén kívánom, legyen része benne. A sajtok új dimenzióját nyitja meg az ember előtt.
És ha még beszélgetni is van idő, kiderül, hogy nemcsak a sajtok rendkívüliek, hanem ő maga is.
Egyszer már megemlítettem itt a blogon a káptalantóti piacról szóló írásomban; akkor csak a sajtjaival kötöttem barátságot, ma pedig őt is módomban állt megismerni.
Káptalantóti mellett, pontosabban a közigazgatásilag Káptalantótihoz tartozó Bács-hegyen él a család: apa, anya, négy gyerek (vagyis már csak három, mivel a legnagyobb, aki 16 éves, kollégista Győrben). Vezetékes víz, villany nincs. Fúrt kút van, negyven méter mélyről jön a finom tiszta víz – vagyis jönne, ha tegnap nem romlott volna el a szivattyú. Átmenetileg hozatni kell a vizet; hogy a problémát milyen módon sikerül megoldani, még maga Viki sem tudja, a szivattyú nem javítható, és 140 ezer forint egy új.
Tizenöt éve költöztek le Pest mellől; elég nagy változást jelentett a városi élet után a tanya. Az első gyerek már megvolt, Viki pedig ekkor kezdte tanulmányait a kaposvári egyetem állattenyésztési karán. Mivel hűtőjük nem volt – áram híján felesleges lett volna – arra gondoltak, vesznek egy kecskét, hogy mindig legyen friss tej a kicsinek. Aztán jött a többi…
Kecskefejésre érkeztem. Hát bizony, kemény meló ez, fejőgép ide, vagy oda. Nemrég gépesítettek egyébként, azelőtt csak kézzel ment a fejés. A fejőgépet aggregátorról üzemeltetik. Van napelem is, de azok igen kevés energiát termelnek.
Négy kecske fér be egyszerre az “állásba”, a gépre kettőt lehet rácsatlakoztatni. Míg az állatok eszegetnek, a fejőgép, és némi kézi rásegítés megszabadítja őket a felgyülemlett tejtől.
– Reggel és este szoktál fejni? – kérdezem Vikit.
– Inkább délben és éjjel… – mondja nevetve. Sok a munka, és nem mindig sikerül mindent az eltervezett időben végrehajtani.
A kecskék érdeklődve sorban állnak, bár Viki azt mondja, az utolsó hattal már mindig küzdeni kell, nem akarnak a fejőálláshoz járulni.
A tej egy-két órás állás után azonnal feldolgozásra kerül. Van a házban egy sajtszoba, ahol mindenféle – saját termesztésű – szárított fűszert tart Viki. Itt történik a tej oltása, a fűszerezés.
Ezeket pedig már a pincében fényképeztem, itt “pihennek” a sajtok – egy-két héttől több hónapig is akár. Ott villany nincs, Viki egy fejlámpával jár le, úgy ellenőrzi az érési folyamatokat. Én is ellenőriztem. És olyanokat kóstoltam…hmmmmm…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
EZ nagyon szépen hangzik! Annyira idilli! És csodásan néznek ki ezek a sajtok!
Kőkemény meló… Gyönyörű a hely, jó az egész, de rettentő strapás… Nem irigylem Vikit egy cseppet sem, és nagyon-nagyon megérdemelné, hogy kicsit komfortosabb körülmények között készíthesse a fantasztikus sajtjait.
Minden tiszteletem az övék! Én vidéki lány vagyok és mindig hiányzik a “vidék”, de annyira elkényelmesedtem a nagyfaluban, hogy nem tudnám újra megszokni. Azt hiszem…Kecskesajtot pedig még sosem ettem:)
Imádom a kecskesajtot, de nagyon nehezen lehet hozzájutni sajnos :-(A munkáért pedig minden tiszteletem, attól tartok az ilyesmihez én már nagyon-nagyon elkényelmesedtem. Sok sikert nekik és remélem egyszer találkozok élőben is a sajtjaikkal!
70 eFt-ért már hiperszuper szivattyút lehet venni.
Csak nem akkora teljesítményűt, amekkorára nekünk szükségünk van…
Viki klassz csaj vagy! Le kalappal!
Viki, a férjemnek a következő ötlete van: Csinálhatnátok sajtlicitet! Hátha összejönne a szivattyú ára…..
Jehudit, ezt kifejthetnéd bővebben! Akár nekem mailbe is…:) Szívesen segítenék valahogy.
én egy ideje csak vikitől veszek kecskesajtot. és ez most egy hatalmas bók
Legközelebb ha találkozunk, légyszi szólj, hogy Te vagy nana! Aki tőlem vásárol, legtöbbször tudja, hogy ki vagyok, nekem viszont fogalmam sincs, hogy ki áll az asztal túloldalán
Budapesten vagy annak környékén esetleg lehet valahol szerezni ezekből a sajtokból?
Névtelen, vedd fel a kapcsolatot Vikivel, hátha…http://sites.google.com/site/bacshegyikecskefarm/