Most olvastam, hogy 26-án volt a csernobili katasztrófa 24. évfordulója. Az az érdekes, hogy pont hétfőn kaptunk apósomtól egy zacskó fejes salátát, és nekem az jutott róla eszembe, hogy amikor a csernobili robbanás történt, a menzát ellepte a saláta.
Salátát salátával kínáltak.
Ha jól emlékszem, csak az esemény után néhány nappal, és akkor sem a magyar tévéből szereztünk tudomást a történtekről. Azt mondták – de már csak május elseje után, amikor hivatalosan is elismerték a katasztrófát – hogy ne igyunk tejet, ne együnk salátát, káposztát, friss gyümölcsöt, zöldséget. Ezek ára leesett, így olcsón kerülhetett a menzára.
Mai napig emlékszem, két felnőttel ültem egy asztalnál egyik május eleji ebédnél egy menüztető étteremben; egyikük azt mondta, ez az egész sugárzás-duma bagatell, és tömte magába a salátát. A másik lassan félretolta, a kistányért, és halkan jegyezte meg: ő inkább óvatos. Előbbi vagánynak tűnt, utóbbi félősnek. Hatodikos voltam.
Nem győzök hálát adni Istennek azért, hogy egészséges gyerekeim születtek.
A fejes salátát egyébként nem nagyon szeretem, és különösen utálom, amikor szezonjában szatyorszámra kapom. Mert mit lehet kezdeni öt fejjel? Oké, egyet-kettőt még csak-csak megeszünk, még ha nem is rajongunk érte, beleteszem más salátákba is, na de ötöt? És a legjobb, ha végre legyűrjük, vagy, mondjuk nagy lelkiismeretfurdalások közepette a kukába hajítom a rothadásnak indult maradékot, apósom beállít egy újabb adaggal.
– Köszönjük, de nem kell ám… – próbálok hárítani, mire ő:
– Dehogynem, vedd csak el! Annyi van, azt sem tudom, mit csináljak vele…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
A tegnapi nap folyamán 90 db. tojást kaptunk. Még plusz kb. 60 darab van a hűtőben, de lehet, hogy több. Nem vagyok egy nagy sütis, mit a fenét lehet ennyi tojással kezdeni? Hálás vagyok, hogy ennyien gondolnak ránk, de…? Nem akarod becserélni néhány salátával?:)
Dehogynem!!!!!!!! Nálunk a tojás fogyott ki…:)
Tojásos nokedli salátával! – Ha összeálltok, akkor két családnak is megvan a napi betevője! :))Én is kérek belőle, mert én vagyok az ötletgazda :))
Látod, Gabika, ez nekem is eszembejutott… Akkor, mint virtuális szakácsnő, tiéd a megtiszteltetés, elkészítheted, küldök hozzá néhány virtuális tojást:)
Gabika, egyszer-kétszer lehet tojásos nokedlit enni – na de két héten át???Épp most volt itt az apósom. Megint hozott öt fejet…
Ja, hogy így együtt….!!! Oké, meg még hívunk húsz-harminc embert. Akkor még kell is kérnem salátát az apósomtól.
Gondolom régen 150 db tojásnál nekiláttak az asszonyok száraztésztát készíteni…Ma lehetne tojásdobáló versenyt rendezni. 😉
Totál emlékszem erre: Csernobil és a saláta. Az öcsém akkor volt totyogós, anyánk eléggé be volt ijedve a pár nappal később megtudott információktól.Mostanában olvastam, hogy elmebeteg embereknek katasztrófaturizmust szerveznek a halott városba és a szarkofághoz. Van is rá igény: tömegesen jelentkeznek… Fejcsóváló smiley.
Hmm, tojásdobáló verseny? Azt hiszem, ha halkan megemlíteném a gyerekeimnek, visítva követelnék, hogy igen, igen,igen!!!!
Viki, tényleg döbbenet. 🙁
Szia Móni!A pitét megírtam már kedden, fotóval, ahogy ígértem! :)Mégegyszer köszi!:)http://letezo.freeblog.hu/archives/2010/04/27/na_szval_a_pite/
Most így elnézve belinkelni ugyan nem sikerült, de ott van, az tuti!
Az anyukám bölcsődében dolgozott és ott főztek salátafőzeléket. A receptet nem tudom, valami tejes alapú volt és ecettel kellett a végén ízesíteni, de állandóan emlegeti, hogy az milyen finom volt. Majd megkérdezem tőle és referálok.Üdv Mariann!
Vagy utánanézek a neten és belinkelem nektek! Üdv.
Hát már találtam is egyet, itt:http://zsuzsifoz.blogspot.com/2007/09/salta-fzelknek.html
Ez a kapros fokhagymás változat, bocs nem tudom a linket jól iderakni csak bemásolni.http://www.receptmania.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2977&Itemid=26
És íme egy ecetes változat krumpli nélkül:http://www.tutireceptek.hu/fejessalata-fozelekMajd otthon megint kikeresem és én is kipróbálom.Üdv. Mariann!
Nagyon helyes a történeted, én még olyan kicsi voltam akkor, hogy semmire nem emlékszem, de a szüleim rengeteget meséltek róla, és nagyon beleillik a történeted az ő sztorijaikba. Köszi!
És ez lesz a legjobb itt rengeteg fejessaláta recept van egymás alatt salátát enni salátával:http://receptgyar.hu/fejes-salata
Mariann, nagyon szorgalmas vagy, köszi!:)) Épp most dolgozom egy saláta-levesen, majd bemutatom.
Mi is elgondolkoztunk – a tojásdobálás ötletét véve alapul – hogy ha nem a kedves gyülekezeti nénik hozták volna a tojásokat, ki lehetett volna próbálni paint-ball mintára a tojás-ball-t is:) Van néhány szabad fal erre célra:D
Létező, bocs, lemaradtam…:)))Ben Rupi, homályosak az emlékeim. Nagy ködösítés volt, és rengeteg saláta.
Csillagos, a fiatalok körében biztosan nyerő lenne az ötlet.
Na megint írok egy hosszút:Gyerekek az élet megy tovább, néha nekem is eszembe jut az a verőfényes hétvége. Aztán az esős hétköznap, amikor közölték az esti híradóba, “eső után köpönyeg”. Mi addig már kinapoztuk magunkat a kiskertkapálás örömei közben, ettünk jó kis homokos retket, főztünk radioaktív sóskát, és igen nagyot csalódtunk utána mikor közölték, hogy mégsem kellett volna.Természetesen mi arra az évre terveztük a teherbeesést, sírtam egy kicsit, aztán túltettem magam rajta, és úgy döntöttünk Go! Milyen röhejes innen visszanézve, mikre voltunk képesek, optimális családtervezési modell, magzatvédő vitamin, három hónapig hőmérőzés, no és a vizsgálatok………A katasztrófát követő év április 24-én született a fiam. Persze utána kisgyermekkorában kínozta az allergia és ennek következtében az allergia asztma. De azt nem foghattam Csernobilra, örökölte a szentem, tőlem, mindkét nagyanyjától, és legalább az egyik nagyapjától. Különben meg éljen a saláta jó sokáig ecetesen, olajosan, hagymával, vagy anélkül.:):):)Körülnéztem itthon is, és a “HorváthRoziféle” kissé sárga, és szétesett szakácskönyvemben találtam egy autentikus receptet, ime:SalátafőzelékHozzávalók:4 fej közepes nagyságú saláta, 2 evőkanál olaj, vagy 5 dkg van, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, kapor, fokhagyma, ecet, só, cukor.A jól megmosott salátákat négybe vágjuk és forró sós vízben puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, kaporral, fokhagymával, ecettel, kevés cukorral ízesítjük. Tejfölt öntünk hozzá és az első buggyanásig forraljuk.Ámen Szerintem a gyors kaják közé tartozik, ezért biztos, hogy kipróbálom.
A tojáshoz a következő recepteket küldöm:TOJÁSKRÉM (Húsvét után szabadon)5-6 főtt tojást villával összetörünk, és kikeverjük 1 evőkanál majonézzel, két evőkanál mustárral, 1-2 evőkanál margarinnal, majd beleforgatunk apróra vágott lila hagymát (vagy medvehagymát, + petrezselyemzöldet, ha valaki nagyon kívánja mehet bele apróra vágott csemegeuborka is. Megsütjük hozzá a Limara féle brióst, megtöltjük és élvezzük.Másik tojásos receptet a Vízvári Mariska szakácskönyvében találtam:Fejes saláta, a következőképpen szól:Jó borecetet ízlés szerint sózunk, cukrozunk, és vizezünk. Szép nagy fej salátákat 4-5 cikkre vágunk hosszában, a külső leveleket eldobjuk (pedig akkor még nem is volt Csernobil, és légszennyezettség a századikon), alsó végét levágjuk és 4-5-ször válogatott vízben kimossuk. Fél órával a tálalás előtt szitára rakjuk a salátát, negyedóra múlva tálba rakjuk, (figyelem, aki már rendelkezik salátacentrifugával, vagy egy jó nedvszívó pörgetős konyharuhával az úgy látom 15 percet spórolhat), megöntözzük 1 evőkanál olajjal, ráöntjük a salátaecetet, jól megforgatjuk benne, csinosan elrendezzük a tálban, tetejére negyedekre vágott, picit megsózott kemény tojást rakunk, melyeket evőkanál segítségével kissé meglocsolunk a saláta levével, és így hagyjuk állni 10 percig a tálalás előtt.(A tojás mennyisége szabadon választott, de 4-5 salátához talán 10 is elkél szerintem) Aztán a többi 150-el lehet paint bool-ozni!Sziasztok! Megyek resztelt csirkemájat alkotni, és azt az 1 fej salátát nyersen bevágni, amit a szomszéd zöldségesnél lőttem. És bocs egyébként egy grafomániákus vagyok, és csak azért garázdálkodom a Móninál és Limaránál, mert a tanulás miatt kanalam sincs hozzá, hogy nyissak egy saját blog-ot.Most leszedálom magam a társasági és cégjoggal, kb. 3 napig békén hagylak benneteket. (Olvasni azért idenézek)
Móni!A saláta legegyszerűbb és szerintem legfinomabb felhasználási módja, ha leturmixolod kevés vízzel, sok gyümölccsel: ez a zöld turmix, ami nemcsak finom alternatívája a reggeli tejes italoknak, hanem baromi egészséges, mert a salátában található anyagokat a turmixolás könnyen hozzáférhetővé teszi. A színe kissé bizarr, de a gyerekek is pár nap alatt megbarátkoznak vele. Érdemes kipróbálni!további info: http://gittarawfood.blogspot.com/2009/05/zold-turmix-leveles-kelbol.html
Mariann, köszönöm ismét:)))Gitta, készítettem krém(szerű) levest belőle, korianderrel, tejszínnel, fokhagymával, és jó is lett volna, DE érzem azt a keserű ízt rajta, amit a fejes salátában néha szoktam, és nagyon nem szeretem. Úgyhogy a krém(szerű) levesem is, bár zseniálisnak indult, végül én sem bírtam megenni…
Tojásos nokedli fejes salátával-ezt egy héten akár 3x is meg tudom enni…Én is emlékszem arra a néhány napra. Egyik kolleganőm nem vette komolyan-elég súlyos betegséggel küzd azóta is, a pajzsmirigy túl jól reagál ha pontosan tudom, a radioaktívitásra:(((
Nálunk a tojásos nokedli max. egyszer vethető be egy héten…Találtam egy blogot, ahol volt egy bejegyzés, hogy te mit csináltál azon a napon? Van utána negyvenvalahány hozzászólás, és a többsége arról szól, hogy épp terhes volt, és aztán 20. hétre megszületett a babája, vagy hogy a környezetében/családjában milyen sokan lettek rákosak. Döbbenetes.
Erdélyi salátás paszuly/bableves? Hmmm, isteni. Szárazbab, paprikás rántás, végén bele a metéltre vágott saláta, kapros tejfölös habarás. Isteni. :):):) Elvetemültek, mint én, sonkalével szokták csinálni. :):):)(Azt hallottam, hogyha leforrázod a salátát mielőtt megfőzöd, elveszti a keserű ízét, de lehet, hogy urban legends.)
Nahát, Gyöngyi, örülök, hogy errefelé tüsténkedsz!:)Még SOHA nem ettem salátás levest. Tegnapi próbálkozásom volt az első, de hát ugye, nem lett túl sikeres.
Csak a saját blogomhoz lettem hűtlen, a kedvenceimhez nem. :):):)Még egy kis apróság: Somogyban, az egyserű saláta főzeléket, döglesztett salátának hívják/hívták. Jó fokhagymásan, tejfölösen, kaprosan, az is nagyon finom. Szerintem van rá esély, hogy a zalai River Cottage-n is ezen a néven ismerik. :):):)
Salátafőzelék. Gyűlöltem. Fokhagymás, tejfölös, punnyadt saláta levelekkel. Nagyiék jól behűtve, jéghidegen is ették. Nem is emléxem már az ízére. Lehet, hogy nem is voltam hajlandó megkóstolni? Talán a barna fonnyadt levelek riasztottak el.
Én életem végéig ellennék tojásos nokkedlin és fejessalátán. :o) Kicsinek is az én születésnapomon mindig ezt ettük. Pedig a szülinapon bármit megfőztek volna, mert az a családi szokás, hogy az ünnepelt rendeli a menüt. :o)A salátalevest nagyon egyszerűen kell elkészíteni, mint a tejfölös-habart kapros tökfőzeléket, csak hígabban. Én sokszor készítek Jetinek, de hogy őszinte legyek én nem ennék belőle. :o) De rajtam kívül mindenki szereti a családban. Nincs mit rágni benne, ezért tehetsz bele egy kevés sárgarépát vagy kukoricát, nem rontja el (jobban, mint amilyen szörnyű). :oD