Pár napja Létező kérte, hogy készítsek olyan pie-t, amelyik az Amerikai pite c. filmben látható. Oké, mondtam, csak egy a bökkenő: ezt a filmet nem láttam, és ha csak erőszakkal nem kényszerítenek a megnézésére, nem is szeretném. Ellenben ez a pie-dolog nagyon érdekelt, készítettem már egyszer Lime pie-t, aminek nagy sikere volt, de a klasszikus apple pie-t még soha. Gondolom, ez lehetett a filmben is. Ha nem, hát bocsesz…
Ezt az állítólag autentikus receptet itt találtam, bár egy kicsit módosítottam rajta.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
17,5 dkg vaj
1 ek cukor
csipet só
6 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
1 kg alma
15 dkg cukor (ebből 5 dkg lehet barna)
2 ek étkezési keményítő
1 kk fahéj
kevés reszelt szerecsendió
1 citrom leve és lereszelt héja
Egy tálba mérem a lisztet. Legközelebb majd egy nagyobba. Bár nemrégiben amellett kardoskodtam, hogy nem kell mindig mérni, az a helyzet, hogy karácsonyra kaptam egy szuper kis mérleget. És megszerettem a mérést. Van úgy, hogy csak ellenőrzésképpen mérek, és örülök, hogy jól saccoltam szemmértékre…
Hozzáadom a cukrot és a sót, majd beleteszem a vajat, és így elmorzsolom a két tenyerem között a liszttel. Na ehhez kell a nagyobb edény.
Beleadagolom a 6 evőkanál hideg vizet, és ilyenné gyúrom. Fedőt rá, mehet a hűtőbe.
Megpucolom az almákat és feldarabolom, majd egy nagy tálba öntöm. Megöntözöm a citrom levével, és ráreszelem a citromhéjat.
Egy újabb tálban (hát, kissé táligényes a mutatvány) összekeverem a cukrot, a keményítőt, a fahéjat és a szerecsendiót.
Az iménti keveréket az almához adom, és jól összeforgatom.
Előveszem a hűtőből a tésztát, és két egyforma részre szedem. Az egyiket kinyújtom akkorára, hogy ki tudjam vele bélelni a piteformát. Jó vékonyra.
Így.
A másikat is kinyújtom, és egy pizzavágóval kb. 1,5 cm-s csíkokra vágom.
Az almás-cukros-keményítős-fűszeres keveréket a tésztával bélelt formába öntöm, majd eligazgatom úgy, hogy a közepén egy kicsit több legyen, ott púposodjon.
A tésztacsíkokkal szépen befedem az almát. (Na most, vagy megkenjük felvert tojással, vagy nem. Ha megkenjük, szép sárga és fényes lesz, mire megsül. Én most nem kentem meg.)
200 fokosra előmelegített sütőbe teszem tíz percre, majd mérsékelem a hőfokot 180 fokra, és így sütöm még kb. 1 órán át. Egészen pontosan még 65 percre volt szükségem ahhoz, hogy szépnek találjam.
Ennyi idő alatt a tészta szépen megsül, de nem ég meg, az alma megpárolódik vajpuhára, a levét (ami kissé karamellizálódik is) kicsit megköti a keményítő. De várjuk meg, amíg kihűl, különben nem fogjuk tudni szeletelni.
Nem csodálom, hogy ilyen nimbusza van ennek a sütinek, hihetetlen finom.
Létező kérdezte, milyen gyors és egyszerű sütiket lehet még a piteformában készíteni (időhiányos kismamának). Adnátok tippeket?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
A filmet én sem láttam, de mindegy is, ez nagyon jól néz ki. Jó ötlet egy kis keményítő az almához, biztos kipróbálom. Létezőnek üzenem: én Galatopitát, görög tejes pitét készítettem (nem eredeti) piteformába. Ajánlom figyelmébe (www.kreatorta.blogspot.com) finom és gyors.
Hú, azt én is ki fogom próbálni!
A világ legfincsibb vacsoráit: Mindenféle Quisse-t (ejtsd: kis) vagy hogy írják… Van ilyen szakácskönyv is. Valahol a blogomon szerepel egy francia sajttorta receptje, na az is Quisse. Egy egyszerű tészta és tojásos-tejszínes öntet, amibe zöldséget, sajtot vagy szalonnát bármit lehet tenni. Nem kell lefedni, de mindenképpen érdemes a tésztát sütőpapírral lefedve, szárazborsóval (szerencsésebbek kerámia sütőgyönggyel) az öblében elősütni.
Itt a francia sajttorta, nagyon finom, érdemes kipróbálni! http://zugblog.blogspot.com/2008/04/francia-sajttorta-komaasszonyomtl.html
Ez nagyon okés.Igaz én másképp csinálom, de lehet ezt is kipróbálom majd.:-)Azt hiszem ilyesmi a pite benne.amúgy kikapcsolódásnak érdemes megnézni a filmet, mert szerintem nagyon is jó vígjáték. (Legalábbis az első 4.)
A pite a filmben ízben valószínűleg, csak teljesen be van borítva tésztával, és a közepén van egy 2-3 cm-es kör kivágva, amin keresztül távozhat a tésztából a sütés közben keletkező gőz. Ha látod a filmet, – ami egyébként nem több, mint paródia – kiderül, hogy ez miért lényeges… A hétvégén én is ilyesmit sütöttem, csak “lightosítva”, édesített natúr joghurttal tálalva. Annie
Altair, köszi! Quiche-receptek vannak nálam is, valóban, erre is jó.Hajnóca, igaz, csak részleteket láttam a filmből, de az ifjúkoromban nagyon divatos (soft) pornó izraeli gyártású Forró rágógumit juttatta eszembe. Lehet, hogy hamar vontam le a következtetést, és előítéletes vagyok, de nem volt szimpi.
Köszönöm szépen a sütit meg az ötleteket is! 🙂
Na végre, Létező, előbújtál… És, ilyesmire gondoltál?
Milyen szép 🙂
KÖszi:) Bár azon gondolkodtam, pár percet még hagyhattam volna, hogy kicsit piruljon…
Köszönöm, pontosan ilyennek képzeltem. Ha megcsinálom, majd lefotózom! :))
Még a végén gasztroblogger leszel:))
A pie alapja nem vaj es nem is margarin, meg nem is zsir. Van itt(Kanada) egy masik zsirfeleseg, novenyzsirnak mondjak es hutes nelkul tarolva aruljak. Es ez az, amitol az amerikai pite mas, mint a mi szokasos pitenk. Mert kulonben “ahany haz annyi szokas” alapon a toltelek ezerfele; ferjem kedvence peldaul rebarbaras, eperrel keverve. A teszta ize es allaga ettol lesz pie es nem pite.Igerem, kuldok Neked a nyaron a gyerekekkel ilyen “zsirt”, kerlek, szamolj majd be az eredmenyrol! ( A zsir dobozaban bent van a recept…)
Oh, es a teteje lehet racsos vagy a kozepen lyukkal telitett. A torveny csak annyi, hogy a toltelek mennyisege legalabb ketszerese a teszta vastagsaganak. A klasszikus az almas. De csinaljak afonyaval, eperrel, malnaval, rebarbaraval, sutotokkel.
Oké, köszi:)))A mogyoróvaj mellé…?:D
Megcsináltam, nagyon finom:)
Köszönöm:)