Mai Móni

Tárkonyos (csirke)raguleves

Ez a leves azért jó, mert sokféle maradék húsból, bármilyen zöldségből készíthető. Nálunk elég gyakori vendég, az egyik kedvencem. Cipóban az igazi, na de azt azért nem szoktam hozzá sütni, hogy őszinte legyek. Ezúttal a mustáros húshoz vásárolt csirkemellből mentettem meg vagy harminc dekányit, és a piacon vett friss zellert, karalábét, új fokhagymát (tudjátok, amelyik nagyon hasonlít a póréhagymára) használtam hozzá a szokásos répa, krumpli, zöldborsó, gomba mellett. Én nem szoktam bele tésztát főzni, mostanában különösen nem – ha már én fogyózom, a család is kevesebb szénhidrátot egyen. De aki úgy szereti, hogy szinte megáll benne a kanál (mmmmmm!), az tegyen sokat, és közben gondoljon rám. Igazából én is úgy szeretem.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg csirkemell (vagy más színhús)
2 szál répa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 zeller
1 karalábé
1 új fokhagyma
4-5 szem krumpli
5 csiperkegomba
2 marék zöldborsó
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt

bors
tárkony
lestyán

szerecsendió
citrom
Ne rettentsen el senkit a hozzávalók hosszú sora, a lényeg: 1. hús, 2. sokféle zöldség, 3. tejszín, 4. fűszerek.
Az egészet úgy kezdjük, hogy a húst kockákra vágjuk (hozzávetőlegesen 1,5×1,5 cm, de nem kell vonalzóval mérni), a zöldségeket megpucoljuk; a répát karikákra, a zellert, karalábét apróbb kockákra, a krumplit kicsit nagyobbra vágjuk. A fehérrépát nem szoktam karikázni, mivel rajtam kívül azt más meg nem eszi. Általában elharmadolom a szálat, és így főzöm bele a levesbe. 

A vöröshagymát apróra vágom (vagy az aprítógépben felapríttatom), és kevés olajon vagy vajon dinsztelni kezdem. Közben adom hozzá a póréhagymához hasonlóan felvágott új fokhagymát is (hosszában négybe vágva, így felszeletelve).

Amikor már pirulni kezdene a hagyma, rádobom a kockára vágott húst. A csirkemell azért jó, mert  hamar kifehéredik, ami azt jelenti, hogy ott már nem nyers.

Amikor a hús minden oldalán kifehéredett, rádobom a felszeletelt gombát. Megsózom, borsozom, és hagyom, hogy a gomba levet eresszen.

Jöhet a többi zöldség, a borsó kivételével.

 Megszórom liszttel, majd felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Sózom, borsozom, hozzáadom a lestyánt, tárkonyt, és reszelek bele egy kis szerecsendiót. Fedő alatt főzöm addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez nagyjából 15 perc. Ha minden puha, akkor adom hozzá a borsót, és aki tésztát szeretne bele, azt is most kell.

Hozzákeverem a tejszínt, megvárom, míg felforr, ekkor elzárom alatta a lángot, és tálalásig fedő alatt pihentetem, de legalább tíz percig.
Kész.

Tálaláskor citromlével ízesíti ki-ki magának.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Melinda says:

    Milyen a véletlen, pont ugyanezt fogom most készíteni, csak vacsira a hétvégi programok miatt. Gratulálok a blogodhoz!

  2. Maimoni says:

    Köszönöm:) Jó étvágyat a leveshez, nálunk már elfogyott…

  3. Nahát, ma mindenhol ragulevest ebédeltek? 🙂

  4. Maimoni says:

    Nem, mi tegnap:)))Miért, ti is?

  5. Gabika says:

    Kár, hogy nem kell a vonalzó, pedig szívesen méregettem volna a husikat! :-)) Remélem teljesen meggyógyultatok már! Szép estét kívánok: Gabika

  6. L.Krisztina says:

    Nálunk ez a leves a favorit !Imádom!!!!! Én pl a levét csak úgy simán szoktam inni. A tárkony illatával meg nem tudok betelni!!!

  7. Maimoni says:

    Köszi, Gabika, már jól vagyunk!Ha nagyon akarod, vonalzóval is mérheted…:)))

  8. Maimoni says:

    Kriszti, én is szeretem akár hidegen is, és a tárkony nekem is nagyon nagy felfedezés volt pár éve, amikor elkezdtem használni.

  9. Hajnoca says:

    Nagyon tetszik, hogy képekkel illusztrálod a bejegyzést és ‘érthetőbb” nekem kezdő, halandónak is.

  10. Maimoni says:

    Örülök, nekem is tetszik, és úgy érzem, ez így valóban sokkal nagyobb segítség annak, aki ritkán főz, és nem mer nekiállni egy ételnek, mert nem tudja a leírás alapján elképzelni.

  11. jehudit says:

    Nagy kedvencem ez a leves. A héten sztem meg is főzöm. Köszi az ötletet.Tetszik, hogy lépésenként fotózol és úgy írod le mit, hogyan kell csinálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!