Ez a leves azért jó, mert sokféle maradék húsból, bármilyen zöldségből készíthető. Nálunk elég gyakori vendég, az egyik kedvencem. Cipóban az igazi, na de azt azért nem szoktam hozzá sütni, hogy őszinte legyek. Ezúttal a mustáros húshoz vásárolt csirkemellből mentettem meg vagy harminc dekányit, és a piacon vett friss zellert, karalábét, új fokhagymát (tudjátok, amelyik nagyon hasonlít a póréhagymára) használtam hozzá a szokásos répa, krumpli, zöldborsó, gomba mellett. Én nem szoktam bele tésztát főzni, mostanában különösen nem – ha már én fogyózom, a család is kevesebb szénhidrátot egyen. De aki úgy szereti, hogy szinte megáll benne a kanál (mmmmmm!), az tegyen sokat, és közben gondoljon rám. Igazából én is úgy szeretem.
Hozzávalók:
kb. 30 dkg csirkemell (vagy más színhús)
2 szál répa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 zeller
1 karalábé
1 új fokhagyma
4-5 szem krumpli
5 csiperkegomba
2 marék zöldborsó
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt
só
bors
tárkony
lestyán
A vöröshagymát apróra vágom (vagy az aprítógépben felapríttatom), és kevés olajon vagy vajon dinsztelni kezdem. Közben adom hozzá a póréhagymához hasonlóan felvágott új fokhagymát is (hosszában négybe vágva, így felszeletelve).
Amikor már pirulni kezdene a hagyma, rádobom a kockára vágott húst. A csirkemell azért jó, mert hamar kifehéredik, ami azt jelenti, hogy ott már nem nyers.
Amikor a hús minden oldalán kifehéredett, rádobom a felszeletelt gombát. Megsózom, borsozom, és hagyom, hogy a gomba levet eresszen.
Jöhet a többi zöldség, a borsó kivételével.
Megszórom liszttel, majd felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Sózom, borsozom, hozzáadom a lestyánt, tárkonyt, és reszelek bele egy kis szerecsendiót. Fedő alatt főzöm addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez nagyjából 15 perc. Ha minden puha, akkor adom hozzá a borsót, és aki tésztát szeretne bele, azt is most kell.
Hozzákeverem a tejszínt, megvárom, míg felforr, ekkor elzárom alatta a lángot, és tálalásig fedő alatt pihentetem, de legalább tíz percig.
Kész.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Milyen a véletlen, pont ugyanezt fogom most készíteni, csak vacsira a hétvégi programok miatt. Gratulálok a blogodhoz!
Köszönöm:) Jó étvágyat a leveshez, nálunk már elfogyott…
Nahát, ma mindenhol ragulevest ebédeltek? 🙂
Nem, mi tegnap:)))Miért, ti is?
Kár, hogy nem kell a vonalzó, pedig szívesen méregettem volna a husikat! :-)) Remélem teljesen meggyógyultatok már! Szép estét kívánok: Gabika
Nálunk ez a leves a favorit !Imádom!!!!! Én pl a levét csak úgy simán szoktam inni. A tárkony illatával meg nem tudok betelni!!!
Köszi, Gabika, már jól vagyunk!Ha nagyon akarod, vonalzóval is mérheted…:)))
Kriszti, én is szeretem akár hidegen is, és a tárkony nekem is nagyon nagy felfedezés volt pár éve, amikor elkezdtem használni.
Nagyon tetszik, hogy képekkel illusztrálod a bejegyzést és ‘érthetőbb” nekem kezdő, halandónak is.
Örülök, nekem is tetszik, és úgy érzem, ez így valóban sokkal nagyobb segítség annak, aki ritkán főz, és nem mer nekiállni egy ételnek, mert nem tudja a leírás alapján elképzelni.
Nagy kedvencem ez a leves. A héten sztem meg is főzöm. Köszi az ötletet.Tetszik, hogy lépésenként fotózol és úgy írod le mit, hogyan kell csinálni.