Ha bármilyen körülmények között megkérdezem, mi legyen az ebéd, az elsöprő többség egyből rávágja, hogy “mustáros húúúúúús”, esetleg hozzáteszik, hogy krumplipürével. A bármilyen körülményt komolyan gondoltam, mert most, a vírus-dúlta szervezetük is ezt kívánta. (Hozzáteszem, ez valami elbutult vírus lehetett, mert egy nap után mindenki jó lett.)
A mustáros hús uralmát próbáltam már megtörni ezzel-azzal, de aztán rájöttem, bolondság erőlködnöm rajta: tíz perc alatt elkészíthető, ha krumplipüré is kell hozzá, akkor legfeljebb fél óra.
Következzék hát a nagy klasszikus. Először a krumplipüré.
Hozzávalók:
1 kg krumpli (tisztítva ennyi)
kb. 2 dl tejszín
7 dkg vaj
só
bors
szerecsendió
fél citrom reszelt héja (elhagyható, de érdemes kipróbálni)
A kockákra vágott krumplit lábasba teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, és két teáskanál sót adok hozzá. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzöm.
Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, ráöntöm a tejszínt, és egy krumplinyomóval pépesítem. Ma elkövettem azt a hibát, hogy nem öntöttem le eléggé a vizet, így, amikor hozzáadtam a tejszínt, akkor láttam, hogy túl sok a folyadék. Le kellett róla öntenem, nehogy híg legyen a krumplipüré.
A püréhez adom a vajat, reszelt szerecsendiót, sót, borsot, citromhéjat, és addig keverem, amíg jó habos nem lesz.
Kész.
Amíg a krupli fedő alatt puhul, előkészítem a húst. Ennek a hozzávalói:
kb. 80 dkg csirkemell
só
bors
mustár
liszt
olaj/zsír a sütéshez
Felvágom a csirkemellet. Ráfektetem a tenyeremet a húsra, így érzem, hol jár benne a kés. Egy fél darab mellet így három szeletre tudok vágni.
Megsózom a szeleteket: egy tányérba fektetem az első szeletet, amelynek mindkét oldalát sózom. Erre jön a következő, amelynek már csak a tetejét, Így rakom szépen egymásra a szeleteket, a legalsó kivételével mindnek csak a tetejét sózom.
Ugyanígy járok el a borsozásnál is.
Majd ezzel a technikával mustározom a húst.
A szeleteket lisztbe forgatom.
Ha forró olajban, illetve zsírban sütöm meg, az nagyjából 5 perc szeletenként (2-2,5 perc/oldal). A hús így sosem szárad ki.
Ha nem akarom lisztezni – tudjátok, fogyókúra – akkor kontaktgrillbe teszem, ott sütöm meg. Az egy kicsivel több idő, és persze szárazabb is.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)