Mit esznek a lábadozók?

Ha bármilyen körülmények között megkérdezem, mi legyen az ebéd, az elsöprő többség egyből rávágja, hogy “mustáros húúúúúús”, esetleg hozzáteszik, hogy krumplipürével. A bármilyen körülményt komolyan gondoltam, mert most, a vírus-dúlta szervezetük is ezt kívánta. (Hozzáteszem, ez valami elbutult vírus lehetett, mert egy nap után mindenki jó lett.)

A mustáros hús uralmát próbáltam már megtörni ezzel-azzal, de aztán rájöttem, bolondság erőlködnöm rajta: tíz perc alatt elkészíthető, ha krumplipüré is kell hozzá, akkor legfeljebb fél óra.

Következzék hát a nagy klasszikus. Először a krumplipüré.

Hozzávalók:

1 kg krumpli (tisztítva ennyi)

kb. 2 dl tejszín

7 dkg vaj



bors

szerecsendió

fél citrom reszelt héja (elhagyható, de érdemes kipróbálni)

A kockákra vágott krumplit lábasba teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, és két teáskanál sót adok hozzá. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzöm.

Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, ráöntöm a tejszínt, és egy krumplinyomóval pépesítem. Ma elkövettem azt a hibát, hogy nem öntöttem le eléggé a vizet, így, amikor hozzáadtam a tejszínt, akkor láttam, hogy túl sok a folyadék. Le kellett róla öntenem, nehogy híg legyen a krumplipüré.

A püréhez adom a vajat, reszelt szerecsendiót, sót, borsot, citromhéjat, és addig keverem, amíg jó habos nem lesz.

Kész.

Amíg a krupli fedő alatt puhul, előkészítem a húst. Ennek a hozzávalói:

kb. 80 dkg csirkemell



bors

mustár

liszt

olaj/zsír a sütéshez

Felvágom a csirkemellet. Ráfektetem a tenyeremet a húsra, így érzem, hol jár benne a kés. Egy fél darab mellet így három szeletre tudok vágni.

Megsózom a szeleteket: egy tányérba fektetem az első szeletet, amelynek mindkét oldalát sózom. Erre jön a következő, amelynek már csak a tetejét, Így rakom szépen egymásra a szeleteket, a legalsó kivételével mindnek csak a tetejét sózom.

Ugyanígy járok el a borsozásnál is.

Majd ezzel a technikával mustározom a húst.

A szeleteket lisztbe forgatom.

Ha forró olajban, illetve zsírban sütöm meg, az nagyjából 5 perc szeletenként (2-2,5 perc/oldal). A hús így sosem szárad ki.

Ha nem akarom lisztezni – tudjátok, fogyókúra – akkor kontaktgrillbe teszem, ott sütöm meg. Az egy kicsivel több idő, és persze szárazabb is.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »