Ezt kérdezték tőlem többen is, mivel úgy tűnhet, hallgatásba burkolóztam szegény jószág sorsát illetően.
Hát, hazudnék, ha azt mondanám, hogy átütő siker volt. A bordákról nagyon jó volt leszopogatni azt a kevéske húst, és ahol a karaj növekedett, ott is finom falatokra bukkantunk. Érdekes módon a comb édeskés íze többeket zavart, nem szoktunk hozzá a bárányhúshoz, a tejeshez meg aztán főleg nem. Ebből is látszik, mennyire nem mindegy, mit eszik egy állat, hiszen érződik a húsán annak az íze. De nem adjuk fel a próbálkozást, mert ha minden igaz, hamarosan saját bárányaink is lesznek – de erről majd később.
A májról már írtam, a többi belsőségért meg nem jelentkezett senki…
A maradék részekből nagyon finom leves lett! Húsleves, természetesen. A leveshúsból pedig a mai ebédünk – és ez valami fantasztikus finomság.
Tényleg, most őszintén, nálatok mi szokott történni a leveshússal? Nálunk az van, hogy amíg friss, még csak-csak csipegetik, de aztán egyszer csak bentfelejtődik a hűtőben, és mire kiveszem… Nem gasztrobloggerhez méltó helyzet, de ez van: megy a kukába. A sógornőm kérdezte tegnap: miért nem csinálsz a leveshúsból pástétomot?
Tényleg, miért nem szoktam?
Pedig mennyivel jobb mondjuk reggelire, vacsorára kenyérre kenve, mint a bolti felvágottak, májasok! Miért nem jutott ez nekem eddig eszembe?
Nagyon egyszerű: a csontról leszedett húst a levesben főtt hagymával együtt az aprítógépbe teszem, még egy fél nyers hagymát, két gerezd fokhagymát, két evőkanál mustárt, sót, borsot, tetszés szerinti zöldfűszereket, két-három evőkanál tejfölt adok hozzá, és pépesítem.
Nagyon finom.
Na de lehet ezt még fokozni, ha megsütjük pitének, vagy mondjuk úgy, ha tetszik: quiche(kis)-nek.
A tészta:
30 dkg liszt
15 deka hideg vaj
1 tk só
reszelt szerecsendió
kb. 1 dl hideg víz
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi belevalót is, a vízzel óvatosan, mert hozzáadni lehet még, elvenni belőle viszont nem. Szóval, jól gyúrható tésztát kell kapnunk. Tegyük hűtőbe kicsit.
A töltelékhez egyszer van a már kész pástétomunk, kell még:
3 egész tojás
1,5 dl tejszín
10 dkg feta sajt
újhagyma, medvehagyma, zöldfűszerek tetszés szerint
só, bors
A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, belemorzsoljuk a sajtot, beletesszük az apróra vágott hagymákat, zöldfűszereket, majd a végén a kész pástétommal jól elkeverjük.
A tésztát kinyújtjuk, ha van quiche-formánk, akkor abba tesszük, ha nincs, egy kerek tortaformába úgy, hogy legyen kb. három centis pereme. Villával megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük 200 fokos sütőben.
Ezután beleöntjük masszát, és visszatesszük a sütőbe még nagyjából 25 percre.
Óriási, fantasztikus, nagyon jó.
Hülye fogyókúra…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)