Mai Móni

Slow cooking – sokáig sült marhaszelet jó szaftosan

Amint említettem, kaptam két kiló szürkemarha combot nemrég. Jórészét felszeleteltem és bepácoltam, a maradék fél kilót pedig elkészítettem gulyásnak. Négy óra alatt lettek puhák a kis húskockák… Na, gondoltam magamban, hogyan puhulnak majd meg a szeletek?

Először is három napig álltak a páclében, ami a következőket tartalmazta: mustár, fokhagyma, bors, lilahagyma, és persze olaj. A mustárba kevertem a fűszereket, az összeaprított hagymákat, és ezzel a keverékkel jól bekentem a szeleteket. Egy jénaiba rétegeztem őket, és annyi olajat öntöttem rájuk, hogy ellepje. Ekkor raktam még bele babérlevelet és borókabogyót is. Lefedtem, betettem a hűtőbe, és ott hagytam három napig.
Szombati ebédre szántam a marhát, tehát péntek este elővettem a tálat, és egy serpenyőben egy-egy percig sütöttem a húsok mindkét felét. Ezután átraktam a szeleteket egy akkora tepsibe, amekkorában úgy elfértek, hogy nem kellett túlzottan egymásra pakolni őket. Összesen három fej lilahagymát vagdostam még rá (cikkekben),  és még 8 fokhagymagerezdet is a tetejére dobáltam. Felöntöttem egy üveg vörösborral (valami jófélét érdemel!), lefedtem alufóliával, és este tízkor beraktam a sütőbe 90 fokra.
Reggel hétkor aztán konstatáltam, hogy szépen lassan haladunk, ám ha délre ebédet szeretnék, gyorsítani kell a tempón. 140 fokra emeltem a hőmérsékletet, és további 4 órát adtam a húsoknak.
Tizenegy órára már nemcsak a lakásban, de a lépcsőházban is igen jó illatok terjengetek, a hús úgy omlott, mint valami fiatal borjúé, már csak a szaftot kellett elkészíteni. Egy tálra szedtem a szeleteket, a vörösboros-hagymás-pácos levet lábasba öntöttem. Hozzáadtam egy egész paradicsomkonzervet, némi majorannát, egy evőkanál szárított zöldséget, és főztem kissé, majd – miután a babérlevelet és a borókabogyókat kihalásztam belőle – botmixerrel egyneműsítettem.
Ezt a szaftot a húsokra öntöttem, köretként pedig krumplipürét adtam. De igen jó volt krumpli nélkül is…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gasztromami says:

    én sót sosem rakok a pácba mert elvonja a nedvességet a húsból. Balzsamecetet viszont mindig, mert az nagyon jól puhítja a húst.

  2. Maimoni says:

    Köszi, jó hogy mondod, abba én sem tettem… meg látom, mást is rosszul írtam, javítom….

  3. Limara says:

    Nagyon jól néz ki, éhes lettem a látványától:))

  4. Ágnes Kotlárné Bíró says:

    Most raktam össze a pácot, husit. De nem tudom, hogy mikor sózom? Köszi a valaszt


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!