Zöldborsókrémleves

Életem első krémlevese volt a zöldborsókrémleves. Elsős vendéglátóipari szakközepesként a szakmai gyakorlaton, amikor a leveseket tanultuk, ezt kellett készítenem a barátnőmmel. Először csak fintorogtunk, te jó ég, mi lesz ebből… Aztán, amint elvégeztük az előírásnak megfelelően a legírozást és a montírozást (vagyis tejszínnel elkevert tojássárgájával behabartuk, a tetejére vajdarabkákat szórtunk), és aztán megkóstoltuk, egyik ámulatból estünk a másikba – ez nagyon jó!

Mégis ritkán készítem, mert nem szeretek szórakozni a passzírozással, babra munka. Anélkül meg nem olyan jó, a borsóhéjak megakadnak az ember torkán, brrrr.

Persze, nem mintha a passzírozás olyan sok időt venne igénybe; nagyjából öt perc az egész művelet. Csak hát egy újabb edény, és egy szűrő. Viszont ez a verzió jól illeszthető a fogyókúrámba! Nincs benne sem liszt, sem keményítő, de még krumpli sem, fehérjés és semleges összetevőkből áll.

A hozzávalók:

1 kiló zsenge zöldborsó

1 ek szárított zöldségkeverék

2 dl főzőtejszín

1 tojássárgája

só, bors

A borsót feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi, hozzáadjuk a zöldségkeveréket, a sót és a borsot. Forrás után néhány perccel meg is fő, mivel zsenge borsóról van szó. Ekkor leturmixoljuk, és egy másik edénybe egy szűrő segítségével átpasszírozzuk. Ezután visszatesszük a tűzre, majd összekeverjük a tojássárgáját a tejszínnel, és először a levesből merünk a tejszínes keverékhez, majd ezt öntjük vissza a levesbe. Nem forraljuk már, mert a tojás beikrásodik, hanem még forrás előtt elzárjuk a lángot. Megszórhatjuk petrezselyemzölddel, az nagyon jót tesz neki.

Vajdarabkákat morzsolhatunk a tetejére, hogy ne hártyásodjon meg.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »