Életem első krémlevese volt a zöldborsókrémleves. Elsős vendéglátóipari szakközepesként a szakmai gyakorlaton, amikor a leveseket tanultuk, ezt kellett készítenem a barátnőmmel. Először csak fintorogtunk, te jó ég, mi lesz ebből… Aztán, amint elvégeztük az előírásnak megfelelően a legírozást és a montírozást (vagyis tejszínnel elkevert tojássárgájával behabartuk, a tetejére vajdarabkákat szórtunk), és aztán megkóstoltuk, egyik ámulatból estünk a másikba – ez nagyon jó!
Mégis ritkán készítem, mert nem szeretek szórakozni a passzírozással, babra munka. Anélkül meg nem olyan jó, a borsóhéjak megakadnak az ember torkán, brrrr.
Persze, nem mintha a passzírozás olyan sok időt venne igénybe; nagyjából öt perc az egész művelet. Csak hát egy újabb edény, és egy szűrő. Viszont ez a verzió jól illeszthető a fogyókúrámba! Nincs benne sem liszt, sem keményítő, de még krumpli sem, fehérjés és semleges összetevőkből áll.
A hozzávalók:
1 kiló zsenge zöldborsó
1 ek szárított zöldségkeverék
2 dl főzőtejszín
1 tojássárgája
só, bors
A borsót feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi, hozzáadjuk a zöldségkeveréket, a sót és a borsot. Forrás után néhány perccel meg is fő, mivel zsenge borsóról van szó. Ekkor leturmixoljuk, és egy másik edénybe egy szűrő segítségével átpasszírozzuk. Ezután visszatesszük a tűzre, majd összekeverjük a tojássárgáját a tejszínnel, és először a levesből merünk a tejszínes keverékhez, majd ezt öntjük vissza a levesbe. Nem forraljuk már, mert a tojás beikrásodik, hanem még forrás előtt elzárjuk a lángot. Megszórhatjuk petrezselyemzölddel, az nagyon jót tesz neki.
Vajdarabkákat morzsolhatunk a tetejére, hogy ne hártyásodjon meg.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
körülbelül tizenöt évvel ezelőtt egyik ismerősünk végzett szakács szakon a főiskolán.. és pontosan emlékszem a viszgamenüjére, mivel nekünk, vendégeknek tálaltál fel.. Először borsókrémleves volt.. és sosem ettem még finomabbat !! Akkor ettem életemben először, de csodás tud lenni!! Nagyon köszönöm, hogy leírtad a készítését.. meg fogok próbálkozni vele. Második fogás egy stake volt zöldbors mártással.. Gondolahtod :)))
Szuper lehetett! van, aki krumplit is főz bele, azzal sűríti, én a fogyókúra miatt nem tettem.
Imádom krémleveseket, de család nem így csak nagy ritkán készítek magamnak ilyen finomságokat :)))Csodás színe van:))
Nemrég Brüsszelben a vendéglátóipari főiskola vizsgamenüjén ettem ilyet először és tényleg nagyon finom. Ott St. Germain levesnek írták ki és jót mulattunk a másik magyar lánnyal, hogy sima zöldborsópüré leves – de sokkal finomabb volt annál, mint gondoltuk volna. :o)
Micsoda színe van….mennyei…
Jaj de gyönyörüen néz ki. Nem véletlen lehet ez vizsgamunka, mert annak a krémlevesnek selymesnek kell lennie, ugye ? :))-hát ez olyan. Imádom a pürésített dolgokat, mert egészben mindig bántanak engem :))
Egy kérdésem van..honnan szerezted be ezeket a kis tálkákat?Nálunk sajnos ilyeneket nem lehet kapni, ezért hozatnék egy ismrőssel, de nem tudom hová küldjem, hol talál ilyent…
Hát bizony, ez egy nagyon finom leves! Ottis, a szufléformákat a Kitchen Kraft akciója keretében rendeltem a brands.hu-n. Akkor a karamellizáló pisztollyal együtt volt 4 db, így vettem, e már nem emlékszem, mennyibe kerültek. A brands.hu-ra tudok meghívót küldeni, ha szeretnéd!
Érdekel:-)Nem bánom ha kapok meghívót és köszönöm!