Ez lesz az utolsó, megígérem, de akit érdekel a fogyókúra-téma, annak még egy bejegyzésnyi hasznos információval szeretnék szolgálni. (Az első rész itt, a második itt olvasható.)
Tehát, ezt a diétát kétféleképpen lehet követni: vagy a könyv szerint, egy napon belül váltogatva a fehérjés és szénhidrátos étkezéseket négy órás eltérésekkel, vagy pedig csak fehérjés étkezéseket iktat be az ember (persze semlegesekkel vegyítve), és ötnaponta egyszer jól bepakol szénhidrátokból.
Az első mód kiegyensúlyozottabb, a másik meg szerintem (tapasztalat) kicsit gyorsabb, biztosabb. Akármelyik verzió mellett is dönt valaki, nagyon fontos, hogy sok salátát, zöldséget, gyümölcsöt egyen. Ezek nagy része semleges, tehát akár fehérjékkel, akár szénhidrátokkal fogyasztható. A másik lényeges elem, hogy sok vizet, esetleg teát (de ne feketét) igyon. Napi 2-3 litert szoktak ajánlani, ez egyáltalán nem vészes mennyiség.
Az emésztés normális működéséhez fontos a napi ötszöri étkezés, ami például kinézhet így (emlékeztetőül: szénhidrát, semleges, fehérje):
Reggeli: natúr gabonapelyhek aszalt gyümölcsökkel, mézzel, natúr joghurttal
Tízórai: egy pohár kefír
Ebéd: szárnyasaprólék leves, natúr szelet sok salátával, zöldséggel, kapros-joghurtos öntettel
Uzsonna: banán
Vacsora: spagetti gombamártással*
*barnalisztből készült tésztából, a gombamártás pedig: a szeletelt gombát a megdinsztelt hagymán lepirítjuk, kevés zöldségalaplével felöntjük, megpároljuk, a végén néhány evőkanál tejszínnel beforraljuk. Ízesítjük.
A nap folyamán pedig óránként igyunk meg egy pohár vizet vagy teát. Ha előtör a nassolási vágy, vagy együnk meg egy gyümölcsöt, vagy rágcsáljunk diákcsemegét, étcsokit, ami szénhidrát ugyan, de a megfelelő szabályok szerint beiktatható.
Ha hirtelen megkívánunk valamit, gondoljunk arra, hogy beépíthetjük valamilyen formában a következő étkezésbe.
Étteremben is rendelhetünk a szabályainknak megfelelő fogást: valamilyen levest, ami kevésbé, vagy egyáltalán nem lisztezett: hús-, erő-, minestrone leves. Másodiknak mondjuk fehérjés fogásként húst salátával; baconba tekert csirkemájat grillezett zöldséggel; szénhidrátosnak krumplit vagy rizst vagy tésztát füstölt hallal, juhtúróval, camembert-rel. A grillszezon a legjobb a fogyókúrázó számára, a különböző finom húsok mellett a zöldségek is finom ízt kapnak a grillrácson.
A fogyókúrákkal, életmódváltásokkal az a helyzet, hogy fejben dőlnek el – ha valaki akarja, de úgy igazán, akkor meg tudja csinálni. Elszántság kérdése.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)