Újabb Zila-teszt: mákos joghurtkocka lemon curd-del töltve

Elérkezett a Zila-tortaforma tesztcsapat első két feladatának beküldési határideje, legkésőbb holnap minden csapattagnak be kell számolnia arról, mit alkotott ezzel a remek találmánnyal. Most megmutatom, mit készítettem fagyasztási/hidegen töltési eljárással.

Hozzávalók:

A piskótaalaphoz:

2 tojás

2 ek cukor

2 ek liszt

Ezekből a szokásos módon piskótatésztát kevertem, és a tortaforma levehető fém keretében, sütőpapíron megsütöttem.

A “korpuszhoz”:

45 dkg joghurt (1 nagy pohár)

3 dl tejszín

2 dkg zselatin

1 dl víz

10 dkg porcukor

3 dkg darált mák

reszelt citromhéj

A zselatint feloldottam a forró vízben, és amíg hűlt, habbá vertem a tejszínt, majd a porcukorral összekevert joghurtba forgattam, belekevertem a mákot, a citromhéjat, és hozzáadtam a zselatint is. A tortaformát – immár a visszaillesztett fémkerettel együtt – tálcára tettem, befújtam a leválasztó spray-vel, majd beletöltöttem a joghurtos masszát. Ezután megfogtam a tálcát, és jól a konyhapulthoz ütögettem, hogy a formában a massza tömörödjön. Ez nagyon fontos lépés ennél a formánál, ha ezt valaki nem teszi meg, a kapott “korpusz” nem lesz szép, egyenletes, hanem buborékok fogják díszíteni.

Tömörítés után a forma így tálcástól ment a hűtőbe, nagyjából két órára.

Közben elkészítettem a lemon curd-öt. Ez a remek citromkrém egyszerű és nagyszerű megoldás, ha gyorsan kell valami savanykás öntet. Annyi a csavar benne csupán, hogy gőz fölött kell elkészítenünk, de végre erre is megtaláltam az ideális megoldást: az egyik nagy lábasomba pontosan illik egy vastagfalú jénai tálam. Úgyhogy a lábasba öntöttem annyi vizet, hogy ne érje el a beleillesztett jénai alját.

Hozzávalók:

2 tojás

10 deka cukor

2 citrom leve és lereszelt héja

csipet só

5 deka vaj

A két egész tojást jól elkevertem a cukorral, csipet sóval, majd a citromok levével, lereszelt héjával, és gőz fölött addig kevergettem, amíg szép egyenletes, sűrű masszát nem kaptam. A vajat a végén kevertem hozzá.

Nagyon édes, nagyon savanyú, nagyon finom.

Amikor már a massza megszilárdult, egy tálcára tettem a piskótalapot, és arra borítottam a joghurtos korpuszt.

A jelölés mentén felvágtam az egészet, és a kockák mélyedéseibe töltöttem a citromkrémet.

Citromszeletekkel, citromfűvel vagy mentával díszítettem.(Ennyit tudtam szedni a kertből, a többi elfagyott…)

A családom azóta is folyton ilyet követel. Nagyon jó, tényleg.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »