Mai Móni

Újabb Zila-teszt: mákos joghurtkocka lemon curd-del töltve

Elérkezett a Zila-tortaforma tesztcsapat első két feladatának beküldési határideje, legkésőbb holnap minden csapattagnak be kell számolnia arról, mit alkotott ezzel a remek találmánnyal. Most megmutatom, mit készítettem fagyasztási/hidegen töltési eljárással.

Hozzávalók:
A piskótaalaphoz:
2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt

Ezekből a szokásos módon piskótatésztát kevertem, és a tortaforma levehető fém keretében, sütőpapíron megsütöttem.

A “korpuszhoz”:
45 dkg joghurt (1 nagy pohár)
3 dl tejszín
2 dkg zselatin
1 dl víz
10 dkg porcukor
3 dkg darált mák
reszelt citromhéj

A zselatint feloldottam a forró vízben, és amíg hűlt, habbá vertem a tejszínt, majd a porcukorral összekevert joghurtba forgattam, belekevertem a mákot, a citromhéjat, és hozzáadtam a zselatint is. A tortaformát – immár a visszaillesztett fémkerettel együtt – tálcára tettem, befújtam a leválasztó spray-vel, majd beletöltöttem a joghurtos masszát. Ezután megfogtam a tálcát, és jól a konyhapulthoz ütögettem, hogy a formában a massza tömörödjön. Ez nagyon fontos lépés ennél a formánál, ha ezt valaki nem teszi meg, a kapott “korpusz” nem lesz szép, egyenletes, hanem buborékok fogják díszíteni.
Tömörítés után a forma így tálcástól ment a hűtőbe, nagyjából két órára.

Közben elkészítettem a lemon curd-öt. Ez a remek citromkrém egyszerű és nagyszerű megoldás, ha gyorsan kell valami savanykás öntet. Annyi a csavar benne csupán, hogy gőz fölött kell elkészítenünk, de végre erre is megtaláltam az ideális megoldást: az egyik nagy lábasomba pontosan illik egy vastagfalú jénai tálam. Úgyhogy a lábasba öntöttem annyi vizet, hogy ne érje el a beleillesztett jénai alját.
Hozzávalók:
2 tojás
10 deka cukor
2 citrom leve és lereszelt héja
csipet só
5 deka vaj

A két egész tojást jól elkevertem a cukorral, csipet sóval, majd a citromok levével, lereszelt héjával, és gőz fölött addig kevergettem, amíg szép egyenletes, sűrű masszát nem kaptam. A vajat a végén kevertem hozzá.
Nagyon édes, nagyon savanyú, nagyon finom.

Amikor már a massza megszilárdult, egy tálcára tettem a piskótalapot, és arra borítottam a joghurtos korpuszt.
A jelölés mentén felvágtam az egészet, és a kockák mélyedéseibe töltöttem a citromkrémet.
Citromszeletekkel, citromfűvel vagy mentával díszítettem.(Ennyit tudtam szedni a kertből, a többi elfagyott…)

A családom azóta is folyton ilyet követel. Nagyon jó, tényleg.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Chef Viki says:

    Uhhhhhhhhhhh anyáááááááááááááám!

  2. Hajnoca says:

    Fincsi lehet, mert elég tutkón néz ki.Lehet valahol ilyen formákat venni vagy ez még nagyon a tesztfázisban van?Így lehet hamarabb nekiállnék bonyolultabb sütiknek is.

  3. Maimoni says:

    Meg lehet rendelni neten is: zilatortaforma.hu, meg a Zila kávéházban biztosan lehet venni.Drága, de ha valaki szeret sütni, egészen biztosan jól kihasználja. Különleges, nagyon finom desszerteket, előételeket, de akár főételeket is lehet vele készíteni.

  4. Kiskukta says:

    Nagyon szépet alkottál, biztos finom is!

  5. jehudit says:

    ÁÁÁÁÁÁÁ! A szavam elállt!!!!!

  6. gesztenye says:

    Nagyon klasszul néz ki, én is megrendeltem, aranyáron van, de szerintem fantasztikusan ötlet.Már várom a jövő hetet, hogy megkapjam.Nagyon ügyes vagy!gesztenyegesztenye.blogol.hu

  7. DeeDee says:

    Na neee!A lemon curd a gyengém!!! :-))))Nagyon szép!!!!!!!!!!!

  8. Maimoni says:

    Essszméletlen finom. Most készítettem egy ellenőrző tesztet… :)))

  9. Moha says:

    No ez gyönyörű lett! Elnézve a tesztelőket, talán ez a forma használható a legjobban mezei háziasszony számára. Ebből pont egy kocka egy adag, akár fagyi/süti legyen a mű. A tortaformák nem tetszenek annyira, kivéve Max zöldséges alkotását benne.Joghurtos zselatinos cucc esetén nem próbálod ki a spray nélkül? Hátha kijön úgy is,akkor kevesebb vegyszert ennénk….

  10. Maimoni says:

    De, kipróbálom, csak bevallom, most nem mertem, nehogy amiatt menjen tönkre az egész…

  11. Ottis says:

    Na ez nagyon csodásan néz ki!

  12. max says:

    Gratula Földim!Ez nagyon szép lett! Kérnék a vadpörkölt mellé egy kockát.

  13. Maimoni says:

    Egyet? Majd meglátod, ha megkóstolod, alig lehet abbahagyni…:)Persze, ha előtte jóllaktál szarvaspörkölttel…hmmm… akkor lehet, hogy elég egy kocka.

  14. Kata says:

    Ez tényleg nagyon guszta!! Gratula! :o)

  15. magnyes says:

    Szia, egy blog olvasómtól kreatív blogger díjat kaptam, olyan embereknek szeretném továbbküldeni akik szebbé teszik a hétköznapjaimat. Mivel Te ilyen ember vagy, így megtisztelnél, ha elfogadnád.

  16. magnyes says:

    A süti eszméletlen jól néz ki, nagyon profi, és most nagyon megenném 🙂

  17. Kár hogy nem lehet szavazni! Fantasztikus!

  18. Maimoni says:

    Magnyes, köszönöm,nagyon kedves vagy!

  19. Maimoni says:

    Gesztenye, ha erre jársz: melyik formát rendelted?

  20. szepyke says:

    Jesszusom, ezt hogy nem láttam eddig! Ez döbbenet jól néz ki!:)

  21. Lilla says:

    Elkészült! Mondhatom eszméletlen finom lett!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!