Azonban sokkal széleskörűbben használható: a felső lapján süthetünk húsokat, kolbászt, virslit, míg az alsó lapátkákba nemcsak sajtot, zsengébb zöldségeket is tehetünk.
Téli estéken remek szórakozás családdal, barátokkal. A házigazda részéről igényel némi előkészületet, de a sütést mindenki maga végzi a saját étvágya és elképzelése szerint. Cserébe egy kis kajaszaggal kell számolni, de megéri.
A raclette-sütőt az asztal közepére tesszük, körülötte elhelyezzük az alapanyagokat: pácolt hússzeleteket, bevagdosott kolbászokat, virsliket, darabolt szalonnát, különböző sajtokat. Állítólag létezik direkt Raclette-sajt, én még nem találkoztam vele; a partihoz tökéletesen megfelel bármilyen zsíros sajt, camembert, appenzeller, gruyere, kecske- és juhsajt, mozzarella, de a trappista is. Szintén odakészítünk még egy kis szeletelt vöröshagymát, padlizsánt, cukkinit, paradicsomot, paprikát, némi savanyúságot, kenyeret, héjában sült krumplit, lehet almát, körtét, diót, önteteket, szószokat – határt csak a lehetőségeink és a fantáziánk szabhat. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az olvasztott sajt nehéz étel, könnyen megfekszi a gyomrot; épp ezért tradicionálisan száraz fehérbort vagy teát isznak raclettezés közben, semmiképpen sem hideg üdítőt.
Ha mindent odakészítettünk, indulhat a buli.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)