Tegnap este épp hazafelé tartottam, amikor kétutcányira tőlünk, a domb alján az útkereszteződésben egy álló autót vettem észre, mellette idősebb úr toporgott meglehetősen tanácstalanul.
Megálljak? – suhant át az agyamon, pedig alapvetően segítőkész vagyok, mégis, az utóbbi évek tapasztalatai, a horror hírek engem is bizalmatlanná tettek az ismeretlen emberekkel kapcsolatban. Segélykérően nézett rám a bácsi, intett is egyet bizonytalanul, így hát ahogy mellé értem, lassítottam, és lehúztam az ablakot.
– Mi történt, segíthetek? – győztem le magamban az előítéletet.
– Hát nem is tudom, nem indul az autóm, vontatni kellene azt hiszem, itt lakom nem messze…
– Várjon egy percet, félreállok, aztán kitalálunk valamit.
Úgy is tettem, kiszálltam a kocsiból. A bácsi bemutatkozott, szépen megköszönte, hogy megálltam, majd magyarázni kezdte a helyzetet:
– Tudja, itt voltam a kórházban (a domb tetején), egy kisebb műtétem volt, de hát annyira izgultam, hogy amikor odaértem, elfelejtettem lekapcsolni a világítást. Persze, pont most nincs nálam mobiltelefon sem.
– Most műtötték?
– Igen, itt a nyakamat, látja? Egy daganatot operáltak le.
Ó te jó ég, szegény, és itt ácsorog a hidegben – gondoltam magamban, aztán hirtelen bevillant még valami:
– Csak nem azt akarja mondani, hogy megpróbálta betolni az autót?
– Hát, csak egy kicsit kellett, aztán legurultam a dombon. De nagyon tropa lehet az akksi, mert nem sikerült elindítani…
Nos, kérdésemre, hogy kit hívjak fel neki, ki tudna segíteni, morfondírozni kezdett.
– A feleségemet nem akarom, szegény, úgy is elég ideges a műtét miatt… Nagyon jó asszony, ötvennégy éve élünk házasságban, tudja? Mindenkinek ezt kívánom.
Végül hívtunk egy autóvillamossági műszerészt, aki meg is ígérte, hogy tíz perc múlva jön. Addig maradtam a bácsival, és azért felhívtuk a feleségét is, ne aggódjon feleslegesen tovább. Aztán mesélt magáról ezt-azt, megtudtam például, hogy nyolcvankét éves, hogy aktívan vadászik, hogy mit dolgozott a tanácsnál évtizedeken át, hogy két fia van, s ők mivel foglalkoznak, és néhány történetet az ötvenes évekből. Közben megérkezett a szerelő, és munkához látott. Én elköszöntem, mire a bácsi hálálkodni kezdett, majd érdeklődött, hol is lakom. Megmondtam, mire ő:
– Maga egy angyal. Tudja, arra gondoltam, valahogy ezt muszáj meghálálnom. Mit szólna egy kis szarvashúshoz? – Először tiltakoztam, de aztán arra gondoltam, miért is ne? Fordított helyzetben valószínűleg én is örülnék, ha viszonozhatnám valamivel a velem jót tevő kedvességét. Úgyhogy csak annyit válaszoltam:
– Köszönöm, egy kis szarvashúsnak mindig örülünk…
De igazából nem is fontos, hogy hoz-e vagy nem. Jó volt újra átélni az érzést, hogy önzetlenül segítettem.
Persze, nem esnék kétségbe, ha vadhús állna a házhoz; szépen felkockáznám, majd 3 evőkanál zsíron megdinsztelnék három fej apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadnám a húst, körbepirítanám, tennék bele paradicsompürét, felengedném annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóznám, borsoznám, és egy fűszerzacskóba a következőkből készítenék keveréket: babérlevél, borókabogyó, fehérbors, feketebors, koriander, mustármag, rózsabors, szegfűbors. Ha ez megvan, a készülő pörköltbe lógatnám. A vizet folyamatosan pótolgatva addig főzném, amíg a hús meg nem puhul. Végül zúzott fokhagymával, erdei gombaporral, pirospaprikával és két deci vörösborral ízesíteném. Dödöllével tálalnám. Ha volna szarvashúsom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ismet olyan szepen irtal!Nagyon jo volt olvasni!Remek ember lehetsz.
A cím azért egy kicsit bizarr, de a történet aranyos.
Edó, köszönöm…Krisztallit, persze, csak abban az esetben, ha az angyal én vagyok…:)
Abszolút megállná a helyét novellaként!:) Igen, tényleg furcsa a cím, de éppen miatta kattintottam a tovább-ra, és nagyon megérte. 🙂 Nemhiába írás a kenyered, no!:)
Móni, szerintem az írásaid olyan jól elférnének akár egy hetilapban is. Végre lenne miért ilyesmit venni… halló, halló, látja ezt a megfelelő ember?? esetleg egy kis szarvashúsért cserébe? :-)))Helga
Nagyon kedves történet, egészen meghatódtam. Annyira jó, hogy segítettél! Szegény bácsi meddig állhatott volna ott!:))
Sedith, ez a lényeg, amit mondasz… Nagyon sok múlik a címen; ha az nem figyelemfelkeltő, vagy épp meghökkentő, sokszor nem olvassák el az emberek magát a cikket. (Persze az is bosszantó, amikor teljesen elferdített címet adnak egy anyaghoz, pont ezért, és a végén jössz rá, hogy behúztak vele a csőbe.
Helga, köszi:)Benzsi, komolyan eufórikus élményt okozott. Jó, hogy időnként történik az emberrel ilyesmi.
Micsoda iromány, már megint! 😎 Olyan nagyon szépen írsz…. Ráadásul én bizonyítani is tudom, hogy Móni egy angyalka! :-))
Ha én angyal lennék, én is így főzném a szarvashúst! Sajnos én nem vagyok az, de nagyon örülök, hogy vannak angyalok!:)Várom a folytatást, amikor az idős úr megjelenik.
Megint meghatottál…Véletlenek? Nincsenek. Épp jókor érkeztél…
Ez olyan írás volt, amit nem lehet csak úgy, szó nélkül hagyni, én sem bírom megállni. Szeretem a receptjeidet, de ezeket az igaz meséidet ezerszer jobban. (másik kedvencem a nemcsak az edzők kiabálnak..)Remélem sok lesz még belőlük.Ja és nekem is az volt az első gondolatom, hogy szívesen olvasnék ilyen színvonalas “novellákat” kedvenc magazinjaimban.Ágnes
Ez szép volt, ennek a bácsinak valóban te lettél erre az időre az őrangyala!
Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm!:))
Jó volt veled átélni ezt, és a recept zseniális:elmentettem ha volna egyszer szarvashús a háznál (és az én tűzoltóim nem happolják el előlem a vadhús készítés lehetőségét) ezt fogom kipróbálni rajtuk.O)köszönet érte.
Én végig bőgtem – nem szégyenlem 🙁 bocsánat. A Cimet pedig nagyon jónak tartom. Lehet, ha nem ezt adtad volna írásodnak talán nem is kattintottam volna ide. De még könnyes szemmel is megérte. Én nagyon imádom az idős embereket (meg a fiatalokat, meg úgy mindenkit)még akkor is, ha a gondolataidban összeállított hozzávalókból “csak” a szarvashús fog hiányozni. Tényleg, valahol egy (legalább) heti ujságban olvasnám szívesen írásaid.
Nehéz újat mondani, de tényleg megérinti az embert ez az írás..Gratulálok!!Nem olvastam végig a blogodat, de hol találok recepteket a kuktához, nekem is van egy nagyon jó és jó lenne bátorságot és ötletet meríteni, ha lehet…
Köszi. Kuktához nekem lehet, hogy csak a sólet receptem van – az viszont tuti. Nézd meg ezt a linket:http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__351728-hogy-kell-a-kuktat-hasznalni-es-mit-lehet-fozni-benne