Mai Móni

Tárkonyos birkaragu leves erdei gombákkal

Tudjátok, mi a különbség a birka és a bárány között?
Nem mindenki tudja ám…
A birka a felnőtt juh, a bárány a gyerek.
De van itt még más is:
– szopós bárány: 4-5 kg, 50-60 napos korig szoptatják, majd leválasztják
– választott bárány vagy növendék: 1 éves korig
– toklyó (kos és jerke): 1-2 éves korban
– vemhes anya v. előhasi: a megtermékenyített toklyó
– anyajuh: az első ellés után
– apáca: két évnél idősebb, még nem ellett növendék
– kos, tenyészkos: kifejlett hímivarú juh (fél éves korban ivarérett, 3 évesen tenyészérett)
– kereső v. kötényes kos: csendes ivarzás kiszűrése
– ürü: ivartalanított kos

Ezt a kis kutatást annak a hatvan dekányi birkahúsnak a kedvéért végeztem, amit a napokban kaptam (a fentieket a wikipédián találtam egyébként). Nagyon finom raguleves készült belőle, miután alaposan megtisztítottam a faggyútól. Negyven dekánál több nem is maradt belőle; de az aztán olyan…!

Hozzávalók:
1 fej hagyma
40 deka kockára vágott birkahús
1 doboz (25 gramm) “Szárított erdei gombakeverék vargányával”
2 nagyobb krumpli
2 nagy répa
1 fehérrépa
1 zeller
2 gerezd fokhagyma
15 deka fagyasztott zsenge zöldborsó
só, bors
tárkony
fél citrom leve
tejföl

A szárított gombakeveréket beáztatom egy órára.
Megtisztítom a zöldségeket; a zellert negyedelem, a fehérrépát félbe vágom, a krumplit kockázom, a sárgarépát karikákra szelem (azért így, mert nálunk a többség – értsd, rajtam kívül mindenki – nem szereti sem a zellert, sem a fehérrépát). Tálba teszem mindet, és annyi vizet öntök rájuk, amennyi ellepi.
A hagymát apróra  vágom, olajon megdinsztelem. Rádobom a felkockázott birkahúst, és addig pirítgatom kevergetve, amíg a nyers szín el nem tűnik. Ekkor hozzáadom a leszűrt gombát, és együtt pirítom őket még néhány percig. Amikor elfőtte a levét, megszórom egy evőkanál liszttel, átkeverem, és felengedem kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Sózom, borsozom, és fedő alatt főzöm nagyjából fél órán át. Megkóstolom a húst, és csak akkor teszem hozzá a zöldséget, ha a birka nem rágós. Ha rágós, főzöm még.
Amikor aztán tényleg elérkezik az idő a zöldségeket a vízzel együtt a levesbe borítom. Kiegészítem a vizet a szükséges mennyiséggel (ki milyen sűrűn szereti a levest), megszórom tárkonnyal, és nagyjából negyed óra alatt készre főzöm. A főzési idő vége előtt öt perccel adom hozzá a borsót, és belecsavarom a fél citromot.
Tálaláskor tejfölözöm, és a tetejére apróra vágott metélőhagymát szórok.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Hogy itt miket nem tanul az ember lánya?!

  2. L.Krisztina says:

    Az egyik kedvenc levesem,a tárkonyos , bár én csak csirkéből szoktam készíteni, tudom annak nem ilyen intenzív az íze,de még mindig félek a birka hústól, de egyszer már rá kéne szánom magam, mert olyan finom belőle a pörkölt,és mint olvasom a leves is :))

  3. Maimoni says:

    Hát, legyen már valami kis tanulnivaló is! :)Krisztina, próbálkozz bátran. Negyven deka húson még komolyabb tétje sincs.:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!