Mai Móni

Menza-álom: gyümölcsmártás és pirított dara

Nekem ez volt a menzai kedvencem, azt hiszem. Gyümölcsmártás – többnyire meggy – és rengeteg dara. A hús nem is volt érdekes. A meggy sem. Csak a dara és a mártás leve. Amikor kezdő háziasszonyként először nekiálltam ezeknek, komoly kudarc ért; na nem a gyümölcsmártás miatt, az egyszerű. A pirított dara készítését viszont senki nem mondta el, olyan magától értetődő volt, mint a leves berántása, gondolom. Aztán úgy odaégett, hogy egy napig szellőztettem utána, mégis érzetem a szagát. Később rájöttem, hogy valóban egyszerű, de néhány trükköt tudni kel hozzá, hogy úgy sikerüljön, ahogy kell.

 

A mártás készülhet friss, fagyasztott és konzerv meggyből. Ilyenkor télen értelemszerűen a két utóbbi verzióból válogathatunk. A fagyasztott esetében feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Dobunk a vízbe fél citromot, akinek van fűszerzacskója, az abba tehet pár darab egész fahéjat és szegfűszeget. Én őrölttel is szoktam készíteni, azt viszont nem szeretem, ha a kemény fűszerdarabokat a számból kell  kihalásznom. Dobhatunk bele fél vaníliarudat is. Tehát, a vizet ízlés szerint megcukrozzuk, és amikor forr, 3-5 deci tejfölben elkevert 3-4 evőkanál liszttel behabarjuk. Vagyis: a legjobb, ha egy kis edényben habverővel összekeverjük a tejfölt a liszttel, és közben merünk hozzá a meggy levéből. Higítgatjuk vele, majd amikor úgy látjuk, hogy már nem csomós, beleborítjuk a lábasba, és gyorsan elkeverjük. Felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Kidobjuk belőle a citromot. Konzerv esetében ugyanígy járunk el, csak nem nagyon kell hozzá plusz vizet engednünk. Na és most jön a dara. Fontos, milyen edényben készül, mert vacak vékonyaljúban pillanatok alatt megég. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk. Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk, és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát (mivel mi sokan vagyunk, 3 decissel dolgozom). A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá fél  kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük,  keverjük – nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük, és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, és lehet tálalni.

A menzán tettek mellé egy szeletet a levesben főtt marhahúsból is, de nekem ez nem hiányzik.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. lúdanyó says:

    Nálunk ilyen sosem volt a menzán, de nagyon megkívántam 🙂

  2. Podruzsik says:

    Finom. köszi az ötletet. Főtt tésztához, darásmetéltnek mi sósan, savanyúsággal ettük. Csodajó volt, mert anyukám frissen gyúrta hozzá a tésztát, akkor, az ötvenes években.Egyébként: Kelet-Európa válasza a kuszkuszra, nem? Ha megcsinálod a pirított darát, és abból a petrezselymes-fűszeres salátát, senki nem jön rá, hogy nem kuszkuszdarából van. Lásd még Polcz Alaine grízsalátáját (Főzzünk örömmel 3. kiad /1998/ 158. old.)

  3. Altair says:

    Képzeld, én is a tankonyhán találkoztam vele először és amikor értetlenkedtem, a többiek jól letromfoltak, hogy ilyen márpedig szokott a menzán lenni. :o)Én meg a tankonyhán ettem először, de tényleg nagyon finom (marhahússal is). :o)

  4. Náncsi says:

    Huha.. szóval van a gyümölcs mártás marhahússal krumplival, meg a pirított dara, tésztával…. ezmegakkor???Nekem a kedvenc ételem a grízestészta.. /darástészta/ most vagyok 13 éve férjnél és 1 éve tudom elkészíteni tökéletesen finomra, rengeteg melóm van benne, sokan kiröhögtek már ezért, de 2 ételt voltam hajlandó étteremben enni, borsófőzeléket fasírozottal és grízestésztát, mert ezeket nem tudtam elkészíteni:D

  5. Hajnal says:

    Nekem is nagy kedvencem volt a menzán a gyümölcsmártás darával:-)De elkészíteni még nem sikerült sajna:-(de most,hogy ilyen jól leírtad,talán megpróbálkozok vele :-)Igaz lehet darás-tészta lesz belőle először,mert nem nagyon szeretik a gyerekek a gyümölcsmártást!Köszi a receptet!!

  6. VKOrsi says:

    úúúúúú :Dez nekem örök kedvenc, tényleg nr1 a menzán :)anyukám szokta nekem csinálni, csak nekem 😀 😀 😀

  7. Zsuzsi says:

    Tök fura. Nem vagyok egy mai csirke, de ezzel a pirított grízzel sem menzán, sem máshol nem találkoztam, csak gasztroblogokon. A gyümölcsmártást szeretem, de a grízt kihagynám:-))

  8. Hajnoca says:

    Nálunk azt hiszem a gyümölcsmártás rizzsel és sült hússal volt.Hűűű, ha nem este 8 lenne biztos nekiállnék.Olyan régóta nem ettem ilyet.

  9. Száva says:

    Igen, igen, köszönöm!!! Két adag darát égettem oda, aztán fél órán keresztül súroltam a tálat és feladtam. hogy majd máskor… na azóta se.. de majd most!! :)Ez pontosan olyan, mint a “berántjuk”, ahogy írtad.Köszi:)

  10. Száva says:

    és ha már itt jártam: nagyon boldog új évet kívánok neked és a családodnak!! 🙂

  11. Delish says:

    jajjj de imadom!!! :))Boldog Uj Evet Neked es kedves csaladodnak! Sok jo receptet 2010re!

  12. Maimoni says:

    Lúdanyó, nem volt ilyen?? Nálunk meg viszonylag gyakran előfordult. Messziről lehetett érezni, hogy ma gyümölcsmártás van…

  13. Maimoni says:

    Podruzsik, pont ez jutott eszembe, csak fordítva: elfogyott a dara, gondoltam, kuszkusszal pótolom (egyszerűbb is), és valóban, abszolút helyettesítheti.Polcz Alaine könyvét én is nagyon szeretem, köszi az ötletet!

  14. Maimoni says:

    Altair, nekem az első emlékezetes tankonyhai élményem a zöldborsókrémleves volt. Meg voltam döbbenve, hogy milyen … khm… néz ki, és milyen finom. Előtte soha nem ettem,mondjuk, nagyon másfajta krémlevest sem.Náncsi :))Hajnal, próbálkozz,sikerülni fog!:)

  15. Maimoni says:

    VK Orsi:)Zsuzsi, egyszer próbáld ki grízzel. Érdemes.Hajnóca, één a sok halászléből és sóletből besokallva döntöttem a meggymártás mellett…:)) Nagyon jólesett!

  16. Maimoni says:

    Száva, örülök, és viszont kívánom!Delish, szintúgy!

  17. jehudit says:

    Hűha, én még soha nem hallottam, hogy van ilyen kaja is. A menzán soha nem volt. Gyümimártás volt főtthússal, krumplival.És egyébként Boldog Új Évet az egész családnak!!! 😀

  18. Maimoni says:

    Jehudit, próbáld ki egyszer! BÚÉK nektek is!:))

  19. Böbe says:

    annyi narancsunk van otthon, hogy már csömörlünk. de itt a szuper megoldás, mártás lesz őgömbölyűségükből 🙂 a darát meg meglátom hogy nyeli a család!köszönöm, és kiegyensúlyozott, boldogságos új évet kívánok, a Jó Isten adjon Nektek sok türelmet a már nem is olyan apró néphez.

  20. Maimoni says:

    Böbe, köszi, és viszont kívánom!

  21. Anonymous says:

    Nagyon finom lett, koszi az otletet. Remelem a ket pici fiamnak is ugy fog izleni, mint nekem es a pocaklakomnak :)Udv. AM.

  22. Maimoni says:

    Remélem:)) Nálunk nagy kedvenc.

  23. Andi says:

    De jó, ezt az igazit kerestem.Én 35 vagyok és az én időmben is volt a menzán a és még most is van a lányoméknál.Húslevest főzök valamilyen hússal és azzal szoktam a darát és a gyümölcsmártást tálalni, de sosem volt az igazi, most megpróbálom ezt. 🙂 Köszönöm!

  24. lexike23 says:

    áááááá……köszönöm köszönöm….:D ezt kerestem oly rég óta…:)) imádom…

  25. Mihály says:

    Köszönöm a receptet!
    Isteni finom! Semmi különbség az igazi menzai étel között.
    Gratula!

  26. Anonymous says:

    ambien sleep medication do generic ambien look like – ambien pill description

  27. Anonymous says:

    xanax drug safe to order xanax online – alprazolam gp 0 5mg

  28. Anonymous says:

    what is diazepam used for fake diazepam online – diazepam max dosage

  29. Anonymous says:

    is lorazepam stronger than diazepam buy diazepam online europe – que es mejor diazepam o trankimazin

  30. Anonymous says:

    ativan online ativan 3mg – ativan liquid

  31. Anonymous says:

    ambien zolpidem ambien side effects high blood pressure – buy ambien online fast shipping

  32. Anonymous says:

    generic ambien online ambien sleeping pills buy usa – buy ambien drug

  33. Anonymous says:

    buy valium online take valium pills – valium pill rectal

  34. Anonymous says:

    sniffing diazepam diazepam online sales – buy diazepam paypal

  35. Anonymous says:

    what is zolpidem what is zolpidem tartrate 5mg for – zolpidem side effects dreams

  36. Anonymous says:

    ativan for sale ativan 2.5mg side effects – legal buy ativan online

  37. Anonymous says:

    buy valium online msj valium for sale – ativan or valium for anxiety

  38. Anonymous says:

    buy xanax 1mg xanax withdrawal impotence – xanax on urine drug screen

  39. Anonymous says:

    overdose on zolpidem zolpidem side effects skin – ambien zolpidem side effects

  40. Anonymous says:

    valium diazepam valium diazepam wiki – anxicalm tabs 5mg diazepam used

  41. Anonymous says:

    buy soma 350mg what does carisoprodol 350 mg do – medication soma 250 mg

  42. Anonymous says:

    buy ambien online generic ambien online + no prescription – ambien vs xanax insomnia

  43. Anonymous says:

    soma cheap order soma online ga – soma 250 mg generic

  44. Anonymous says:

    ordering ambien online ambien side effects aggression – ambien with cold medication

  45. Anonymous says:

    soma 350 mg carisoprodol 350 mg how many to get high – order soma watson online

  46. Anna Szabó-Lődri says:

    Nagy segítség volt…Jó a leírás!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!