Alig bírtam visszafogni magam az elmúlt egy hónap során, hogy ne írjak a sógoromnak szánt ajándékról. Különösen a Chef Viki által lebonyolított VKF jelentett nagy kísértést, mert ő ugye arra volt kíváncsi, ki milyen ajándékot tud készíteni a konyhájában.
Bár ez az ajándék nem szó szerint a konyhában készült, hanem számítógépen, mégis ide tartozhat. Amint arról már többször írtam, anyósom nyár elején, hirtelen távozott közülünk; a holmijait rakosgatva kezembe akadt a receptes füzete, amiben megtaláltam több olyan süti receptjét, amelyeket minden ünnep alkalmával elkészített.
Az egyik ilyen a majomkenyér, fiatalabbik sógorom nagy kedvence. Az jutott eszembe, hogy a szétesőben levő füzet tartalmát begépelem, A5-ös méretben kinyomtatom, lamináltatom, és lefűzöm egy gyűrűs mappába – jó ajándék lesz a sógoromnak, aki ezután kedvére rendelheti feleségétől a népszerű édességeket…
Jól kitaláltam, büszke is voltam az ötletre, mégsem oszthattam meg veletek, mert a sógornőm is olvassa a blogot – így odalett volna a meglepetés. De most! Eljött az idő.
Szóval, a begépelést Nóra lányom végezte, a nyomtatást és a laminálást szakemberre bíztam; az A5-ös gyűrűs mappa beszerzése nem volt egyszerű, és bár nem ilyen borítót terveztem, a végén ennyire futotta.
A laminálás a legjobb benne, mivel a kívánt süti receptjét az ember (konkrétan a sógornőm) kiveszi a mappából, beviszi a konyhába, és ha rá is cseppen valami, egyszerűen le lehet törölni.
1 margarint felolvasztunk, beleteszünk ½ kg kristálycukrot és 1 dl tejet. Felforraljuk, s ha jól forr, elkeverünk benne 2 evőkanál lisztet, 4 dkg kakaót, ezzel besűrítjük. 5 dkg vágott és 15 dkg darált diót, 30 dkg vagdalt kekszet és 10 dkg mazsolát keverünk még hozzá. Vizes kézzel rúd alakúra formáljuk, jól kifagyasztjuk.
Kicsit módosítottam rajta, mert a cukor mennyiségét rettentő soknak találtam, és szerintem a lisztes sűrítés is felesleges. Az én verziómban a hozzávalók listája így alakult:
25 deka vaj
2 dl víz
25 deka cukor
3 ek kakaópor
10 deka mazsola
10 deka durvára és
20 deka finomra darált dió
30 deka háztartási keksz apróra törve (pl. egy sodrófa segítségével)
10 deka finomra darált háztartási keksz
A vajat megolvasztottam és összeforraltam a vízzel, ezután tettem bele a többi hozzávalót. Fóliával bélelt püspökkenyér formába nyomkodtam, és éjszakára a hűtőbe tettem.
Dacára a megváltoztatott mennyiségeknek, illetve hozzávalóknak, a sógorom azt mondta: ez az.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)