Egy ajándék, egy süti

Alig bírtam visszafogni magam az elmúlt egy hónap során, hogy ne írjak a sógoromnak szánt ajándékról. Különösen a Chef Viki által lebonyolított VKF jelentett nagy kísértést, mert ő ugye arra volt kíváncsi, ki milyen ajándékot tud készíteni a konyhájában.

Bár ez az ajándék nem szó szerint a konyhában készült, hanem számítógépen, mégis ide tartozhat. Amint arról már többször írtam, anyósom nyár elején, hirtelen távozott közülünk; a holmijait rakosgatva kezembe akadt a receptes füzete, amiben megtaláltam több olyan süti receptjét, amelyeket minden ünnep alkalmával elkészített.

Az egyik ilyen a majomkenyér, fiatalabbik sógorom nagy kedvence. Az jutott eszembe, hogy a szétesőben levő füzet tartalmát begépelem, A5-ös méretben kinyomtatom, lamináltatom, és lefűzöm egy gyűrűs mappába – jó ajándék lesz a sógoromnak, aki ezután kedvére rendelheti feleségétől a népszerű édességeket…

Jól kitaláltam, büszke is voltam az ötletre, mégsem oszthattam meg veletek, mert a sógornőm is olvassa a blogot – így odalett volna a meglepetés. De most! Eljött az idő.

Szóval, a begépelést Nóra lányom végezte, a nyomtatást és a laminálást szakemberre bíztam; az A5-ös gyűrűs mappa beszerzése nem volt egyszerű, és bár nem ilyen borítót terveztem, a végén ennyire futotta.

A laminálás a legjobb benne, mivel a kívánt süti receptjét az ember (konkrétan a sógornőm) kiveszi a mappából, beviszi a konyhába, és ha rá is cseppen valami, egyszerűen le lehet törölni.

Persze, a karácsonyi családi összejövetelre elkészítettem a majomkenyeret. Az eredeti recept így szólt:

1 margarint felolvasztunk, beleteszünk ½ kg kristálycukrot és 1 dl tejet. Felforraljuk, s ha jól forr, elkeverünk benne 2 evőkanál lisztet, 4 dkg kakaót, ezzel besűrítjük. 5 dkg vágott és 15 dkg darált diót, 30 dkg vagdalt kekszet és 10 dkg mazsolát keverünk még hozzá. Vizes kézzel rúd alakúra formáljuk, jól kifagyasztjuk.

Kicsit módosítottam rajta, mert a cukor mennyiségét rettentő soknak találtam, és szerintem a lisztes sűrítés is felesleges. Az én verziómban a hozzávalók listája így alakult:

25 deka vaj

2 dl víz

25 deka cukor

3 ek kakaópor

10 deka mazsola

10 deka durvára és

20 deka finomra darált dió

30 deka háztartási keksz apróra törve (pl. egy sodrófa segítségével)

10 deka finomra darált háztartási keksz

A vajat megolvasztottam és összeforraltam a vízzel, ezután tettem bele a többi hozzávalót. Fóliával bélelt püspökkenyér formába nyomkodtam, és éjszakára a hűtőbe tettem.

Dacára a megváltoztatott mennyiségeknek, illetve hozzávalóknak, a sógorom azt mondta: ez az.

Címkék: , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »